Top teaser newborn

Babykleding- en schoenmaten - welke maat past bij welke leeftijd?

Wanneer je net vader of moeder geworden bent of nog in verwachting bent, is het geweldig om op zoek te gaan naar de eerste babykleertjes en schoentjes. Natuurlijk zal je ook wat cadeau krijgen. Maar hoe zit dat nu precies met de maten voor babykleding en -schoenen? Welke babykledingmaat schaf je nu wanneer aan? Is er een standaard voor of kun je de maat op een andere manier bepalen? We helpen je graag!

Wat is de richtlijn voor de kledingmaat van baby's?

Wat is de richtlijn voor de kledingmaat van baby's?

De standaard richtlijn voor kledingmaten voor baby's is door te kijken naar de lengte van het kind. Is je baby bijvoorbeeld 50 centimeter bij de geboorte, dan zal maat 50 of 56 prima passen. Kledingmaten voor baby's gaan met sprongen van 6 omhoog, dus maat 50, 56, 62, 68, et cetera. Ook wordt er veel gebruikgemaakt van combinatiematen, zoals maat 50-56. Kies in dat geval voor de kleinste maat. Bij maat 50-56 zal het voor een kindje van net 50 cm misschien iets te groot zijn, maar die kleintjes groeien snel genoeg.

De maat voor een baby van 3 maanden zit gemiddeld gezien op maat 62 en de maat van een kind van 1 jaar zit op ongeveer maat 80 tot 86. De maat van een baby van 6 maanden is maat 68 tot 74.

Houd er rekening mee dat dit slechts gemiddelden zijn. Er zijn altijd kinderen die wat kleiner zijn, of juist kinderen die sneller groeien. Daardoor is de beste maatstaf voor de juiste kledingmaat de lengte van je kind

Waar kun je op letten bij het aanschaffen van de eerste babykleertjes?

Baby's groeien snel door naar de volgende babykledingmaat. Je hoeft dus niet de hele garderobe aan te schaffen in de geboortemaat. Schaf voldoende rompers en boxpakjes aan voor de eerste periode in verschillende maten zodat je alvast bent voorbereid op de groeisprongetjes van je kleintje. Ontdek de baby uitzetlijst om te bekijken wat wordt aangeraden. Tot slot nog een tip; babybroekjes met een tailleband en koord zorgen ervoor dat je kleintje al een maatje groter kan dragen waardoor de kleding wat langer mee kan gaan.

Algemene standaard voor kledingmaten voor baby's

Algemene standaard voor kledingmaten voor baby's

Er is een richtlijn voor de kledingmaat van je baby. Let op, het is een richtlijn. Dat betekent dat je kindje altijd een grotere of kleinere maat kan hebben. Dat zegt niets en heeft niets te maken met hoe goed of slecht het met je kindje gaat.

We geven een overzicht van de babymaten per leeftijdsfase:

 • Premature kindjes die voor de 37 weken geboren zijn, dragen vaak maat 44, of zelfs nog kleiner, zoals babykleding in maat 33.
 • Pasgeboren baby's van 0 tot 1 maand zitten doorgaans in maat 50, al zal een baby met een geboortegewicht van 3500 gram ook goed in maat 56 passen.
 • Baby's van 1 tot 2 maanden dragen gemiddeld genomen maat 56.
 • Bij een baby van 2 tot 4 maanden kies je voor maat 62.
 • Is je kindje 4 tot 6 maanden oud, dan kies je doorgaans voor maat 68.
 • Voor baby's van 6 tot 9 maanden heb je meestal maat 74 nodig.
 • Bij een leeftijd van 9 tot 12 maanden zit je vaak goed met maat 80.
 • Is je kind baby af en een dreumes van 12 tot 18 maanden, dan past maat 86 vaak goed.

Hoe meet je de schoenmaat van baby's op?

Wil je de eerste schoentjes voor je kindje gaan kopen, dan is het bepalen van de juiste baby schoenmaat heel belangrijk. Zeker voor de groeiende kindervoet zijn goede schoenen essentieel. Kenmerk van wat schoenen goede schoenen maakt, is of je de juiste maat en pasvorm te pakken hebt. Te grote schoenen gaan schuren en bieden niet voldoende ondersteuning en stevigheid bij de nog zwakke enkels. Te kleine schoenen kunnen de juiste groei en ontwikkeling van de voet flink belemmeren, zeker wanneer je kind structureel de verkeerde schoenen draagt.

Schoenmaat van je baby meten:

 1. Je kunt zelf de schoenmaat van je baby meten. Ga als volgt te werk. Doe je baby sokken aan, en zet de voet op een vel papier. Het is het beste wanneer je baby staat, omdat de voet dan nog ietwat uitzet. Kan je baby nog niet staan, laat iemand je dan helpen om de baby met de voeten op het papier te zetten. Papier tegen de voet van je liggende of zittende baby is vaak niet voldoende om de maat goed te bepalen. Kies er overigens wel voor om je kindje tijdens het opmeten sokken te laten dragen. De gedachte hierachter is dat je baby de schoenen ook met sokken aan zal dragen.
 2. Teken de omtrek van de voet.
 3. Vervolgens meet je de punten op die het verst uit elkaar liggen.
 4. Als laatste tel je bij deze afmeting nog een halve tot een hele centimeter op en vergelijk je de uitkomst met een matentabel voor het bepalen van de juiste schoenmaat voor je baby.

Algemene standaard voor de maat van een schoen voor een baby

Voor alles is een standaard en voor iedere standaard geldt dat er uitzonderingen zijn. Trek dan ook geen overhaaste conclusies wanneer je kindje afwijkt van de standaard. Desondanks willen we je niet de standaard matenlijst voor babyschoenen onthouden. Let hierbij ook op de pasvorm van de schoen. Je kind kan een smalle of brede voet met een hoge of lage wreef hebben. Kijk dan ook altijd goed hoe de schoen zit en of er, in het geval van de nauwsluitende schoenen, drukpunten ontstaan.

Bij de volgende afmetingen van de voeten hoort gemiddeld gezien de bijgevoegde baby schoenmaat:

 • Afmeting van de voet is 9,4 tot 10 cm, dan kies je voor babyschoenen maat 16
 • Afmeting van de voet is 10 tot 10,7 cm, dan kies je voor babyschoenen maat 17
 • Afmeting van de voet is 10,7 tot 11,4 cm, dan kies je voor baby schoentjes maat 18
 • Afmeting van de voet is 11,4 tot 12 cm, dan kies je voor babyschoenen maat 19
 • Afmeting van de voet is 12 tot 12,7 cm, dan kies je voor babyschoenen maat 20
 • Afmeting van de voet is 12,7 tot 13,4 cm, dan kies je voor babyschoenen maat 21
 • Afmeting van de voet is 13,4 tot 14 cm, dan kies je voor babyschoenen maat 22
 • Afmeting van de voet is 14 tot 14,7 cm, dan kies je voor babyschoenen maat 23
 • Afmeting van de voet is 14,7 tot 15,4 cm, dan kies je voor babyschoenen maat 24

De schoenmaat voor een baby van 1 jaar zit gemiddeld op maat 20. Het is belangrijk dat je stevige schoenen kiest die goed aansluiten. Daarnaast dient de zool flexibel en buigzaam te zijn zodat de voet goed kan afwikkelen.

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.

Tot 40% korting

Categorieën

Mijn account
Help