Onze tips: hoe kies je het beste kussen?

hoofdkussenwijzer

Onze tips: hoe kies je het beste kussen?

Bij Wehkamp hebben we een breed assortiment aan hoofdkussens, waardoor het maken van een keuze lastig kan zijn. Wij helpen je graag om het beste hoofdkussen voor jou te vinden en een perfecte nachtrust mogelijk te maken. Hieronder geven we je ons advies waar je rekening mee moet houden als je een kussen koopt.

1. Type slaper

Er zijn er drie verschillende slaaphoudingen: rug, zij of buik. Als je twijfelt over je slaaphouding, kies dan de houding waarin je automatisch gaat liggen als je naar bed gaat.

- rugslaper

Als rugslaper heb je de beste slaaphouding voor rug en nek. Als je op jouw rug slaapt, krijgt je nek veel ondersteuning, waardoor spieren optimaal ontspannen. Voor een rugslaper is het altijd van belang dat je nek goed wordt ondersteund, zodat het hoofd niet te veel naar boven of beneden knikt en je wervelkolom recht blijft. De stevigheid van het hoofdkussen hangt af van je postuur en aan het bijbehorende matras.

- zijslaper

Een zijslaper ligt in een knusse en warme houding. Als zijslaper kunnen er nek- en schouder klachten ontstaan, door de druk die op de schouders ligt. Hierdoor is het belangrijk om je nek en hoofd goed te ondersteunen met een hoofdkussen. Zorg er voor dat de ruimte tussen hals en schouders wordt opgevuld met het kussen, zodat de wervels recht liggen en optimaal kunnen ontspannen. Let wel op dat het hoofd niet teveel naar boven of beneden knikt.

- buikslaper

Een buikslaper legt de druk tijdens het slapen op de nek en schouders, doordat je het hoofd draait om adem te kunnen halen. Om je gewrichten te ontlasten, heb je eigenlijk geen hoofdkussen nodig. Slaap je wel graag met een hoofdkussen, neem dan een vrij laag en zacht exemplaar. Als je als buikslaper op een hoger kussens ligt, zal je hoofd nog meer moeten buigen en dat kan klachten geven.

2. Schouderbreedte en gewicht

Naast slaaphouding is ook lichaamsgewicht en de breedte van je schouders iets waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een hoofdkussen. Het is namelijk belangrijk dat je wervelkolom in een rechte lijn ligt en optimaal ondersteund wordt. Stem daarom de hoogte van je kussen af op de breedte van je schouders.

Ben je een rug- of zijslaper, dan kun je er over het algemeen uitgaan van het volgende: hoe breder je schouders, hoe dikker het kussen mag zijn. En hoe zwaarder je bent, hoe steviger het kussen mag zijn. Heb je smalle schouders en een slank postuur? Dan zijn de meeste kussens te hoog voor je. Kies in dit geval een zacht tot medium kussen. De hardheid van het matras is hierbij ook van groot belang.

3. Soort matras

Het type matras speelt een belangrijke rol bij de keuze voor een hoofdkussen. Bij een stevig matras raden we je een dikker en steviger hoofdkussen aan. Heb je een zachter matras dan kun je over het algemeen beter een wat dunner kussen kiezen. Als je schouder wat verder in het matras zakt, hoeft een kussen de ruimte tussen hoofd en schouders minder op te vullen om je wervelkolom recht te houden. Dat komt dus neer op een zachter en lager kussen.

4. Allergieën en huisstofmijt

Word je 's ochtends vaak wakker met een verstopte neus of niesbuien? Dan kan je allergisch zijn voor huisstofmijten. Huisstofmijten zijn kleine beestjes die met het blote oog bijna niet zijn waar te nemen en komen in ieder huis voor. Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers en die kunnen in een hoofdkussen zitten. Mocht je hier allergisch voor zijn, dan kan je het best voor een hoofdkussen met anti-huisstofmijtkenmerk kiezen. Dit kunnen hoofdkussens zijn van zowel synthetische als natuurlijke materialen. De tijk is vaak behandeld en/of heeft een zeer fijn geweven structuur, zodat huisstofmijt geen weg kan vinden in het hoofdkussen.

Naast een allergie voor huisstofmijt, is het ook mogelijk dat je last hebt van meerdere of andere allergieën, denk bijvoorbeeld aan hooikoorts. Kussens met een anti-allergiekenmerk hebben een synthetische vulling en zijn vaak geschikt om op 60 graden gewassen te worden om de bacteriën en huisstofmijten te doden. Daarnaast hebben veel van de kussens een speciale behandeling ondergaan om het kussen anti-allergisch te maken.

Bij het wassen van hoofdkussens is het altijd van belang om het waslabel aan te houden. Niet alle kussens kunnen op 60 graden gewassen worden.

5. Nekklachten

Het is van belang dat je tijdens je nachtrust volledig kunt ontspannen en de juiste houding kan aannemen. Schouder- en nekklachten kunnen ontstaan door het slapen op een verkeerd hoofdkussen en door onvoldoende ondersteuning. Wij bieden verschillende hoofdkussen aan die het beste zijn voor veel ondersteuning in je nek tijdens je nachtrust.

Kussens met een neksteun zijn voorgevormd en proberen te voorkomen dat je in een onjuiste slaaphouding gaat liggen. Ze helpen je als het ware in de juiste slaappositie te houden zodat je de volgende ochtend minder nek en rugklachten hebt. Het is ook bij deze kussens belangrijk om de juiste hoogte en stevigheid te kiezen, zoals eerder uitgelegd.

6. Kussenvulling

Er zijn veel verschillende materialen voor de vulling van je hoofdkussen. En iedere soort vulling heeft z'n eigen eigenschappen en voor- en nadelen. Alles hangt af van je persoonlijke voorkeur: ga je voor comfort, veerkracht, duurzaamheid, of ben je prijsbewust en wil je niet te veel geld kwijt?

Dit zijn de populaire soorten vullingen:

7. Hoofdkussen vervangen

Hoe lang een hoofdkussen meegaat hangt af van het onderhoud en de belasting. Wij raden het aan om een kussen na maximaal vijf jaar te vervangen vanwege de hygiëne. Daarnaast adviseren wij om een molton sloop onder het gewone kussensloop te gebruiken. Een molton sloop neemt de transpiratie op, wat de levensduur van het kussen ten goede komt. Was zowel de moltonsloop als het kussensloop wekelijks.

8. Kinderkussens

Net als volwassenen willen ook kinderen vaak graag op een kussen slapen. Hoofdkussens voor volwassenen zijn vaak te hoog voor een kindernekje, daarom raden wij voor kinderen van 2 tot 4 jaar een speciaal kinderkussen aan. Kinderkussens zijn een stuk platter dan kussens voor volwassenen, waardoor een kind een stuk lekkerder zal slapen. Daarnaast zijn kinderkussens vaak geschikt voor de wasmachine en droger.

Gebruik voor kinderen een hoofdkussen pas vanaf minimaal 2 jaar oud. Een hoofdkussen is voor een jonger kind niet nodig en kan gevaarlijk zijn. Als een kind op de buik slaapt raden wij aan een kussen te kiezen dat goed dooradembaar is.

Ontdek meer beddengoed

Naast hoofdkussens hebben wij bij Wehkamp een groot assortiment aan ander beddengoed, zoals dekbedovertrekken, hoeslakens, moltons en dekbedden. Neem snel een kijkje en ontdek wat er voor jou tussen zit. Slaap lekker!