Hardlopen

Beginnen met hardlopen: 6 handige tips

Ben jij klaar om de metamorfose naar een hardloper te ondergaan? Hardlopen, of rennen zoals je wilt, is een fantastische sport om fit te worden. Het is goed voor je algehele gezondheid, maar ook een fijne manier om de stress van de dag van je af te lopen of juist met een fikse dosis frisse energie aan de dag te beginnen. En mits gewenst natuurlijk raak je misschien ook nog eens die laatste hardnekkige kilo's kwijt. Mocht je het je afvragen, de Runners High bestaat echt. Ben jij van plan om ook die Runners High te gaan ervaren? Met deze tips ga jij sowieso goed van start.

1. Houd het makkelijk voor jezelf

Beginnen met hardlopen kan voelen als een flinke berg die je op moet. Maak het daarom niet te moeilijk voor jezelf. Begin met een klein stukje en houd je aan je eigen interval schema. Zorg dat je goed aanvoelt wat jouw lichaam aankan en ga niet direct over je grenzen heen.

2. Investeer in goede hardloopschoenen

We kunnen er lang en breed omheen draaien, maar als er iets belangrijk is om goed te starten met rennen, dan zijn het je hardloopschoenen wel. Het juiste paar schoenen helpt je niet alleen op weg om uiteindelijk steeds het beste in jezelf naar boven te halen en wellicht je persoonlijke record te verbeteren; hardloopschoenen zijn essentieel om vervelende en langdurige blessures te voorkomen.

Het is belangrijk om te weten welk type loper je bent voor je de juiste schoen kunt vinden. Met andere woorden: hoe wikkelt je voet zich tijdens het lopen af? De meest gebruikte hardloopschoen is de neutrale schoen, waarbij er geen enkele vorm van ondersteuning of correctie is.

Daarnaast heb je nog antipronatie schoenen voor lopers die overproneren tijdens het lopen, wat het overmatig kantelen van de voet betekent. Hierbij maken we onderscheid tussen voeten die naar binnen of naar buiten kantelen. De meeste mensen hebben echter een neutrale afwikkeling. Er zijn bijzonder veel merken die loopschoenen aanbieden, denk aan Nike, Asics, adidas, New Balance en Puma.

3. Stippel een route uit

Om te beginnen kun je een aantal routes uitstippelen, gebaseerd op het aantal kilometers dat je wil lopen. Begin met een klein rondje en kijk waar je graag loopt. Vind je het fijn om door een stad te lopen? Of liever in een park of natuurgebied?

Mocht je 's avonds gaan hardlopen, kies dan een route waar je veilig in het donker kunt hardlopen.

4. Zorg voor comfortabele sportkleding

Goede hardloopkleding is minstens net zo belangrijk als een goed paar schoenen. Kleding moet lekker zitten, je lichaamstemperatuur stabiel houden en vooral niet schuren. Hardloopkleding is vaak aansluitend, denk bijvoorbeeld aan hardloopleggings.

Soms is het lastig in te schatten welk type hardloopkleding je moet dragen. Zo kan het redelijk koud zijn, maar krijg je het tijdens een lange run zo warm dat je je kleding graag aanpast. Daarom is het dragen van laagjes een goed idee. Zo kun je altijd iets aan- of uittrekken.

5. Maak een hardloopschema

Loop altijd eerst met een schema om het rennen, de snelheid en afstand op een verantwoorde manier op te bouwen. Door regelmatig hard te lopen, verhoog je de belastbaarheid van je lichaam en kun je steeds makkelijker lopen. Je hardloopschema op een gezonde manier opbouwen, is enorm belangrijk omdat rennen meer impact heeft dan je denkt. Door een schema te gebruiken, laat je je lichaam veilig wennen aan die impact. Zo bereik je makkelijker je doelen en verlaag je het risico op blessures.

6. Kies een hardloopmaatje

Sporten moet ook leuk zijn en veel mensen kennen een haat-liefdeverhouding met hardlopen. Door met iemand te gaan lopen, heb je een stok achter de deur en ga je ook met tegenzin toch de deur uit – je wilt je buddy immers niet in de steek laten. Het is wel heel fijn om ongeveer op hetzelfde niveau te zijn en eventueel hetzelfde hardloopschema te volgen.

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.