verlichting

Hoe kies ik de juiste lampen voor in huis?

Licht in huis dient meer dan alleen het praktische doel een donkere ruimte te verlichten. Lampen hebben namelijk ook een decoratief doel en geven de inrichting van je woning extra warmte en sfeer. Maar welke soorten lampen zijn er zoal en wanneer kies je voor welk type? We vertellen je er alles over.

Licht en de verschillende functies

Licht en lampen hebben verschillende functies. We noemen de belangrijkste functies:

  • Algemeen of basis
  • Werk
  • Accent
  • Decoratief

Algemeen of basislicht

Bij algemeen licht kies je voor basislicht dat iedere ruimte egaal verlicht. Dat licht doe je als eerste aan bij het betreden van een ruimte en zorgt vooral voor zicht. De plafondlamp, hanglampen, wandlampen en plafondspots zijn een goede vorm van basisverlichting.

Werklicht

Werkverlichting is functioneel en biedt je de juiste hoeveelheid licht voor wat je op die specifieke plaats doet. Bij werkverlichting kun je denken aan een bureaulamp of tafellamp, maar ook een leeslamp naast je favoriete fauteuil. Dimbare lampen zijn daarbij extra praktisch. Je hebt namelijk niet altijd veel licht nodig, soms is sfeerverlichting wel zo prettig. Tijdens een gezellig etentje bijvoorbeeld.

Accentlicht

Wellicht heb je een prachtig schilderij aan de wand hangen of een mooi gevulde boekenkast. Met accentlicht zet je letterlijk iets in de spotlight: je maakt met accentlicht van je mooiste pronkstukken een echte blikvanger.

Decoratief licht

Bij decoratief licht gaat het vooral om uitstraling en sfeer. Deze vorm van licht heeft geen functioneel doel, maar zorgt vooral voor sfeer en een mooie uitstraling. Daarbij kan je spelen met verschillende soorten lampen om ze daarmee aan te laten sluiten op je interieur of maak van je lampen echte blikvangers.

Hoe kies je de juiste kleurtemperatuur in Kelvin?

Afhankelijk van de sfeer die je in je woning neer wil zetten kun je kijken naar de kleurtemperatuur. Deze wordt aangegeven in Kelvin. Deze schaal loopt van 1.000 tot 10.000. Tussen 2.300 en 3.000 is vaak sfeervol, geel-oranje licht. Wil je feller licht, dan ga je meer richting 5.000 Kelvin. Dit staat altijd op de verlichting aangegeven. Dus doe er je voordeel mee.

Welke smaak past bij jouw interieur?

Naast de functie van de lampen is uitstraling ook minstens zo belangrijk. Gelukkig koop je tegenwoordig lampen die geheel aansluiten op de interieurtrends van dat moment. Denk aan lampen van duurzame en natuurlijke materialen, zoals beton, metaal, bamboe, katoen, touw. Voor de landelijke en Scandinavische stijl is hout heel passend, terwijl je bij het industriële interieur juist kiest voor accessoires van robuuste en stoere materialen als ruw hout, beton en staal.

Verschillende soorten lampen

Er zijn verschillende soorten lampen die je in je armatuur kunt draaien. We noemen de bekendste:

  • Gloeilamp
  • Halogeen
  • Spaarlamp
  • LED

Gloeilamp

De gloeilamp is hierbij de meest bekende van alle lampen en wordt al langer dan een eeuw gebruikt. Sinds 2012 mag de gloeilamp niet meer worden geproduceerd. Omdat veel winkels bij de publicatie van dat nieuws grote hoeveelheden hebben ingeslagen, kan de gloeilamp nog altijd worden gekocht.

Halogeen

Halogeen is door de heldere witte kleur heel geschikt als accentverlichting. Halogeen kan warm worden en deze lampen gaan zo'n 2000 branduren mee.

Spaarlamp

De spaarlamp werd in het verleden als energiezuinig alternatief voor de gloeilamp ingevoerd. Tegenwoordig is ledverlichting nog zuiniger en duurzamer. De werking van de spaarlamp staat gelijk aan die van tl-verlichting, alleen dan in kleinere uitvoering. Door het lage energieverbruik zijn deze lampen vooral geschikt wanneer de lampen langer dan een uur achtereen branden.

Led

Ledlampen zijn de meest energiezuinige en duurzame lampen. Ze zijn iets duurder in aanschaf, maar verdienen zich al heel snel weer terug. Zo gaan deze lampen zeker 10 jaar of 100.000 branduren mee.

Voor welke ruimte zoek je lampen?

De keuze voor lampen hangt niet alleen af van de rol die ze dienen te vervullen, maar ook van de ruimte waar ze geplaatst gaan worden. Zo wil je in je kantoor aan huis voldoende licht hebben om te werken, terwijl in de woonkamer ook sfeerverlichting heel belangrijk is. Daarnaast kun je lampen onderscheiden in de manier waarop ze licht verspreiden. Denk daarbij aan licht van boven naar beneden zoals bij een hanglamp, of net andersom zoals bij uplights en vloerlampen die naar boven schijnen.

Zoek je lampen voor in de tuin, dan heb je waterdichte tuin verlichting nodig. Ook buitenverlichting heeft verschillende functies, zoals sfeer, maar ook om inbrekers af te schrikken. Let ook op bij lampen voor natte ruimtes in huis, zoals de badkamer. Hier wil je ook lampen die vochtbestendig zijn. De mate van waterdichtheid is te zien aan de IP normering. Voor de badkamer is een lamp met IP65 of IP67 een goede keuze.

Beperk je ook zeker niet tot een type armatuur, bijvoorbeeld alleen hang- of wandlampen. Een goed lichtplan bestaat uit verschillende soorten armaturen, ieder met hun eigen functie.

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.