Heaters

Ontdek alles over terrasverwarmers en heaters

Ben jij een echt buitenmens en geniet je graag van je mooie en sfeervolle tuin, ook wanneer het niet zo zomers meer is buiten? Met terrasverwarmers en heaters blijf je toch lekker warm. Ook ideaal wanneer je een tuinfeest geeft. Maar hoe werkt zo'n terrasverwarmer en welke mogelijkheden zijn er zoal? Dat lees je in dit artikel.

Hoe werkt een terrasverwarmer?

Je hebt verschillende soorten terrasverwarmers, namelijk:

  • Staande heater
  • Hangende terrasverwarmer
  • Elektrische terrasheater
  • Terrasverwarmer op gas

De werking van de terrasverwarmer is afhankelijk van of je een apparaat op elektriciteit hebt of op gas. We lichten het graag toe.

Hoe werkt een terrasheater op gas?

De terrasheater op gas is met zijn paddenstoelmodel een traditioneel model. Het werkt heel eenvoudig. Door het regulatormechanisme op de gasfles aan te sluiten, wordt de regelklep geopend op het moment dat de verwarming wordt ingeschakeld. Het gas stroomt vervolgens naar de brander, die met een elektrische ontsteking aangaat en de ruimte verwarmt. Het heeft wel even tijd nodig voordat er genoeg warmte van de heater komt.

Hoe werkt een terrasverwarmer?

Hoe werkt een elektrische terrasverwarmer?

Bij de elektrische heater wordt de warmte afgegeven door een verwarmingselement of een infraroodlamp. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een infraroodlamp kan er van verschillende vormen van infraroodstraling gebruik worden gemaakt, namelijk van korte-, middellange- en langegolfstraling. Bij kortegolfstraling is er geen sprake van verwarming van de lucht en wordt de warmte direct op personen afgegeven. Bij middellangegolfstraling wordt de warmte zowel aan personen als de omgeving afgegeven. Staat er veel wind, dan zal het ook lastiger worden om de lucht te verwarmen. Bij langegolfstraling wordt alleen de omgeving verwarmd. Dergelijke heaters worden dan ook nog meer beïnvloed door wind.

Hoeveel watt terrasverwarmer heb ik nodig?

Het vermogen van een terrasverwarmer op elektriciteit wordt uitgedrukt in watt. Hoeveel watt jouw terrasverwarmer moet hebben, is afhankelijk van hoe groot het te verwarmen oppervlak is. De stelregel is als volgt:

  • Bij een open terras met een oppervlakte van minder dan 6 m2 volstaat een heater met een vermogen van 1500 watt. Bij een te verwarmen oppervlakte van 6 tot 12 m2 kies je voor een heater met een vermogen van 1800 watt, of twee van 1500 watt.

Wat is een goede terrasverwarmer?

Op de vraag wat een goede terrasverwarmer is, is niet direct een heel kort antwoord te geven. Het hangt namelijk in de eerste plaats af van hoe en waar je de terrasverwarmer wilt gaan gebruiken. Wanneer je hier antwoord op hebt, kan je gerichter zoeken naar een voor jou geschikt model:

  • Hangend model: Zoek je bijvoorbeeld een heater voor de overkapping, dan kan je naast de staande terrasverwarmer ook voor een hangend model kiezen. Het nadeel daarvan is dat je niet flexibel bent in de plaatsing van de heater. Eenmaal opgehangen kun je de heater niet snel verplaatsen.
  • Staand model: Met een staande terrasverwarmer heb je die mogelijkheid wel. Het is zeker iets wat je mee moet nemen in je afweging voor welk model je kiest. Daarna kijk je hoe groot de ruimte is die verwarmd moet worden. Kies je voor een terrasverwarmer met te weinig vermogen voor het door jou te verwarmen oppervlak, dan zal je te weinig rendement en dus warmte uit de heater halen.
  • Elektrisch model: Kies je voor een elektrische heater? We hebben het eerder gehad over de verschillende lengtes van de golfstraling. Hoe korter de golflengte, hoe intenser de warmte is.
  • Decoratief model: Er zijn ook veel decoratieve heaters die niet alleen voor warmte zorgen maar ook voor sfeer. Denk aan een tafelheater op gas. In het midden van de tafel brandt een vuurtje, waardoor je echt het gevoel hebt rond een kampvuurtje te zitten. Er zijn zelfs heaters te verkrijgen met ingebouwde bluetoothspeakers en achtergrondverlichting. Een ander type heater is de heater die je in een partytent ophangt.

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden als het om de terrasverwarmer gaat. Er zit dan ook zeker een model tussen dat voldoet aan jouw wensen en eisen.

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.