Duurzaamheid

Samen werken we aan een betere wereld

Een betere wereld, dat willen we allemaal. En daar dragen wij ons steentje graag aan bij. Niet alleen jij als consument maakt steeds meer bewuste keuzes, ook wij als bedrijf zijn hier continu mee bezig. Wij willen namelijk ook dat volgende generaties kunnen genieten van alles wat deze aarde te bieden heeft. En daar hebben we al een hoop mooie oplossingen voor bedacht. Nieuwsgierig geworden? Op deze pagina lees je wat wij doen aan duurzaamheid. En wat jij zelf kunt doen om duurzamer te shoppen.

We denken inside én outside of the box

Jij klikt op ‘bestellen’ en wij gaan direct voor je aan de slag. We verzamelen je bestelling in ons distributiecentrum zo efficiënt mogelijk. We verzamelen zo veel mogelijk producten in één pakket en de doos en zakken maken we precies op maat. Zo gebruiken we zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. En vervoeren we zo weinig mogelijk lucht naar je toe. Want dat vinden we zonde. Heb je één of een paar kleine items, dan doen we dit in een recyclebare plastic zak, die zelf ook van gerecycled plastic is gemaakt. Waar we kunnen, gebruiken we gerecycled materiaal. Zoals die kartonnen doos: gemaakt van oud papier en aangevuld met FSC-gecertificeerd hout.

Dat precies op maat snijden gaat in bijna alle gevallen goed. Heb je toch een klein artikel in een grote doos ontvangen? Laat het onze klantenservice even weten. Dan checken we meteen de specificaties en zorgen we dat het niet meer misgaat.

En over verpakkingen gesproken: we drukken hier zo min mogelijk inkt op. We geven je alleen recycle-aanwijzingen op de verpakking en laten je weten waar het materiaal van gemaakt is. Dus als jij je afval goed scheidt, gebruiken wij je verpakking weer heel gemakkelijk voor je volgende bestelling. Zo zijn we een goed team, toch?

 We denken inside én outside of the box

Kilometers zonnepanelen

Je rijdt over de A28 vanaf of richting Groningen en je ziet een grote, gouden doos langs de snelweg staan: het grootste distributiecentrum van Wehkamp. Hier wordt je pakketje binnen 30 minuten verzameld, ingepakt en klaargezet voor verzending. Snelheid en efficiëntie, met aandacht voor de wereld. Dat is waar we voor gaan.

Op dit grote distributiecentrum liggen wel 15.000 (!) zonnepanelen. En bij de bouw van het nieuwe distributiecentrum komen daar nog eens 4.400 zonnepanelen bij. Ja, ook ons distributiecentrum houdt van vitamine D. Daar doen we van alles mee. Denk aan laadpalen voor elektrische auto’s en voldoende stroom om jouw pakket te verzamelen en in te pakken. De rest leveren we terug als groene stroom, zodat de rest van Zwolle dit thuis kan gebruiken. En dat nieuwe distributiecentrum? Dat is - net als het tweede distributiecentrum - volledig gasloos.

We wekken niet alleen zo veel mogelijk onze eigen stroom op, we vangen ook nog eens regenwater op. Dit gebruiken we bijvoorbeeld om wc’s door te spoelen. Dat scheelt weer schoon water.

Lekker klimaatje

Waar onze collega’s hard aan het werk zijn om pakketjes te controleren en retouren te verwerken, moet het klimaat natuurlijk goed zijn. Iets waar we goed over nadenken, want energie verspillen willen we zo min mogelijk. We zetten onze zelf-opgewekte energie daarom alleen in op de plekken waar het nodig is.

Zo reguleren we de binnentemperatuur en zetten we de verwarming lager op plekken waar minder warmte nodig is. Collega’s die bezig zijn met jouw pakket en lekker fysiek bezig zijn, hebben liever een koele en goed geventileerde ruimte. Zij die wat meer stilzitten hebben het liever wel wat warmer. Zo bepalen we voor iedere ruimte wat nodig is (en vooral wat niet nodig is).

