autostoeltjes

Advies: welk autostoeltje moet ik aanschaffen?

Een autostoeltje is een veilige manier om samen met je baby op pad te gaan. In Nederland en in veel andere landen is dit dan ook verplicht voor kinderen tot 135 cm. Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een autostoeltje? Lees hier alles over autostoeltjes en welke soorten er allemaal zijn.

Welk autostoeltje is geschikt?

Een keuze voor een autostoel is afhankelijk van het gewicht en de lengte van je kindje. Zo mag het hoofdje niet boven de autostoel uitsteken. Daarnaast kun je bepalen of je het autostoeltje ook wilt gebruiken in combinatie met de kinderwagen of wil je juist een autostoeltje dat nog langer mee gaat. Groep 0 is geschikt voor baby's, groep 1 voor peuters en 2 en 3 voor kinderen.

De autostoelgroepen zijn als volgt ingedeeld:

 • Groep 0+: gewicht tussen 0-13 kg, lengte voor i-Size tot 75 cm
 • Groep 0+-1: gewicht tussen 0-18 kg, lengte voor i-Size tot 105 cm
 • Groep 1: gewicht tussen 9-18 kg, lengte voor i-Size tussen 60-105 cm
 • Groep 1-2-3: gewicht tussen 9-36 kg, lengte voor i-Size tot 135 cm
 • Groep 2-3: gewicht tussen 15-36 kg, lengte voor i-Size tussen 105-135 cm

Wat zijn i-Size autostoeltjes?

i-Size (R129) is de nieuwe Europese norm voor de veiligheid van autostoeltjes sinds 2013. i-Size wordt ingedeeld op basis van lengte, maakt altijd gebruik van Isofix-bevestigingen en heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de oude R44 norm.

Kies je type autostoeltje

Nadat je de keuze hebt gemaakt voor welke autostoelgroep je wilt gaan, kun je nog bepalen welk type autostoeltje je kiest.

Bevestingswijze: gordel of Isofix?

Er zijn twee soorten bevestingswijzen. De gordel spreekt voorzich, dit autostoeltje kun je in elke auto bevestigen met behulp van de 3-puntsautogordel. Dit biedt daarom voordelen en is vaak goedkoper.

De meest veilige en snelle optie is Isofix, een internationaal bevestigingssysteem voor autostoeltjes. Waarom is Isofix dan veiliger? Je maakt gebruik van een bevestigingssysteem die je vast in de auto zet. Een onjuiste bevestiging van de autostoel op de Isofix basis wordt hierdoor een stuk kleiner dan bij een gordel. Een nadeel is dat Isofix niet geschikt is voor oudere auto's, bekijk dit dus in de handleiding van je auto voor de aanschaf.

Kies de rijrichting van je autostoel

Autostoeltjes kun je met de rijrichting mee of tegen de rijrichting in monteren. Bij i-Size autostoeltjes is het verplicht om baby's tot 15 maanden tegen de rijrichting in te plaatsen. De achterbank is de meest veilige plaats om je baby te plaatsen. Doe je dit niet dan moet je ervoor zorgen dat de airbag op de voorstoel is uitgeschakeld. De voordelen voor met de rijrichting mee is dat je extra beenruimte hebt, ideaal voor autostoeltjes die met je meegroeien. Er zijn ook autostoeltjes die draaibaar zijn zodat ze je kindje zolang mogelijk achteruit kan kijken tot dat er extra beenruimte nodig is.

Kies je autostoelaccessoires

Om je autostoeltje uit te breiden kun je een aantal handige accessoires aanschaffen. Denk aan een wasbare autostoelhoes met een leuke print, een autostoelspeeltje, een zonnekap voor de zomer of juist een warme voetenzak. Dit maakt een dagje weg wat comfortabeler voor je kleintje.

Tips & tricks: waar je op moet letten

Tot slot nog een korte checklist waar je op kunt letten voor de aanschaf van een autostoeltje en bij het gebruik ervan:

 1. Zorg dat het hoofdje van je kindje niet boven de autostoel uitkomt.
 2. Vervoer baby's bij voorkeur tot 15 maanden (of langer) achterwaarts.
 3. Plaats je kindje bij voorkeur op de achterbank of zet de airbag uit op de voorstoel.
 4. Denk aan wasbare autostoelhoezen voor de knoeiende kinderen onder ons.
 5. Zorg ervoor dat de gordel altijd over de schouder gaat en niet in de nek zit.
 6. Tot 135 cm is het verplicht om je kindje in de autostoel te plaatsen. let op: in sommige landen in Europa is dit 150 cm.
 7. Isofix autostoeltjes zijn niet geschikt voor wat oudere auto's, bekijk dit dus voor de aankoop in de handleiding.
 8. Bij het kopen van een nieuw autostoeltje weet je zeker dat deze nooit betrokken is geweest bij een ongeluk.

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.