Wil je fit worden en het meeste uit je lichaam halen? Dan is fitness een uitstekende manier om dat te bereiken. Voordat je aan deze sport begint, is het belangrijk om te weten welke doelen realistisch zijn, welke workout bij je past en hoe je realistische doelen stelt. Wij geven je ook tips voor het samenstellen van je eigen thuisgym.
Welke fitnesssoorten zijn er?
Niet iedere fitnesstraining is dezelfde. Je hebt de keuze uit twee verschillende soorten workouts, die je natuurlijk ook met elkaar kunt combineren:
- Krachttraining: met gewichten of bepaalde fitnessapparatuur versterk je je spieren.
- Cardiotraining: hierbij train je je conditie, bijvoorbeeld door te rennen of fietsen.
Wat kun je ermee bereiken?
Door te fitnessen train je ieder deel van je lichaam. Krachtoefeningen zorgen ervoor dat je spieren sterker worden, van je biceps tot je quads. Dat zorgt er niet alleen voor dat je je fitter voelt, maar houdt je botten sterk en je gewrichten soepel.
Bij cardiotraining zorg je juist goed voor je hart en longen doordat er veel bloed rondpompt tijdens deze trainingen. Het is een goede manier om je rustende hartslag omlaag te krijgen en je conditie te verbeteren. Daardoor krijg je meer energie, maar heb je ook minder kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen.
Hoe bereik je je fitnessdoelen?
Iedereen gaat om andere redenen fitnessen. Misschien wil je gewicht verliezen, een strakker lichaam krijgen of je conditie verbeteren. Je kunt al deze doelen bereiken, maar het is dan wel belangrijk om ze duidelijk te formuleren. Wat wil je precies bereiken en binnen welke tijdspanne? Voorbeelden van goede doelen zijn:
- Binnen 6 maanden 5 kilo afvallen
- Binnen 10 weken 50 push-ups achter elkaar kunnen doen
- Binnen 3 maanden 2 kilo spiermassa groeien
Bekijk vervolgens wat je kunt doen om deze doelen te bereiken. Hoe vaak per week wil je gaan fitnessen en welke oefeningen sluiten aan op je doelen? Schakel eventueel de hulp in van een personal trainer. Zo weet je zeker dat je de juiste stappen zet om je doelen te bereiken.
Waar moet je op letten?
Voordat je gaat fitnessen is het belangrijk om met een paar tips rekening te houden. Deze zorgen ervoor dat je het meeste uit je trainingen haalt en voorkomen dat je je blesseert.
- Begin altijd met een warm-up. Stap op de fiets of ga even hardlopen om je lichaam op te warmen en je hartslag te verhogen.
- Zorg ook voor een warm-up voor iedere spiergroep. Ga je je armen trainen? Begin dan eerst met lichtere gewichten om je spieren los te maken en grijp daarna pas naar zwaardere gewichten.
- Let goed op je houding. Sta met twee voeten stabiel op de grond, doe je schouders naar achteren en houd je polsen recht tijdens krachtoefeningen.
- Bouw het geleidelijk op. Ga in kleine stapjes richting zwaardere gewichten.
- Eindig iedere training met een cooling-down. Wandel op een rustig niveau om je hartslag weer omlaag te krijgen.
De juiste kleding en schoenen
Het is belangrijk om de juiste apparatuur te gebruiken, maar ook je kleding en schoenen mogen niet vergeten worden. Wij leggen je uit waar je op moet letten wanneer je deze items uitzoekt.
Fitnesskleding
Fitnesskleding moet ervoor zorgen dat je je comfortabel voelt en niet belemmerd wordt tijdens je workout. Daarom is een ademende stof belangrijk. Dat voorkomt dat je oververhit raakt wanneer je cardiotraining doet. Tegelijkertijd wil je niet dat de kleding in de weg zit tijdens krachtoefeningen. Kies daarom voor een redelijk strakke fit, maar voorkom dat de kleding té strak zit. Een lange trainingsbroek en simpel T-shirt zijn vaak de beste keuze voor een fitnesstraining.
Fitnessschoenen
Iedere sport vereist een ander paar sportschoenen. Bij fitnesschoenen is het vooral belangrijk dat de schoen flexibel is. Tijdens veel krachtoefeningen moet je namelijk je voeten goed kunnen afrollen. Vermijd schoenen met veel demping, zoals hardloopschoenen. Deze tasten je postuur aan, wat bijvoorbeeld squats lastiger maakt. Een laatste aandachtspunt is de grip van de schoen. Je hebt goede grip nodig om je balans te houden tijdens het fitnessen.
Zo creëer jij je sportschool thuis
Doe je liever je workout thuis? Thuis sporten is een goede manier om je trainingen laagdrempelig te maken. Dit zijn belangrijke tips voor je persoonlijke gym.
Krachtapparatuur voor thuis
De sportschool heeft een uitgebreid krachtstation met verschillende fitness apparaten. Dat is thuis natuurlijk niet haalbaar, maar ook helemaal niet nodig. Een goede basis voor je thuisgym is een halterbank en set gewichten. Hiermee kun je ieder deel van je lichaam trainen. Een goede bank heeft namelijk ook verstelbare beenrusten, waar je je benen mee kunt trainen. Gebruik de bank voor sit-ups, om je armspieren te trainen en om squats ingewikkelder te maken. Door een uitgebreide set gewichten te kopen, kun je het niveau langzaam opbouwen.
Een andere goedkope optie voor thuis zijn weerstandbanden. Deze banden gebruik je om standaardoefeningen te verzwaren. Je wikkelt ze bijvoorbeeld om je benen wanneer je lunges doet, waardoor je spieren nog harder moeten werken. Je gebruikt ze ook voor armoefeningen of push-ups. Het is het beste om een set weerstandsbanden te kopen met verschillende weerstandniveaus.
Je conditie opbouwen thuis
Wil je thuis sporten om aan je conditie te werken? Dan zijn er verschillende fitnessapparaten om uit te kiezen. Veel mensen denken in eerste instantie aan een loopband. Het nadeel van een loopband is dat je alleen je benen traint. Hetzelfde geldt voor een hometrainer. Je hartslag gaat bij beide apparaten wel omhoog, maar je armen worden niet actief gebruikt tijdens de workout.
Daarom is een roeiapparaat een goede keuze voor je eigen gym. Bij dit apparaat gebruik je je benen om je af te zetten, maar gebruik je ook je armen om de hendel naar je toe te trekken. Zo combineer je cardio met een full body workout. Heb je dus weinig ruimte in huis en zoek je een apparaat waarmee je zowel je spieren als conditie traint? Kies dan voor een roeitrainer.
Alles voor jouw fitness journey
Meer inspiratie?
Alles voor een sportieve leefstijl
Fitnessen is een van de meest toegankelijke manieren om aan je lichamelijke gezondheid te werken. Het laat je hart pompen en versterkt je spieren. Je weet nu waar je aan moet denken voordat je aan deze sport begint, dus het is tijd om de sportschoenen aan te trekken voor een enerverende training.