
Als het lekker weer is, doe je natuurlijk niets liever dan lekker de wijde wereld in trekken met je kleintje. Een ritje met de auto, een sportieve fietstocht of gewoon een blokje om… Of je nu kiest voor een babydrager, fietsstoeltje of autostoeltje: deze tips & tricks helpen jou en je baby op weg!
Ontdek alles wat je nodig hebt
Wanneer mag je naar buiten met je kindje?
Overleg met de verloskundige of de kraamhulp wanneer je voor het eerst met je kindje naar buiten kunt. Vaak kun je met je baby buiten wandelen wanneer je kindje ongeveer 5 pond weegt. Dit komt doordat kinderen die kleiner zijn vaak meer moeite hebben om zichzelf op temperatuur te houden. Wanneer je voor de eerste keer aan het wandelen bent, zorg er dan voor dat je een klein rondje maakt en het liefst in een rustige omgeving. Zo kan je kindje rustig wennen aan het wandelen. Als het weer minder goed is door regen, harde wind of kou, is het verstandig om de wandeling uit te stellen als er geen dringende reden is om naar buiten te gaan.
Kinderwagens
Het is al gauw een hele onderneming, even met je kleintje de deur uit. De eerste momenten dat je weer op pad gaat, zullen waarschijnlijk vooral te voet zijn. Voor een lekkere lange wandeling of een snel bezoek aan de supermarkt is een kinderwagen een must!
Er zijn verschillende varianten. Voor de allerkleinsten is er de (combi-)kinderwagen, hier kan je baby direct na de geboorte in. De combi-kinderwagen groeit met je kindje mee en doet dienst tot je kindje ongeveer 3,5 jaar is. Een compactere optie is de lichtgewichte buggy, die je kunt gebruiken vanaf het moment dat je kindje zelfstandig kan zitten.
Autostoeltjes
Of je nu een ritje maakt naar de supermarkt of met je baby op autovakantie gaat, het wordt pas leuk als je het veilig doet! Hoe kun je veilig met je baby in de auto op pad?
- Vanaf de geboorte kun je je baby in de auto vervoeren. Zet hem altijd in een (baby-)autostoeltje om dit zo veilig mogelijk te doen.
- Autostoeltjes worden gemaakt voor verschillende lichaamslengtes en gewichtsklassen. Van groep 0+ (tot 13 kg) tot groep 3 (tot 36 kg). Belangrijk is dat het hoofdje niet boven de stoel uit komt.
- Let goed op in welke rijrichting je het stoeltje moet plaatsen. Zo bescherm je je kindje het best tegen schokken die het lichaam nog niet goed kan opvangen. Achterwaarts vervoeren is het veiligst.
- Tot slot zijn er verschillende bevestigingswijzen voor autostoeltjes, namelijk met de autogordel of via Isofix.
Babydragers: draagzakken en draagdoeken
Je kunt je kleintje ook ‘handsfree’ dragen in een draagzak of -doek. Voor hele kleintjes geschikt in combinatie met een verkleinkussen. Kan jouw kleintje al zelfstandig zitten? Dan is een rugdrager ook geschikt. Je kunt kiezen tussen een draagzak of een draagdoek. Dit is een tricot doek die je om je lichaam wikkelt en waarin jij je kindje comfortabel op je buik draagt.
- Let op het materiaal: Je kunt kiezen uit katoen of tricot (dit is elastischer en comfortabeler, dus meer geschikt voor newborns).
- Een brede draagdoek zit fijner omdat deze het gewicht van de baby beter verdeeld.
- Koop de draagdoek een maatje groter wanneer je de knoop liever op je buik draagt.
- Een draagzak is handig in gebruik vanwege de klittenband- en/of kliksluitingen.
- Een goede draagzak biedt ondersteuning aan de nek en rug van het kindje.
Fietszitjes
Vanaf 6-9 maanden kan jouw kleintje zelfstandig zitten en is het tijd voor de eerste fietstocht! Veiligheid staat natuurlijk voorop: dus hoe kies je het juiste fietszitje?
- Bescherm je kindje goed tegen weersinvloeden onderweg met bijvoorbeeld een windscherm of geef hem een beetje extra ondersteuning met een hoofdsteun.
- Vanaf ongeveer 18 maanden mag je kindje ook in een fietszitje achterop, waarbij de voetjes vast zitten.
- Als je baby nog niet kan zitten, kun je hem/haar toch meenemen door een autostoeltje te bevestigen in een fietskar. Let wel op dat je korte tochtjes maakt en dat er niet teveel hobbels of trillingen op de route zijn.
Luiertassen
Een luiertas, ook wel verzorgingstas, is onmisbaar als je even de deur uit wilt met je baby, dreumes of peuter. Maar wat mag er allemaal niet ontbreken in de luiertas en dus voor een dagje weg?
Onmisbaar in de luiertas
Naast luiers en babydoekjes kun je in een goede luiertas een verschoningsmatje, flesjes, babyvoeding, speentjes, hydrofiele doeken, billenzalf, extra set schone kleding, knuffeltjes en speeltjes kwijt. Wat eventueel nog handig kan zijn is een extra afvalzakje en desinfectiegel mocht er geen verschoningsruimte in de buurt zijn. Voor de zomerse dagen is het ook verstandig om een baby zonnebril, een zonnehoedje en baby zonnebrandcrème mee te nemen in de luiertas.
shop onze favorieten
- -20%
ByKay
Click Carrier Classic draagzak ribfluweel Moss Green
123.-Nog 6 op voorraad154.95Adviesprijs