Bruiloftsgast

Bruiloftsgasten

Je bent uitnodigd voor een bruiloft, wat leuk! Maar wat trek je aan? Heeft het bruidspaar een dresscode voor de bruiloft? Ben je daggast of avondgast en wat is het verschil hiertussen? En welke regels zijn er nog naast de dresscode? Wij vertellen je hier graag alles over.

Een vastgestelde dresscode

Het is een open deur, maar we noemen hem toch: het bruidspaar bepaalt de dresscode. Dat kan natuurlijk net zo goed betekenen dat er geen dresscode is, maar in de basis hoor je je aan te passen aan de wensen van het bruidspaar. Het kan dan ook zijn dat ze, op de uitnodiging voor jou als gast, een dresscode hebben aangegeven. We leggen hieronder per dresscode uit, wat ze inhouden, zodat jij goed voor de dag kan komen op de bruiloft!

Wat betekenen de verschillende dresscodes?

Smart casual

Netjes en casual, dat beschrijft de smart casual dresscode het best. Voor dames: denk bij de smart casual dresscode aan een pantalon of rok met blazer, een nette jumpsuit of een rok met nette blouse en een paar stijlvolle pumps. En voor de heren kun je een pantalon combineren met een overhemd en een paar nette veterschoenen.

Casual chic

Dit is een redelijk lastige dresscode, het is een informele dresscode met een twist. Een jeans kan niet, maar strak in het pak hoeft ook niet. Bij casual chic kies je iets wat hier net tussenin past. Denk aan knielengte en een print van bloemen bijvoorbeeld. Of een uni chino broek voor heren in combinatie met een overhemd.

Black tie

Vrouwen dragen een lange avondjurk of een stijlvolle cocktailjurk. Mannen dragen een zwart pak, colbert met pantalon. Hieronder wordt een wit overhemd gedragen en natuurlijk mag het zwarte vlinderstrikje niet ontbreken.

Cocktail

De Cocktail dresscode is een chique, maar informele dresscode. Een cocktailjurk voor een bruiloft is een feestelijke jurk, in dit geval voor een bruiloft, losjes en doch gekleed. De jurk valt net op of net boven de knie. Voor de heren is het afhankelijk van het seizoen. Is de bruiloft in de winter, dan kraag je een colbert met pantalon. Is de bruiloft in de zomer? Dan kan je een nette pantalon combineren met chique overhemd. Omdat het een bruiloft is, mag het wat speelser. Denk bijvoorbeeld aan een colbert in kleur.

Summer chic

Dit is een nette maar informele dresscode met een vleugje zomer. Denk aan een mooie jurk in pasteltinten met mooie zomerse accessoires, zoals een sjaaltje of een prachtige zomerhoed. Voor mannen mag het zomerse tintje ook niet ontbreken. Je kan hierbij denken aan een paar loafers gecombineerd met een licht of gekleurde colbert en pantalon. Ontdek meer over de Summer chic dresscode.

Tenue de ville

Letterlijk staat de Tenue de Ville dresscode voor kleding die je overdag naar de stad zou dragen. Een nette uitstraling is hierbij belangrijk. Denk daarbij aan een mooie rok op knielengte met een paar pumps en een jasje of een nette blouse. Voor de heren is een nette combinatie makkelijk gemaakt, denk hierbij aan een nette broek, jasje en overhemd. Houdt de kleuren van de combinatie subtiel, met wit, beige of lichtblauw zit je altijd goed.

Festival chic

Denk aan de kleding die je op een festival zou dragen. Vrij, kleurrijk en veel accessoires. Festival chic combineert een chique kledingstijl met het nonchalante van de hippie-look.

Is er een verschil tussen dag- en avondgasten?

Over het algemeen zijn mensen die dicht bij het bruiloftspaar staan de daggasten, zoals goede vrienden en familie. Als daggast ben je langere tijd aanwezig. Kies iets dat de hele dag lekker zit, maar wel past bij de bruiloft en de eventueel vastgestelde dresscode. Bij een huwelijk in de kerk kies je bij voorkeur een jurk voor een bruiloftsgast die meer bedekt is dan bij enkel een burgerlijk huwelijk. De eerdergenoemde dresscode is vooral voor daggasten van belang. Het is wel zo respectvol om je aan die dresscode te houden. Ook als avondgast geldt, houdt je aan de dresscode als deze is vermeld. Bij het samenstellen van jouw outfit kan je wel rekening houden met je schoenen voor een mogelijke 'dansavond' en hiervoor een extra paar schoenen meenemen.

Trouwens, niet iedereen kiest ervoor om een dresscode te vermelden. Kies in dat geval voor een mooie cocktailjurk of een van de feestjurken voor de bruiloft. Of voor de mannen een pantalon met een net overhemd.

De regels naast de dresscode

Kijk je tussen het aanbod van de feestelijke kleding en is er geen specifieke dresscode opgegeven? Dan kan het voor je gevoel best lastig zijn als er geen dresscode is. Je wilt immers de bruid niet outshinen met je outfit of jurk.

Zo is een witte jurk in theorie alleen voorbehouden aan de bruid. Wel mag de moeder van de bruid kiezen uit jurken voor de bruiloft die matchen met de bruid. De basisregels zijn in ieder geval dat je je outfit voor de bruiloft als gast in theorie aanpast op het bruidspaar en het thema van de bruiloft. Twijfel je? Dan zou je altijd eens bij het bruiloftspaar navraag kunnen doen.

Een bruiloft is altijd een goed excuus om weer eens een nieuwe outfit te kopen. We wensen je dan ook heel veel winkelplezier en een fijn bruiloftsfeest toegewenst! Bekijk snel het aanbod van feestelijke jurken, mooie pakken voor de bruiloft en bestel je favoriet voor de bruiloft.

Weddings gifts

De trouwdag is de mooiste dag van je leven en dat wordt graag gevierd met iedereen die je lief is. Ben jij uitgenodigd om het huwelijk van een vriend, familielid, kennis of collega te vieren, dan neem je natuurlijk graag een cadeau mee. Waar voldoet nu het perfecte huwelijkscadeau aan, wat kan je beter niet kopen en wat geef je gemiddeld uit aan een trouwcadeau?

Is het jouw eigen bruiloft?

Van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk! De dag waarop je in het huwelijk treedt, wordt wel de mooiste dag van je leven genoemd en daar wil je dan ook een extra speciale gelegenheid van maken. Maar hoe zit het met je kleding, welke trouwjurken zijn er te koop en welke pasvormen bestaan er? Natuurlijk zoek je ook een mooi pak voor hem. We vertellen je hier alles over trouwkleding en welke items niet mogen ontbreken aan jouw styling op je huwelijksdag.

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.

We zijn live!
Shop de collectie

Categorieën

Mijn account
Help