Hoe kies ik het perfecte vloerkleed?

Welk vloerkleed past bij mij?

Een vloerkleed voegt sfeer toe aan je interieur en kan al je aparte woonitems verbinden tot een geheel. Het is een prachtige blikvanger en zorgt voor gezelligheid en warmte. Toch is het lastig welk vloerkleed nou het beste past, wij helpen je graag met het maken van de beste keuze!

Waarom een nieuw vloerkleed?

We noemen aantal redenen waarom je een nieuw vloerkleed kan aanschaffen:

  • het dempt geluid
  • het geeft een nieuwe uitstraling
  • het voorkomt koude voeten
  • zachte ondergrond voor kinderen

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je vloerkleed buiten neer te leggen. Daarvoor zijn speciale vloerkleden die tegen weersinvloeden kunnen. Gerecycled materialen worden nu veel gebruikt zoals garens gemaakt van PET flessen.

Waarom een nieuw vloerkleed?

Welk effect heeft een vloerkleed op je zithoek?

Voordat je begint met het kiezen van een vloerkleed is het handig om te weten welk effect een vloerkleed kan hebben op jouw interieur. Zo staat een vloerkleed gezellig en huiselijk, maar kun je er een ruimte ook groter of kleiner mee laten lijken. Een groot vloerkleed in de zithoek kan de ruimte groter laten lijken. Kies bij voorkeur wel voor rustige kleuren en printjes als je optisch meer ruimte wilt creëren. Een vloerkleed met een felle kleur en opvallende print is ideaal als je een ruimte juist wat kleiner en gezelliger wilt laten voelen.

Welk effect heeft een vloerkleed op je zithoek?

Hoe groot moet je vloerkleed zijn?

Niets moet, alles mag. We geven je een aantal tips om de grootte van je vloerkleed te bepalen. Als eerste kijk je naar de plek waar je je vloerkleed wil. Kijk naar de grootte van de bank, salontafel, eettafel of bed. Baseer hier het formaat van het vloerkleed op.

Voor een vloerkleed in de zithoek is het belangrijk om de maten van je zithoek op te nemen. Het is over het algemeen het mooist als de pootjes van je bank ruim op het vloerkleed kunnen staan. Zo vormt je vloerkleed een echte eyecatcher en ben je verzekerd van warme voeten in de winter. Wil je liever een kleiner vloerkleed? Kies dan voor een exemplaar waar de salontafel mooi op kan staan. Gebruik een rolmeter om de maten van je zithoek vast te stellen en te bedenken welk formaat vloerkleed je wilt kopen.

Je kan je vloerkleed natuurlijk ook onder je eettafel leggen. Het is belangrijk dat het vloerkleed groot genoeg is. Tip: zorg ervoor dat het vloerkleed aan beide kanten 60 cm ruimte heeft. Als iemand de stoelen naar achter schuift, staan deze nog steeds op het vloerkleed.

Nog een tip: leg kranten neer op de afmeting waar je het vloerkleed wilt plaatsen, zo kun je perfect zien welke vorm het beste past.

Welke kleur vloerkleed?

Welke kleur vloerkleed je het beste kunt kiezen is afhankelijk van je interieur en de kleur van je bank. Let goed op de kleur van de muren en de overige kleuren in je interieur als je wilt dat alles één stijlvol geheel vormt. Een vloerkleed bij een grijze bank mag gerust een opvallende of felle kleur hebben. Zo staan zowel warme als aardse tinten mooi bij een grijze bank. Ook als je een zwarte bank hebt, zijn de opties eindeloos. Een vloerkleed bij een cognac bank heeft bij voorkeur een aardse of rustige tint. Voorbeelden van kleuren die mooi staan bij een cognac bank zijn beige, grijs en geel. Een vloerkleed bij een groene bank kiezen lijkt een uitdaging. Voorkom dat het geheel te druk wordt en kies bijvoorbeeld voor een vloerkleed in natuurlijke tinten en/of gemaakt van natuurlijke materialen. Speel gerust met verschillende printjes en patronen, maar zorg ervoor dat het vloerkleed altijd aansluit op jouw interieurstijl en dat het geheel niet te druk wordt.

