Yoga

Yoga: een complete handleiding

Ongeveer een half miljoen Nederlanders doet regelmatig aan yoga. Dat is begrijpelijk, want yoga is een geweldige manier om je lichaam gezond te houden én om helderder en bewuster in het leven te staan. Bovendien zorgt yoga voor een betere balans, minder vermoeidheid en een beter humeur. Welke yogastijlen zijn er eigenlijk? En wat voor spullen heb je allemaal nodig? In dit artikel lees je meer.

Wat is yoga?

Bij heel veel mensen is de balans tussen lichaam en geest niet optimaal. En dat is niet zo gek, want bij ons huidig leven komt veel stress en drukte kijken. Met yoga wordt geprobeerd om dit evenwicht te herstellen. Het woord yoga is afkomstig uit het Sanskriet (oud-Indiaas). We kunnen dit in het Nederlands vertalen naar verbinden. Yoga is eigenlijk een combinatie tussen ontspanning, bewustwording en de uitvoering van oefeningen. Yoga wordt vaak vergeleken met pilates, maar het is niet helemaal hetzelfde. Bij yoga ligt de nadruk namelijk op het vinden van balans tussen lichaam en geest Bij pilates ligt de nadruk meer op het juist uitvoeren van de oefeningen.

Redenen om aan yoga te doen

Er zijn heel veel verschillende redenen om aan yoga te doen, eigenlijk te veel om op te noemen. Daarom zetten we nu alleen de belangrijkste voordelen op een rijtje. Allereerst worden je spieren flexibeler door yoga. Hierdoor wordt de kans op blessures een stuk kleiner. Ook helpt yoga je om bewuster te worden van je eigen lichaam. Hierdoor verbeter je je lichaamshouding. Yoga helpt je ook om je zintuigen en gedachten tot rust te brengen. Dat helpt je weer om beter en dieper te slapen. Bovendien helpt yoga je om de bloedcirculatie te verbeteren, te ontspannen en om je botten te versterken. Bovendien zorgt deze sport voor een betere en efficiëntere zuurstofopname.

Welke verschillende yogastijlen zijn er?

Er zijn veel verschillende yogastijlen. Grofweg kun je yoga onderverdelen in twee soorten: dynamische en statische stijlen. Dynamisch staat voor inspannen en statisch voor ontspannen. Bij dynamische yoga ben je dus veel in beweging en zijn de oefeningen vaak ook wat lastiger dan bij statische stijlen. Statisch staat voor niet-bewegende lichaamshoudingen. Welke yogavorm het beste bij je past, hangt af van je doel, je eigen persoonlijke voorkeur en of je beginner of gevorderd bent. Voorbeelden van dynamische stijlen zijn vinyasa yoga, ashtanga yoga en power yoga. Voorbeelden van statische stijlen zijn hatha yoga, yin yoga of iyengar yoga. Voor zwangere vrouwen is er ook zwangerschapsyoga. Op deze manier blijf je fit tijdens je zwangerschap en bereid je je voor op de bevalling. Daarnaast richt zwangerschapsyoga zich ook op de mentale gesteldheid.

Yoga voor beginners

Wil jij graag beginnen met yoga? Dan is het verstandig om te starten met hatha yoga. Dit is een is een relatief rustige yogastijl. Tijdens hatha yoga komen alle verschillende kanten die yoga te bieden heeft aan bod. Het is dus de basis voor vele andere yogastijlen. Het is raadzaam om sowieso een aantal lessen in een yogastudio te volgen. De docent kan dan eventueel aanpassingen maken om je de effecten van de houding beter te laten voelen. Daarna kun je ook via YouTube in je eigen woonkamer yogalessen volgen als je dat prettiger vindt.

Wat heb je nodig voor yoga?

Er is een aantal items dat je nodig hebt voor je (eerste) yogales. Het is sowieso verstandig om bij de yogastudio na te vragen welke middelen je daar kunt gebruiken, zodat je niet onnodig spullen aanschaft. Allereerst heb je een yogamat nodig. Kies een matje dat past bij de vorm yoga die je beoefent. Als je kiest voor een dynamische yogastijl, dan is het verstandig om een antislipmatje te kopen. Vind jij duurzaamheid belangrijk? Dan is een TPE yogamat een goede optie. TPE (Thermo Plastic Elastomer) is volledig recyclebaar en afbreekbaar. Ook een yogariem kan een handig hulpmiddel zijn. Deze riem ondersteunt je bij de wat lastigere yogaoefeningen. Ben je niet zo lenig? Dan kan een yoga blok uitkomst bieden. Je gebruikt dit yoga blok om de grond dichterbij te halen. Naast deze accessoires heb je natuurlijk ook een leuke en comfortabele yoga outfit nodig! En vergeet ook een handdoek en bidon zeker niet.

Laat je inspireren

    Meer inspiratie?

    Laat je verrassen

    Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.