Fietszitjes

Zo kies je het beste fietszitje voor je baby

Met je kindje gaan fietsen, is een geweldige manier om samen de wereld te ontdekken. Kan je kindje nog niet zelf fietsen? Een fietsstoeltje biedt de oplossing! De zoektocht naar het juiste zitje is echter niet altijd eenvoudig. Er zijn zoveel fietszitjes waar je uit kunt kiezen. Wat is het beste fietsstoeltje? Welke is geschikt voor jouw kindje? Wij vertellen je graag alles dat je weten wilt over het vervoeren van je zoontje of dochtertje op je fiets.

Waarom koop je een fietszitje?

Met je kindje wandelen is ontzettend leuk, alleen je komt vaak niet heel ver, zeker niet als je kindje zelf wil lopen. Met de auto kom je sneller waar je wezen moet, maar de wereld ontdekken achter het raam is niet hetzelfde. Bovendien kost het je ook veel benzine als je elke keer de auto moet pakken wanneer je met je kindje ergens naartoe wilt.

Met je kindje op de fiets stappen, is dan ook de perfecte oplossing. Als je kindje zelf nog niet (goed) kan fietsen, biedt een fietsstoeltje uitkomst. Je zit samen op de fiets en dat is heel gezellig! Je kindje kan de wereld ontdekken en je hoeft je geen zorgen te maken over de prijzen aan de pomp. Je kind in een fietszitje vervoeren, is een typisch Nederlandse manier om samen met je kindje te komen waar je wezen moet. Je bent dan ook waarschijnlijk al veel vaders en moeders met een fietszitje op hun fiets tegengekomen. Wil jij ook graag een zitje kopen voor op de fiets? Wij geven je tips.

Waarom koop je een fietszitje?

Vanaf wanneer mag je kindje op de fiets

Er is geen minimumleeftijd voor je kindje om mee te gaan op de fiets. Wel is het verstandig om te wachten tot je kindje zijn of haar hoofdje zelf omhoog kan houden en goed rechtop kan zitten. Meestal is dit rond de 9 maanden. Dat is dus een goed moment om je kind voor het eerst mee te nemen in een fietszitje.

De verschillende soorten fietszitjes

Er zijn veel verschillende soorten fietsstoeltjes op de markt van verschillende merken. We kunnen de modellen echter onderverdelen in slechts twee categorieën: een fietsstoeltje voor voorop, en een fietsstoeltje voor achter op de fiets.

Een fietszitje dat je voor op de fiets zet, bevestig je aan het stuur. Deze zijn vrij klein van stuk en geschikt voor jongere kinderen. Een fietszitje achter op de fiets bevestig je aan de bagagedrager. Ze zijn een stukje groter en hierdoor ook wat duurder.

De twee verschillende fietsstoelmodellen zijn niet verwisselbaar. Zet een fietszitje voor voorop dus niet achterop of vice versa.

Waarom kies je voor een fietszitje voorop?

Een fietszitje voorop is een goede keuze wanneer je je kindje naar voren wilt laten kijken? Je hebt zelf altijd zicht op je kindje én je kunt een windscherm toevoegen om je kind uit de wind te houden.

Houd er wel rekening mee dat je meer gewicht op het stuur hebt, waardoor sturen wat lastiger kan zijn. Meestal zijn fietszitjes voorop de fiets geschikt voor kinderen van 9 maanden tot 3 jaar oud, met een gewicht van maximaal 15 kilo.

Waarom kiezen voor een fietszitje achterop?

Wanneer je het fietszitje achterop de fiets plaatst, heb je geen zicht op je kindje. Wel heb je een betere gewichtsverdeling op je fiets en is sturen een stuk gemakkelijker. Je kindje zit uit de wind en wordt minder snel nat wanneer het regent.

Kies je voor een fietszitje voor achterop je fiets? Dat kan met kindjes vanaf 9 maanden tot 6 jaar oud.

Welk fietsstoeltje gebruik je voor welke leeftijd?

Het wordt aangeraden een fietszitje pas te gebruiken wanneer je kindje zelfstandig kan gaan zitten, ongeveer met negen maanden. Jongere kindjes kunnen wel met de fiets vervoerd worden, maar hiervoor gebruik je beter een autostoeltje. Let dan wel op of zowel het autostoeltje als jouw bagagedrager geschikt zijn voor deze manier van je kind vervoeren.

Kan je kindje zelfstandig zitten? Dan kun je hem in een stoeltje voor op de fiets zetten. Deze stoeltjes zijn geschikt voor kindjes die 15 kilogram of lichter wegen. Kinderen die zwaarder wegen, kunnen vervoerd worden in een fietszitje achter op de fiets. Veel ouders maken deze overstap wanneer hun zoontje of dochtertje 3 jaar is. Wanneer je kindje in een fietszitje zit, is het altijd belangrijk hem goed vast te zetten met de gordel en de voetjes met voetriempjes vast te zetten. Zo kunnen de voeten niet tussen de spaken komen.

Hoe kies je het beste fietszitje?

Of je nu een fietsstoeltje voor achter of voor op de fiets nodig hebt, er is een aantal zaken waar je op wilt letten wanneer je een fietszitje kiest.

  • Het allerbelangrijkste is dat het zitje aan de Europese veiligheidsnorm voldoet. Zitjes met een EN 14344-normering zijn veilig. Hoewel stoeltjes verschillen in design en het ene zitje gemakkelijker in gebruik is dan het ander zijn alle stoeltjes die aan de Europese veiligheidsnorm voldoen in principe van goede kwaliteit.
  • Kies voor een stoeltje met een 3- of 5-puntsgordel. Zo kan je kindje niet uit het stoeltje klimmen of onder zijn gordel door glijden. Daarnaast is het belangrijk dat je kleine niet zelf de gordel open kan maken.
  • Een goed stoeltje heeft riempjes waarmee je de voetjes van je kind aan de voetsteunen kunt bevestigen, zodat ze zichzelf niet kunnen bezeren.
  • Een fietsstoeltje moet geen scherpe randen hebben of je kindje op een andere wijze kunnen bezeren. Daarnaast moet het zitje voldoende bescherming bieden. De rugleuning moet dan ook hoog genoeg zijn.

Fietsstoeltjes voor achterop beschikken het beste over reflectoren of reflecterende stickers. Heb je een fietszitje voor voorop nodig? Het is raadzaam een fietsstoeltje met windscherm aan te schaffen. Het beschermt je kleine tegen wind en vliegjes, maar ook in het geval van een valpartij kan het extra bescherming bieden.

Even oefenen met het fietszitje

Fietsstoeltje gekocht? Vergeet niet te oefenen voor je lange ritten met je kindje gaat maken. Je zult wellicht even moeten wennen aan het extra gewicht op je fiets, vooral als het een fietsstoeltje voor aan het stuur is. Je kunt een paar keer met een zware tas in het fietsstoeltje gaan fietsen om te oefenen. Je zult merken dat je draaicirkel wat groter is met een stoeltje voorop, dus neem bochten niet te strak.

Ga je voor het eerst met je kleine spruit op pad met de fiets? Ga niet direct heel ver. Je kindje moet ook wennen aan het zitten op de fiets. Ga voor korte tochtjes en je zult merken hoe leuk je kind het vindt.

Het samen fietsen is echt een mijlpaal voor zowel ouder als kind. Koester jullie eerste fietstochtje en laat eventueel iemand een foto maken wanneer je op pad gaat. Het is namelijk een dag die je nooit zult vergeten.

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.