Lig je ’s nachts te woelen of sta je op met nek- en rugpijn? Dan is het tijd voor een nieuw matras! Maar hoe kies je zo’n matras? Wij vertellen je waar je op moet letten en onze tips voor het kiezen van een geschikte matras, zodat je languit kunt gaan genieten.
1. Type slaper
Een zijslaper
Als zijslaper is het van belang dat je schouders en heupen voldoende kunnen wegzakken in het matras om je ruggengraat in een rechte lijn te houden. Daarom adviseren wij een soepeler matras voor zijslapers.
Een rugslaper
Als rugslaper is het van belang dat je ruggengraad in een natuurlijke houding ligt. Wij adviseren hiervoor een medium matras tot stevig matras, afhankelijk van je gewicht en lengte.
Een buikslaper
Bij buikslapen ligt je nek in een draai en is de kans dat je met een holle rug ligt groot. Het is daarom van belang dat je niet te ver wegzakt in het matras. Ons advies voor buikslapers is daarom een stevig matras.
2. Je lengte en gewicht
De keuze voor de hardheid van een matras wordt bepaald aan de hand van hoe je slaapt, maar ook op basis van je lengte en gewicht. In de basis geldt, hoe lichter je bent, hoe zachter je matras moet zijn omdat je voldoende moet kunnen wegzakken in je matras. In de tabel hiernaast zie je op basis van je lengte en gewicht voor welke hardheid matras je zou moeten kiezen.
Hoe jij slaapt heeft ook nog invloed op de definitieve keuze voor de hardheid. Voor een zijslaper kies je als je in een tussencategorie valt de zachtste variant, dus val jij in soepel/medium, ga voor een soepel matras. Voor rug en buik slapers, kies als je in een tussen categorie zit voor de hardere/stevigere variant. Dit zijn richtlijnen, persoonlijke voorkeur speelt ook een belangrijke rol.
Hoe bepaal je de lengte van je matras?
Voor de lengte van het matras adviseren wij een maat van je lengte + 20cm. Dan pas je er zeker in.
3. Heb je het gauw warm of koud?
Ben je een koukleum of heb je het snel warm? De materialen van een matras hebben daar invloed op.
Verwarmende materialen
Als je het snel koud hebt, zijn er 3 opties: een latex-, polyether- of traagschuimmatras. Deze soort schuimen kan je ook gebruiken als afdeklaag op een pocketveermatras. Deze soorten schuim ventileren minder goed, waardoor je het sneller warm krijgt.
Verkoelende materialen
Heb je het snel warm? Dan adviseren wij een koudschuim matras of een matras met pocketvering met een koudschuim afdeklaag. Koudschuim heeft een open celstructuur waardoor dit goed ventileert en het dus niet snel warm aanvoelt.
5. Zo onderhoud je je matras
Om je bed en matras in een optimale conditie te houden adviseren wij het volgende:
Het bed luchten
Om te beginnen is het belangrijk het bed elke dag goed te luchten door het dekbed open te slaan. Vocht dat in je bedlinnen en matras zit door transpiratie heeft op deze manier de kans om te verdampen.
Gebruik een molton
Maak daarnaast gebruik van een molton tussen je hoeslaken en het matras om je levensduur van je matras te verlengen. Het matras blijft daarnaast ook schoner want een molton deken is eenvoudig uit te wassen op 60 graden.
Stofzuig het matras
Ook is het van belang om je matras en gestoffeerde bed of boxspring maandelijks te stofzuigen. Daarnaast adviseren wij om de meeste matrassen maandelijks om te draaien. Het matras wordt daardoor elke keer anders belast wat de veerkracht, en levensduur ten goede komt.
Een matras kopen
Waar kan jij nog meer opletten bij het kopen van een matras? Veel matrassen zijn uitgevoerd met handvaten waardoor je een matras eenvoudiger kan omkeren. Daarnaast zijn matrassen vaak uitgevoerd met een rits. Soms aan 1 zijde, soms aan 3 of 4 zijden. Als een rits aan 3 of 4 zijden van een matras zit, dan is het eenvoudiger om de hoes los te halen om deze uit te wassen.
Heb jij daarnaast bijvoorbeeld snel last van je gewrichten als je in je bed ligt, dan adviseren wij je om eens te kijken naar een traagschuim matras.
Na al onze tips hopen we dat je genoeg informatie hebt om een goede matras te vinden. Bekijk ons assortiment en vind de perfecte matras voor jou!