Voetbalschoenen

Waar let je op bij het kopen van voetbalschoenen?

Of je nu de ambitie hebt om de nieuwe CR7 te worden of het leuk vindt om recreatief met wat vrienden een balletje te trappen, alles staat of valt met goede voetbalschoenen. Een schoen is een schoen, denk je wellicht. Toch ontdek je al snel dat er een grote diversiteit aan schoenen bestaat die je voor voetbal kunt dragen. Logisch dat je daarom door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpen we je graag op weg met enkele tips waar je op let bij het kopen van een nieuw paar om op te voetballen.

De ondergrond waarop je speelt

Het type schoen dat je voor voetbal kiest, wordt door een groot deel bepaald door de ondergrond waarop je speelt. De noppen van de voetbalschoen zijn daarop namelijk aangepast, waardoor je voldoende grip hebt. We maken onderscheid tussen de volgende soorten ondergrond, waarbij het type ondergrond met twee letters wordt aangeduid.

De verschillende soorten ondergronden

  • FG (stevige ondergrond)

    Schoenen van het type FG zijn bedoeld voor stevige, natuurlijke ondergronden. Speel je op een goed en droog grasveld, dan is dit het type schoen dat je nodig hebt. Deze schoen is minder geschikt voor velden van kunstgras, omdat het risico op blessures toeneemt.
  • AG (kunstgras)

    De AG schoen is bedoeld voor spelen op kunstgras. Kunstgrasschoenen bevatten meer noppen die kleiner van formaat zijn, en doordat ze hol van binnen zijn, bieden ze meer grip. Deze schoen is niet geschikt voor het spelen op natuurgras.
  • MG (meerdere ondergronden)

    Wissel je het spelen op kunstgras af met het spelen op natuurlijk gras? Dan hoef je niet twee verschillende type schoenen aan te schaffen. De MG schoen is namelijk een schoen waarmee je op beide soorten ondergronden speelt. Adidas, PUMA en Nike zijn voorbeelden van merken waarvan je dit type schoen koopt.
  • IC (indoorvelden)

    Zoek je een schoen voor zaalvoetbal, dan heb je de IC schoen nodig. De zool van deze zaalvoetbalschoenen is gemaakt van rubber en laat geen strepen op de vloer van de zaal achter.
  • SG (zachte ondergrond)

    Speel je op natte en drassige velden, dan is het schoentype SG wat je nodig hebt. Deze schoenen hebben langere noppen waardoor je meer grip hebt. Let wel op dat je deze schoenen niet voor andere ondergronden gebruikt om blessures te voorkomen.
  • TF (turf)

    Voor het spelen op gravel, kunstgras en harde velden kies je voor turf voetbalschoenen.

Wat vind je belangrijk aan een voetbalschoen?

Comfort en controle op de bal zijn belangrijk voor een voetballer. Schoenen met een bovenwerk van leer bieden hoofdzakelijk veel comfort. Is balcontrole voor jou belangrijker dan extra veel comfort? Dan kies je voor een voetbalschoen met een synthetisch bovenwerk. Voor extra snelheid kies je voor een lichtgewicht schoen die je het gevoel van het dragen van een sok geeft.

Sluiting van de schoenen

Vroeger had je enkel de keuze uit een voetbalschoen met veters. Tegenwoordig zijn voetbalschoenen zonder veters ook een optie. De veterloze schoenen zijn ideaal voor spelers die meer gevoel met de bal willen hebben. Doordat er geen veters op de bovenzijde van de schoen zitten, voel je de bal beter aan op je voet. Het is echter nog belangrijker om de juiste pasvorm te vinden, aangezien je dit niet kunt compenseren met het al dan niet strakker trekken van de veters. Zoek je schoenen die je meer stevigheid en comfort rondom de enkels bieden, dan zijn voetbalschoenen met sok ideaal. Dit elastische materiaal biedt veel stevigheid, zonder dat het je enkels afknelt.

De juiste pasvorm

De pasvorm van voetbalschoenen is ontzettend belangrijk. Je verhoogt hiermee namelijk het balgevoel. Het is geen geheim dat te kleine schoenen niet lekker zitten, de bloedsomloop beperken en daarmee een negatief effect op je prestaties hebben. Te grote schoenen verlagen het balgevoel en daarmee je traptechniek. Houd er in ieder geval rekening mee dat de maat van een voetbalschoen niet per se dezelfde als je gewone schoenmaat hoeft te zijn. Ook de breedte van de schoen is belangrijk voor het draagcomfort en je prestaties op het veld. Vaak weet je wel of je een smalle of brede voet hebt. Voor brede voeten kun je het beste terecht bij het aanbod van een merk zoals adidas. Mensen met smalle voeten slagen doorgaans beter binnen het assortiment van Nike. Leren schoenen passen zich overigens iets makkelijker aan de voet aan dan andere materialen. Valt de schoen iets te klein uit, dan is dit bij een lederen schoen niet zo erg.

Ontdek jouw favoriete merk

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.