Top Teaser Lite - Inspiratie - Dekbeddenwijzer

Dekbeddenwijzer: hoe kies je een dekbed?

Bij Wehkamp hebben we dekbedden in allerlei soorten en maten. Maar welk dekbed past het best bij jou? Wij vertellen je waar je op moet letten bij het zoeken naar een geschikt dekbed, zodat je heerlijk kunt slapen.

1. Soort dekbed

Als je een nieuw dekbed koopt, dan is het goed om te overwegen of je een enkel of een 4-seizoenen dekbed wilt.

Enkel dekbed

Een enkel dekbed bestaat uit één deel, hier kun je vaak het hele jaar onder liggen. Heeft jouw slaapkamer altijd dezelfde temperatuur, dan is een enkel dekbed perfect. Daarnaast heb je de zomerdekbedden, dit zijn speciale dekbedden voor de warme nachten.

4-seizoenen dekbed

Wil je graag wisselen tussen de dikte van dekbedden door het jaar, kies dan voor een 4-seizoenen dekbed. Een 4-seizoenen dekbed bestaat uit twee delen. Ieder deel heeft een eigen warmteklasse: één voor de zomer en één voor de herfst. Zet deze vast aan elkaar en je hebt een heerlijk warm dekbed voor koude winternachten.

1. Soort dekbed

2. Heb je het snel warm of koud in bed?

De warmtebehoefte verschilt per persoon. Dekbedden kennen dan ook verschillende warmteklassen die je houvast geven bij het kiezen van een dekbed. Warmteklassen zijn gerelateerd aan het vulgewicht en de dikte van het dekbed.

Warmteklasse 1:

Een dekbed met warmteklasse 1 geeft de beste isolatie en is het warmst. Ben je een koukleum, heb je een koude slaapkamer of is het winter, kies dan voor dekbedden in warmteklasse 1.

Warmteklasse 2:

Warmteklasse 2 is perfect als je op zoek bent naar een dekbed die je het hele jaar kunt gebruiken. Als je het niet snel warm hebt, is dit dekbed een goede keuze om in de zomer, lente, herfst én winter onder te slapen.

Warmteklasse 3:

Een dekbed met warmteklasse 3 is perfect als je op zoek bent naar een wat dunner dekbed die je het hele jaar kunt gebruiken. Heb je het snel warm, dan is deze warmteklasse meer geschikt voor jou dan warmteklasse 2.

Warmteklasse 4:

Dekbedden met warmteklasse 4 zijn de minst warme dekbedden. Ideaal voor in de zomer of als je het erg snel te warm hebt.

3. Dekbedvulling

Welke vulling het best bij je past hangt af van je voorkeur en je budget. Over het algemeen zijn synthetische dekbedden goedkoper in prijs dan dekbedden van natuurlijke materialen, die dan ook vaak als luxer worden ervaren.

4. De tijk van een dekbed

Om de vulling van een dekbed op z’n plek te houden, zit er tijk om de vulling. Oftewel: de buitenste stof van het dekbed. Het tijk kan zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals katoen, een synthetische stof of een combinatie daarvan. Om huisstofmijt tegen te gaan, wordt de tijk behandeld of zeer dicht geweven. Om te zien hoe goed de kwaliteit van de tijk is, kijk je naar de hoeveelheid garen die zijn gebruikt. Dit wordt aangeduid met thread count (TC). Hoe hoger de TC, hoe beter. In de basis is een tijk van 100 TC een hoge kwaliteit tijk. Een tijk vanaf 200 TC is extreem goed van kwaliteit.

5. Heb je een allergie?

Wordt je 's ochtends vaak wakker met een verstopte neus of niesbuien? Dan kan het zijn dat je allergisch bent huisstofmijten. Huisstofmijten zijn kleine beestjes die met het blote oog bijna niet zijn waar te nemen en die zich graag nestelen in de vulling van een dekbed. Mocht je hier allergisch voor zijn, dan kan je het best voor een dekbed met anti-huisstofmijtkenmerk kiezen. Dit kunnen dekbedden zijn van zowel synthetische als natuurlijke materialen. De tijk is vaak behandeld en/of heeft een zeer fijn geweven structuur, zodat dat huisstofmijt geen weg kan vinden in het dekbed.

Naast een allergie voor huisstofmijt, is het ook mogelijk dat je last hebt van meerdere of andere allergieën. Kies in dat geval voor een dekbed met anti-allergie kenmerk. Synthetische dekbedden zijn hier erg geschikt voor.

6. Welke maat kies je?

Als je een nieuw dekbed koopt, is het ook handig te weten welke maat je wilt. Ga je voor een 1-persoons dekbed (140 cm breed) of voor een 2-persoons dekbed (200 cm breed) of kies je voor een lits-jumeaux (240 cm breed)? Misschien vind je het wel heerlijk om onder een lekker groot dekbed te liggen (260 cm breed), zodat je extra veel dekens tot je beschikking hebt. Deze maat noemen we ook wel lits-jumeaux XL.

Naast de verschillende breedtes van een dekbed, hebben wij ook verschillende lengtes. Kies voor een dekbed van 200 cm lang, of ga voor een extra lang dekbed van 220 cm.

7. Kinderdekbedden advies

Wij adviseren het gebruik van een dekbed bij kinderen vanaf 2 jaar. Een dekbed kan namelijk veel te warm zijn voor een baby en ook kan het dekbed niet goed worden ingestopt, wat de ademhaling kan belemmeren. Tevens raden wij aan geen donzen of wollen dekbed te gebruiken voor kinderen, omdat je een dekbed van dat materiaal niet zelf kan wassen. We geven je graag handige tips voor de baby- of kinderslaapkamer.

8. Het dekbed wassen

Schud dagelijks jouw dekbed op en laat het regelmatig luchten om het in goede conditie te houden. We snappen heel goed dat je een dekbed af en toe wilt wassen. Helaas kunnen niet alle modellen thuis in de wasmachine of droger. Wil je weten of en hoe je jouw nieuwe dekbed kunt wassen? Bekijk dan de informatie op het wasetiket. Bij ieder model staat een wasinstructie, zodat je zeker weet hoe je dat specifieke model moet behandelen. Over het algemeen kun je aanhouden dat synthetische en katoenen dekbedden thuis in de wasmachine te wassen zijn. Dekbedden van dons, zijde of wol moeten vaak chemisch gereinigd worden. Dus die kun je het beste naar de stomerij brengen.

Bescherm jouw dekbed altijd met een dekbedovertrek. Kies de stijl die je wilt en maak zo jouw slaapkamer naar je eigen smaak.

Ontdek meer beddengoed

Naast dekbedden hebben wij bij Wehkamp een groot assortiment aan ander beddengoed, zoals dekbedovertrekken, hoeslakens, moltons en hoofdkussens. Neem snel een kijkje en ontdek wat er voor jou tussen zit. Slaap lekker!

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.

Optioneel

Mijn Wehkamp