Top Teaser Lite - Inspiratie - 19 - SS23 - Richt je tuin in met deze 5 tips

Richt je tuin in met deze 5 tips

Lekker buiten ontspannen, vrienden uitnodigen of kruiden kweken in je eigen moestuintje: een fijne buitenruimte is altijd lekker. Je tuin een make-over geven kan - ongeacht de grootte - voelen als een flinke uitdaging. Want waar begin je? En waar houd je rekening mee? Geen zorgen, wij geven je vijf handige tips om je tuin in te richten.

1. Maak een moodboard voor je droomtuin

Allereerst is het belangrijk om na te denken over waar je je tuin voor wilt gebruiken. Wil je buiten eten? Moeten de kinderen er veilig kunnen spelen? Wil je vrienden uitnodigen? En wil je groenten of kruiden verbouwen? Dit zijn allemaal factoren om rekening mee te houden.

Nu is het tijd om inspiratie op te doen. Ga lekker aan de slag op Pinterest en maak je eigen moodboard. Het is handig om deze erbij te houden wanneer je items voor je tuin shopt. Dit is stiekem het allerleukste deel, toch?

1. Maak een moodboard voor je droomtuin

2. Ontwerp je tuin met een handige tekening

Maak daarna een schets van de tuin. Meet alle hoekjes goed op, zodat je precies weet hoeveel ruimte je hebt. Dit kun je met pen en papier doen, of met een online tool. Het voordeel van een online tool is dat dit automatisch op schaal is. Zo weet je zeker dat je tuinbank niet opeens veel te groot blijkt te zijn.

Bij het maken van een schets is het belangrijk dat je rekening houdt met de verschillende functionaliteiten van je tuin, waar je eerder over na hebt gedacht. Teken in waar je looppaden wilt, waar je wilt zitten en welke andere elementen in de tuin verwerkt moeten worden.

Zet vervolgens de vormen van je meubels in de tekeningen en speel met de opstelling. Tip: doe je dit met pen en papier? Knip dan de vormen van je meubels uit en verschuif ze over je plattegrond. Zo kom je tot de perfecte inrichting.

3. Denk na over verlichting

Lange zomeravonden vragen om lang buiten zitten. Wanneer het zonnetje ondergaat, zit je liever niet in het pikkedonker. Dat is niet zo gezellig. Denk daarom na over welke verlichting je neerzet. Maak een mooie combinatie van staande lampen, hangverlichting en tafellampen. Zo maak je het in een handomdraai gezellig.

Wil je in het najaar of in de winter ook nog buiten zitten? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden voor terrasverwarming. In combinatie met een heerlijke plaid blijf je lekker lang warm.

4. Bepaal welke meubels en decoratie je in de tuin zet

Inspiratie opdoen is natuurlijk heel leuk, maar er daadwerkelijk mee aan de slag gaan is misschien nog wel veel leuker. In je schets heb je al bepaald welke meubels en andere items je in je tuin zet. Laat je inspireren door de mooiste tuinmeubelen, decoratie en verlichting, en shop al je favorieten.

5. Plan wanneer je wat gaat doen

Is de lay-out duidelijk? Dan is het tijd voor een planning. Zo is het handig om eerst te tegelen, gras te leggen of planten in de grond te zetten. Denk ook goed na over welke elektriciteit je nodig hebt voor verlichting en verwerk dat in je planning. Bestel ondertussen je favoriete items, zodat je zeker weet dat deze op tijd binnen zijn.

Geniet van je nieuwe tuin

Zo, nu heb je een plan voor jouw tuin make-over. Twijfel je nog ergens over of ben je niet zeker van je eigen handigheid? Schakel dan een professional in. Deze kunnen je goed helpen bij het leggen van de tegels of het poten van je planten en bomen. Dat scheelt je een hoop werk. Veel plezier in je nieuwe tuin!

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.