De verschillende soorten raamdecoratie - top teaser

Verschillende soorten raamdecoratie

Er bestaan enorm veel varianten raamdecoratie. De meeste bestaan al jaren, maar toch zien wij regelmatig verwarring bij de termen en de soorten raamdecoratie. Om je inzicht te geven in de type raamdecoratie en de onderlinge verschillen, hebben wij alle soorten op een rijtje gezet.

Overgordijnen

Overgordijnen zijn waarschijnlijk de meest bekende gordijnen. Het is een echte sfeermaker! Daarnaast zorgt het voor verduistering, heeft het een isolerend effect en verbetert het de akoestiek. Ze vallen meestal over andere gordijnen of verwarmingselementen heen. Vandaar de term overgordijnen. Het wordt vaak gemaakt van zwaardere stoffen en fijner geweven structuren. Ze laten vrijwel geen licht wordt door. Daarnaast is het een mogelijkheid om de overgordijnen te laten voeren tot black-out gordijnen. Dat zorgt ervoor dat er helemaal geen licht doorheen valt, ideaal voor in de slaapkamer.

Een gevoerd gordijn
Overgordijnen kun je laten voeren. Bij het voeren van een gordijn wordt er een extra laag stof aan het gordijn genaaid. Gevoerde gordijnen hebben de volgende voordelen:

  • het maakt het gordijn compleet verduisterend
  • het zorgt voor een betere isolatie (van warmte en geluid)
  • bij een gordijn met natuurlijke garens voorkomt het verkleuring
  • het voorkomt schade bij kwetsbare gordijnen (bijvoorbeeld bij gordijnen die kort bij een ruwe muur hangen)

Vitrages

Vitrages zijn dunnere gordijnstoffen die bedoeld zijn om de lichtinval te breken maar niet helemaal te ontnemen. Vitrages worden veelal gemaakt in witte, grijze of zandkleurige tinten. De directe inkijk wordt geblokkeerd waardoor je meer privacy hebt. Vitrages zijn dus echte sfeermakers en worden vaak samen met overgordijnen gebruikt. Zo heb je overdag de privacy, maar wel licht en in de avonden de voordelen van een overgordijn.

Inbetweens

Zoals de naam het al zegt zitten de inbetweens tussen overgordijnen en vitrages in. Dit heeft voornamelijk te maken met de lichtdoorlatendheid. Het is niet zo verduisterend als een overgordijn, maar biedt meer privacy dan een vitrage. Inbetweens worden daarom ook vaak losstaand gebruikt.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen vouwen zichzelf op of ontvouwen bij het open- en dichtdoen. Met baleinen worden de vouwen erg strak. Zonder baleinen valt het wat nonchalanter. Vouwgordijnen zijn er in allerlei stoffen en materialen waardoor jezelf de lichtinval en de privacy bepaalt.

Rolgordijnen

Ook bij rolgordijnen verklapt de naam al wat de raamdecoratie inhoudt: het is namelijk een gordijn die je oprolt. Met een koord kun je het rolgordijn laten zakken of omhoog trekken. Op deze manier bepaal je zelf tot waar je het rolgordijn wil laten zakken en kan je je lichtinval bepalen.

Jaloezieën

Deze raamdecoratie herken je aan de horizontale latjes die onder elkaar hangen met koordjes. Naast een strak design houden ze het zonlicht en de nieuwsgierige blikken buiten. Met een simpele beweging kan je de latjes openen, sluiten of tuimelen. Zo heb je zelf de hoeveelheid licht en privacy in de hand.

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.