Plattegrond

Een plattegrond van je huis maken? Dat doe je zo

Of je nu gaat verhuizen, je interieur wilt veranderen of gaat verbouwen: een plattegrond van je woning komt altijd goed van pas. Zo krijg je de kans om de ruimte vanuit een ander perspectief te zien en is het makkelijker om in te schatten wat wel of niet in de ruimte past. Maar hoe pak je dit precies aan? Wij vertellen je hoe je een handige plattegrond maakt.

Met pen en papier

Vind je het fijn om een fysieke plattegrond te hebben waar je zelf in kunt tekenen? Dan zijn pen en papier je beste gereedschap. Je hebt de volgende spullen nodig:

  • papier (bij voorkeur met ruitjes)
  • potlood of pen
  • gum
  • liniaal
  • rolmaat of afstandsmeter
  • schaar

Begin aan dit project door eerst de ruimte op te meten. Gebruik hiervoor een rolmaat of maak het jezelf gemakkelijk met een afstandsmeter die met lasers werkt. Meet de ruimte zo nauwkeurig mogelijk op, waarbij je geen enkel hoekje overslaat. Deze maten gebruik je vervolgens om de omlijning van de plattegrond te tekenen.

Het is belangrijk om op schaal te tekenen. Heb je ruitjespapier? Dan kun je afspreken dat 10 ruitjes een meter voorstellen. Op blanco papier kun je hetzelfde doen door je liniaal te gebruiken en voor iedere meter een lijn van 5 centimeter te tekenen.

Heb je eenmaal een plattegrond op schaal getekend, dan kun je ook papieren versies van je meubilair maken. Meet je bank, tafel, boekenkast en alle andere meubelstukken die je in de ruimte wilt plaatsen. Teken ze vervolgens op schaal na en knip ze uit. Je kunt nu makkelijk schuiven met je meubilair en zien waar ieder meubelstuk het beste past.

Een digitale plattegrond maken

Ga je liever niet aan de slag met pen en papier en maak je de plattegrond veel liever op je computer? Geen probleem, want er zijn verschillende programma's waar je dit mee kunt doen. Natuurlijk kun je aan de slag gaan met Paint, Photoshop of andere bewerkingsprogramma's op je computer, maar deze zijn niet ideaal wanneer je ook op schaal wilt tekenen.

Gelukkig is er ook een aantal websites en programma's dat wel gemaakt is om online een plattegrond te maken. Zo kun je op Lucidchart gebruikmaken van bestaande sjablonen waarmee je makkelijk je meubels intekent. Ook Floorplanner is een populaire optie, die ook voor beginners makkelijk in gebruik is. Het voordeel van deze online programma's is dat ze helemaal gratis zijn. Je hoeft bovendien niet te worstelen met pen en papier.

De werkwijze is precies hetzelfde. Meet je ruimte goed op en teken deze op schaal na in het online bewerkingsprogramma. Voeg vervolgens je meubels toe en kijk hoe je je woonkamer kunt indelen. Sommige online programma's bieden ook de mogelijkheid om de muren en vloeren aan te passen. Overweeg je dus om je muren een nieuw likje verf te geven? Dan is dit een goede manier om de kleur te testen.

Meer inspiratie?

Eindeloos spelen met je interieur

Je huis verbouwen of opnieuw inrichten is leuk, maar je wilt ook zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Met een plattegrond op schaal is dat ontzettend gemakkelijk. Je kunt keer op keer je huis inrichten op de plattegrond, zodat je de perfecte indeling vindt voor jouw woonruimte. Zo weet je precies welke verandering bij jouw stijl en woning past.

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.