Zonnebrand

Zonnebrand wijzer: tips voor zonverzorging

Waar je ook bent, het is altijd belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Ook op bewolkte dagen kunnen de uv-stralen tot diep in de huid doordringen. Welke factor zonnebrandcrème heb ik nodig? En hoe vaak moet je smeren? We geven je graag antwoord op alle vragen rondom zonbescherming

Waarom is zonnebrand zo belangrijk?

​Zonnebrandcrèmes beschermen jouw huid tegen zonnestralen. De speciale crème zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt en minder snel veroudert. Bovendien verkleint het product de kans op huidkanker. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter de bescherming. Er zijn heel veel merken met goede zonnebrandcrèmes, bijvoorbeeld Nivea, Biodermal, Naif, Zwitsal en Lancaster. Voor elke portemonnee is er een mooie zonnebrand in de aanbieding te vinden.

Welke factor zonnebrandcrème heb ik nodig?

Welk huidtype je ook hebt: het is belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. Zorg er altijd voor dat je je je insmeert met een product met SPF (beschermingsfactor). SPF staat voor sun protection factor. Welke factor je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype én de zonkracht. Over het algemeen geldt: hoe hoger de SPF, hoe langer je in de zon kunt blijven zitten zonder te verbanden. Uiteraard is dit wel afhankelijk van hoe snel je verbrandt. Daarom kun je beter een hogere factor gebruiken. Voor kinderen adviseert het KWF een beschermingsfactor van minimaal 30. Het is belangrijk om kinderen altijd zo goed mogelijk te beschermen. Kies naast een goede zonnebrandcrème ook voor een zonnehoedje en een parasol.

Huidtypes

Je huidtype wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in je huid. In totaal zijn er zes verschillende soorten huidtypes te onderscheiden:

1. Huidtype 1: Keltisch type Dit zijn mensen met een erg lichte huid, met blond of rood haar en blauwe ogen. Mensen met dit huidtype hebben een gevoelige huid, worden zelden bruin en verbranden snel. Je hebt sproeten in de aan de zon blootgestelde delen, zoals gezicht, hals en decolleté. Als je dit huidtype hebt, dan kun je het beste een zonnebrandcrème gebruiken met een SPF van 30 - 50+.

2. Huidtype 2: noordelijk type Mensen met huidtype 2 hebben een lichte huid met blond, bruin of donkerbruin haar. Zij verbranden meestal snel en worden over het algemeen zeer langzaam bruin. Deze mensen wordt geadviseerd om een SPF van 25 - 30 te gebruiken. Wil je langer in de zon zitten, dan gebruik je factor 50+.

3. Huidtype 3: gemengd type Als je huidtype 3 hebt, dan heb je een gemiddeld donkere huidskleur met donkerblond tot bruin haar. Over het algemeen wordt je langzaam en geleidelijk lichtbruin. Gebruik een crème met een SPF van 15 - 30. Ook hier geldt: als je langer in de zon wilt blijven, dan moet je factor 50 gebruiken.

4. Huidtype 4: zuidelijk type Mensen met huidtype 4 worden ook wel het mediterrane type genoemd. Ze hebben een getinte of olijfkleurige huidskleur met bruin of zwart haar en bruine ogen. Als je huidtype 4 hebt, dan kun je een crème met een SPF van 10 - 15 gebruiken. Als je langer in de zon wilt blijven, kun je factor 30 gebruiken.

5. Huidtype 5: donker type Ben je afkomstig uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië? En heb je een getinte tot een donkere huidskleur? Dan heb je waarschijnlijk huidtype 5. Je verbrandt bijna niet. Gebruik minimaal een crème met een SPF van 6 - 10. Wil je langer in de zon blijven? Gebruik dan SPF 30.

6. Huidtype 6: zwart type Je hebt van nature een donkerbruine tot een zwarte huid. Jouw roots liggen in Centraal-Afrika, India of Australië. Gebruik een crème met een SPF van minstens 6 - 10. Als je langer in de zon wilt blijven, dan kun je factor 30 gebruiken.

Crème, spray of toch een lotion?

​Zonnebrandcrèmes zijn er in veel soorten en maten. Zo kun je kiezen uit een crème, een spray of een lotion. Wat de beste zonnebrand is, hangt af van jouw eigen voorkeur of wat je lekker vindt ruiken. Elk product heeft zo zijn eigen voordelen. Zo is een spray wat vloeibaarder dan lotion, waardoor je het makkelijk uitsmeert. Ook is het hygiënischer, omdat je niet met je handen aan de dop komt. Bij een crème en lotion is de kans weer groter dat je de zonnebrandcrème voldoende dik aanbrengt. Bovendien zijn een lotion en crème een stuk zuiniger dan een spray.

Hoe vaak moet ik smeren?

Hoe vaak je moet smeren is voor iedereen verschillend. Meestal beschermt de zonnebrandcrème je voor de eerste 2 uur. Daarna vermindert de graad van bescherming drastisch. Het is dus heel belangrijk om je elke 2 uur opnieuw in te smeren, zeker als je in het water of op het strand bent. Maak er dus een gewoonte van om je bij warm en zonnig weer 's morgens meteen in te smeren en dit om de 2 uur te herhalen. Vergeet ook zeker je gezicht niet. Gebruik bij voorkeur een speciale zonnebrand voor het gezicht.

Vergeet na het zonnen de aftersun niet

Ook na het zonnen heeft de huid verzorging nodig. Daarom is het verstandig om een aftersun te gebruiken. Dit is een verkoelende en hydraterende gel die verlichting biedt bij verbranding. Daarnaast helpt deze speciale crème de droge, rode en gevoelige huid te kalmeren. Als je de huid goed gehydrateerd houdt, dan verklein je de kans dat je gaat vervellen. Op deze manier blijf je langer bruin. Bij wehkamp shop je verschillende aftersunproducten voor verschillende huidtypes en met verschillende (hydraterende) ingrediënten.

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.