Welke vorm vloerkleed

Naast de verschillende kleuren vloerkleden heb je de keuze uit diverse vormen. Houd daarbij niet alleen rekening met je eigen wensen, maar ook met de vorm van je bank. Zo is een rechthoekig vloerkleed bij een hoekbank een veilige keuze. Ook bij andere vormen (zowel qua bank als qua zithoek) staat een rechthoekig vloerkleed goed. Een vierkant vloerkleed staat mooi bij een bank met niet alle te strakke vormen. Als je zithoek een vierkanten opstelling heeft, kies je bij voorkeur niet voor een vierkant vloerkleed. Tot slot heeft een rond vloerkleed een speels en modern effect. Een rond vloerkleed past wel goed bij een vierkanten opstelling of bank.

Je kan je vloerkleden ook combineren om een speelse look te creëren. In een hal wordt vaak een rechthoekig en langer vloerkleed geplaatst. Dit geef een uitnodigende uitstraling.

Hoogpolig of laagpolig?

Twee verschillende types met elk hun eigen kenmerken. Hoogpolige vloerkleden hebben een losse samenstelling en stralen warmte uit. Dit kan bijvoorbeeld mooi staan bij een modern en strak interieur om het te doorbreken.

Laagpolige vloerkleden zijn ideaal voor in de eetkamer. Je kan namelijk je meubels makkelijker verschuiven. Daarnaast kun je laagpolige vloerkleden makkelijk onderhouden en reinigen, ideaal voor kinderen of huisdieren.

Heb jij al een keuze gemaakt?

Welke materialen zijn er?

Het materiaal vloerkleed dat je kiest heeft een grote invloed op de uitstraling en het onderhoud van het vloerkleed. Een katoenen vloerkleed is makkelijk schoon te maken en ideaal als je kleine kinderen hebt. Een kunststof of synthetisch vloerkleed is zeer geschikt voor mensen die allergisch zijn voor stof. Je kunt een kunststof vloerkleed eventueel ook buiten gebruiken. Natuurlijke materialen zoals kokos en sisal zijn helemaal hip. Wollen vloerkleden zijn het populairst. De wolvezels trekken geen vuil aan, dus zijn ze makkelijk te reinigen. Daarentegen is het wel zo dat wol pluist.

Welk vloerkleed past bij mijn woonstijl?

Naast verschillende formaten en types vloerkleden heb je ook verschillende stijlen. Welk vloerkleed het beste past in jouw interieur? Dat ligt eraan, wat wil je overbrengen? Op zoek naar een blikvanger? Ga dan voor een vloerkleed met een opvallende kleur. Ook kan je een vloerkleed kiezen die voor verbinding zorgt. Kies dam voor een kleed die past bij de kleuren van je interieur.

Overige eigenschappen van een vloerkleed

Een fijn vloerkleed is bij voorkeur eenvoudig te reinigen. In de zithoek kan er namelijk zomaar een kopje koffie omvallen! Ook als je huisdieren hebt (die graag op een vloerkleed liggen) is het fijn als je het vloerkleed makkelijk kunt stofzuigen. Als je het snel koud hebt of als je kleine kinderen hebt, is het handig om te kiezen voor een extra dik vloerkleed. Zo blijven je voeten warm en kunnen de kinderen lekker op de grond spelen. Mocht je het vloerkleed voornamelijk als blikvanger willen gebruiken, dan zijn de kleur en de stijl de belangrijkste eigenschappen waar je op moet letten. Houd dus goed rekening met de functie die het vloerkleed gaat hebben voordat je een keuze maakt.

Hoe onderhoud ik mijn vloerkleed?

Om zo lang mogelijk van je vloerkleed te genieten, is het belangrijk om je vloerkleed goed te onderhouden. Stofzuig je vloerkleed minimaal één keer per week met een zachte borstel. Nieuwe (wollen) vloerkleden pluizen in het begin, maar dit vermindert na een tijdje.

Als er een kop koffie of ander vocht op het vloerkleed valt, ruim je dit zo snel mogelijk op. Verwijder het vocht met keukenpapier. De vlek behandel je met koud water en wat schoonmaakazijn. Heb je per ongeluk een glas rode wijn gemorst? Ga dan nooit met zout en witte wijn aan de slag om het schoon te maken. In het geval van wol leg je er een vochtige doek op, dit zuigt als het ware de wijn uit het vloerkleed. Ga niet deppen.

Tip: sommige vloerkleden kun je makkelijk wassen. Dit is – zeker in een druk huishouden – een absolute aanrader. Ook kun je het vloerkleed laten reinigen bij een wasserette.

Meer inspiratie?

Hulp nodig bij het zoeken van het perfecte vloerkleed? Bij Wehkamp helpen we je graag!

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.