Keuken inspiratie, zo richt jij je keuken praktisch en stijlvol in

De keuken is tegenwoordig steeds meer de centrale plaats waar het in huis allemaal om draait; het kloppend hart als het ware. Er worden dan ook meer eisen dan vroeger aan de keukenindeling gesteld. Was het vroeger slechts een praktische ruimte waar je maaltijden bereidde, nu is het de plaats waar je met je gezin, familie en vrienden samenkomt. Gezelligheid, sfeer en een eigen stijl is daarbij dan ook minstens zo belangrijk als het praktische aspect van een keuken. Wij helpen je graag op weg met enkele keuken ideeën voor zowel een praktische als een stijlvolle inrichting.

Deze stappen kun je bij het inrichten van de keuken nemen

We hebben de belangrijkste stappen voor het (her)inrichten van de keuken voor je op een rij gezet:

  1. Begin eerst met de afweging of je wel een nieuwe keuken nodig hebt, of dat je nog prima je bestaande keuken kunt opknappen.

  2. Bekijk de ruimte die je in de keuken hebt en welke keuken indeling daar het beste bij past. Denk ook na over welke keukenapparatuur er zeker in de keuken ingebouwd moet worden.

  3. Het oppervlak van de ruimte zal deels bepalen welke keukenopstelling je kiest. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden, zoals de parallel keuken, U-keuken, hoekkeuken en een keuken met kookeiland.

  4. De ideale opstelling is de zogenaamde keukendriehoek, met daarbij de kookplaat, koelkast en spoelbak binnen handbereik.

  5. Stel je budget vast en houd je ook aan dit budget.

  6. Welke positie heeft je keuken ten opzichte van de rest van je woning? De keuken is tegenwoordig de centrale plaats van de woning. Daardoor kiezen steeds meer mensen ervoor de stijl van de keuken aan te laten sluiten op de stijl van de rest van de woning. Kom je er niet uit met de keukenindeling? Laat je dan adviseren door een keukenspecialist.

Deze stappen kun je bij het inrichten van de keuken nemen

Trends op het gebied van de keukeninrichting

Net als kleding, schoenen en woonstijlen is de keuken onderhevig aan trends. Je leest hier alles over enkele van de meest actuele trends op het gebied van keuken inrichten:

  • Een ruimte waarin geleefd wordt
  • Natuurlijke materialen
  • Mooi van buiten én van binnen
  • Minder plint, meer kast

Een ruimte waarin geleefd wordt

Zoals eerder vermeld is de keuken niet langer die praktische ruimte waar je iedere avond plichtsgetrouw een snelle maaltijd bereidt. Het is de plaats waar zeker eens per dag onze levens weer samensmelten na een drukke dag, maar ook waar we op ons gemak met een natje en een droogje binnen handbereik thuiswerken. Het is dan ook een ruimte waar gezelligheid en sfeer heel belangrijk zijn. Bij de keuken inrichten wordt dan ook steeds meer aandacht aan de meubels voor in de keuken besteed. Denk aan mooie eettafels, bijpassende stoelen en eetkamerbanken. Ook zie je veel van de materialen die voor de keuken worden gebruikt terug in de woonkamer.

Natuurlijke materialen

Aardse kleuren en natuurlijke materialen zijn al trendy voor de woonkamerinrichting. In het verlengde van de eerstgenoemde trend is het dan ook logisch dat ook in de keuken natuurlijke materialen en aardse kleuren worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een keuken van echt hout.

Mooi van buiten én van binnen

Vrijwel iedereen kiest een keuken op basis van de uitstraling van de buitenzijde. Toch is de trend van nu ook aandacht te besteden aan de styling van de binnenzijde. Denk aan extra luxe indelingen van kasten en lades, maar ook kleur aan de binnenzijde van kasten en lades.

Minder plint, meer kast

De standaard keukenopstelling heeft onder andere onderkasten die vrij hoog boven de vloer zijn afgesteld met een flinke plint die de hoogte aan het zicht ontneemt. De nieuwste trend is om die plint een flink stuk te verlagen en te compenseren met hogere kasten. Voor lange mensen is dit ideaal: zij kunnen de keuken verhogen naar hun lengte door alsnog te kiezen voor een plint in de reguliere afmetingen.

Trends op het gebied van de keukeninrichting

Tips om de keuken te pimpen

Ben je op je keuken uitgekeken? Is je keuken qua uitstraling enorm gedateerd maar wel in goede staat? Het is ook heel erg leuk, en vaak veel goedkoper, om je keuken op te knappen naar de stijl van nu. Je kunt ervoor kiezen om alleen nieuwe fronten te kopen. Wie handig is, maakt de nieuwe fronten gewoon zelf. Er zijn ook andere manieren om je keuken op te knappen, bijvoorbeeld door de keuken te verven of te laten wrappen. Vergeet vooral ook niet je accessoires en keukenapparatuur mee te nemen als je de keuken gaat aanpakken. Nieuw keukentextiel, een paar nieuwe voorraadpotten, een leuk rekje voor je kruiden aan de wand; het kan een wereld van verschil betekenen. Heb je tegeltjes op de achterwand van je keuken waar je graag iets mee wilt? Ook deze tegels kun je met speciale tegelverf verven. Let goed op de voorschriften als het gaat om de voorbehandeling voor de goede hechting van de verf. Vaak moet je tegels eerst in de primer zetten, of op zijn minst ontvetten. Heb je geen zin in het verven van tegels, dan kun je er ook voor kiezen om enkele tegels van een tegelsticker te voorzien. Zo geef je die tegels een mooi motief of een andere kleur.

Keuken inspiratie en must-haves

Er zijn eindeloos veel keuken ideeën die in je opborrelen wanneer je er even voor gaat zitten. Het belangrijkste is in de eerste plaats een keuken gezellig inrichten, op een manier waarmee jij en je gezin je het meest op je gemak voelen. Er zijn bijzonder veel stijlen, van hoogglans modern, landelijk met vooral veel hout en natuurlijke materialen en de altijd populaire industriële keuken. Keuken inspiratie industrieel is vrij eenvoudig op te doen. Denk aan pure en ruwe materialen zoals hout, metaal en beton.

Is de keuken de plaats waar jij veel te vinden bent en kan deze wel een make-over gebruiken? Hier vind je voldoende keuken inspiratie. Ga direct aan de slag met onze tips!

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.