Lief voor moeder natuur

Zo’n groot distributiecentrum heeft natuurlijk impact op de omgeving. Om die reden is een ondergrondse fietsenstalling gebouwd, met daarboven een grote natuurtuin. In deze natuurtuin vind je talloze soorten bloemen en planten, met genoeg ruimte voor insecten en vogels. Er staan bijenkasten en de vleermuizen vliegen ‘s avonds vrolijk rond en overdag slapen ze lekker in de speciale vleermuiskasten. Met zo’n tuin kijken wij niet meer op van de wilde hazen en konijnen in onze buurt.

Met deze initiatieven hebben onze bestaande distributiecentra een BREEAM-certificering gekregen ten tijde van de oplevering van de gebouwen. Bij deze certificering wordt gekeken naar een aantal duurzaamheidsvereisten. Zo wordt bepaald of een gebouw voldoet aan de standaarden voor duurzamer handelen en teruggeven aan de natuur en samenleving. Gaan we zo door? Ja zeker! Het nieuwe distributiecentrum wordt namelijk direct volledig volgens de laatste richtlijnen gebouwd en wordt daarmee opgeleverd met deze certificering.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Bij de meeste webshops haalt de pakketbezorger (in ons geval DHL) een vrachtwagen vol pakketjes op. Jouw pakketje gaat dan dus via een sorteercentrum in het busje naar je huis. Om extra ritjes te voorkomen, vullen wij de rolcontainers alvast zo strak mogelijk. Van top tot teen. Met als doel zo min mogelijk leegte in containers. Alles om zo min mogelijk lucht in de vrachtwagen te vervoeren. Lekker efficiënt, he?

Met dit voorsorteren verminderen we niet alleen onze uitstoot. Het scheelt ook nog eens heel veel tijd. En dus is jouw pakket de volgende dag nog in huis.

Fotostudio aan huis

Reclamespotjes op tv, Instagram en TikTok video’s en alle producten op onze website. Wat deze met elkaar gemeen hebben? Ze worden stuk voor stuk gemaakt in onze eigen studio: de Creative Hub. En die bevindt zich in diezelfde gouden doos langs de snelweg. Dat betekent dat we geen producten heen- en weer vervoeren. We halen ze gewoon uit de voorraad en leggen het daarna weer netjes terug. Wie weet is jouw nieuwe item dus wel in onze tv commercial te zien.

We zijn er bijna, we zijn er bijna (maar nog niet helemaal)

Hoewel er al veel stappen zijn gezet om Wehkamp duurzamer te maken, zijn we ons ervan bewust dat er nog veel te behalen valt. Daarom kijken we naar ieder onderdeel van ons proces. Van inkoop tot inpakken en van energieverbruik tot afvalverwerking. En houden we in de gaten waar de materialen die we gebruiken vandaan komen.

Een belangrijke factor in dit alles is zorgen dat jouw verwachting van een product tijdens het shoppen klopt met wat je uiteindelijk in handen krijgt. Want als jij blij bent met je aankoop, hoef je niets terug te sturen en dat betekent minder transport. Scheelt weer!

Ons beleid

Zoals je leest: wij zijn wij constant bezig met het verduurzamen van onze kantoren en distributiecentra, transport. In 2020 zijn wij dan ook troste winnaar geworden bij de Shopping Awards voor de vakprijs Duurzaamheid. Deze Award hebben wij gewonnen voor de verduurzaming van onze verpakkingen, waarmee zo’n 64% CO2 uitstoot wordt gereduceerd.

Verder hebben wij natuurlijk ook een verantwoordelijkheid voor onze keten. Denk hierbij aan de sociale omstandigheden en het verkleinen van onze schadelijke ecologische footprint d.m.v. watergebruik en chemicaliën bij de fabrieken waar wij mee samen werken. En zijn wij lid van BSCI, een organisatie die de omstandigheden in de fabrieken monitort. Daarnaast hebben wij doelen gesteld voor verschillende materialen, zoals duurzaam katoen van Better Cotton Initiative en verantwoord hout van FSC.

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.