Uitgerekende datum

Uitgerekende datum berekenen: hoeveel weken ben ik zwanger?

10 september 2024 is het zover!

Sterrenbeeld Maagd

Sterrenbeeld Maagd

Is je kind geboren tussen 23 augustus en 22 september, dan heeft je kind de Maagd als sterrenbeeld. Maagden staan bekend als behulpzame figuren die je graag bij alles een handje willen helpen. Zo zullen ze al vrij snel nieuwsgierig worden en je helpen bij allerlei huishoudelijke taken (de was in de mand doen, of iets voor je vasthouden). Kijk echter wel uit dat je kind niet te behulpzaam wordt, waardoor ze zich vanuit zichzelf bezwaard voelen om automatisch te helpen. Maagden kunnen namelijk erg perfectionistisch zijn, waarbij het gevaar om de hoek ligt dat ze snel gestrest kunnen raken. Voor jou als ouder ligt hier de taak om jouw kind bij te brengen dat niet alles perfect hoef te zijn. De behulpzaamheid van je kind zal zich ook uiten op school, waar Maagden vaak erg leergierig zijn. Ga hier gerust in mee, maar dram niet te hard door op het behalen van goede resultaten.

Sterrenbeeld Maagd

Populaire namen

in september.

Jongensnamen: Sem, Lucas, Noah, Daan en Milan Meisjesnamen: Emma, Julia, Sophie, Tess en Anna

Populaire namen

Hoe bereken je de uitgerekende datum?

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Je vraagt je nu vast af wanneer je precies uitgerekend bent. Hiervoor kun je een grove schatting maken: bekijk eerst welke dag de eerste dag van je laatste menstruatie was. Hier tel je 280 dagen bij op. Nu weet je wanneer je ongeveer je kindje kunt verwachten! Natuurlijk heeft niet iedereen een regelmatige menstruatiecyclus, dus is een bezoekje aan de verloskundige je volgende stap. Die kan je een veel preciezere inschatting geven.

Wanneer ben ik uitgerekend?

Als je net ontdekt hebt dat je zwanger bent, is dit de vraag waar je graag een antwoord op wilt hebben. De uitgerekende datum onthult namelijk wanneer je jouw kleintje ongeveer kunt verwelkomen. Het is hierbij goed om te onthouden dat de bevalling waarschijnlijk plaatsvindt tussen de drie weken voor en de twee weken na de uitgerekende datum.

Hoe lang ben je zwanger?

Vanaf de bevruchting duurt een zwangerschap 38 weken. Maar vaak wordt de uitgerekende datum berekend op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie. Die is ongeveer twee weken voor de bevruchting. Vandaar dat er op dat moment met 40 weken wordt gerekend.

Is de uitgerekende datum via deze tool betrouwbaar?

Je uitgerekende datum berekenen is betrouwbaar wanneer je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt. Maar bedenk wel dat deze tool alleen een schatting van je uitgerekende datum geeft. Voor de officiële uitgetelde datum kun je het beste naar een verloskundige of gynaecoloog gaan. Zij kunnen dit precies bepalen met behulp van een echo.

De tool is minder betrouwbaar als één van de volgende situaties voor jou geldt:

  • Je hebt een onregelmatige menstruatiecyclus
  • Je cyclus duurt veel langer of korter dan 28 dagen
  • Je hebt tot 3 maanden terug nog de pil gebruikt

Hoe lang ben ik al zwanger?

Weet je eigenlijk niet wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was? Of wanneer je eisprong was? Dan is het moeilijk om te berekenen hoe lang je zwanger bent, om daarmee achter je uitgerekende datum te komen. Gelukkig zijn er zwangerschapstesten ontwikkeld die niet alleen aangeven of je zwanger bent, maar ook hoeveel weken. Je kan natuurlijk voor de zekerheid ook altijd een afspraak maken bij je huisarts om zeker te weten of en hoelang je zwanger bent.

Waarom is de uitgerekende datum belangrijk?

Natuurlijk wil je het liefst dat je kleintje precies volgens schema arriveert. Makkelijk, want dan kun je een beetje rekening houden met de noodzakelijke voorbereidingen. Zorgen dat de babykamer er klaar voor is en dat je alle spulletjes in huis hebt. Maar wanneer je ook uitgerekend bent: je kindje bepaalt natuurlijk altijd zelf wanneer hij of zij het tijd vindt om zich aan te kondigen!

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.

Feestelijke fashion
Shop nu

Categorieën

Mijn account
Help