Welke maat condoom heb ik nodig?

Een condoom beschermt je tegen ongewenste zwangerschappen en soa's, maar dan moet hij wel goed zitten. Voor je eigen comfort en veiligheid is het belangrijk om de juiste maat te dragen, maar hoe weet je welke maat je hebt? Hier vind je alles wat je moet weten over het uitkiezen van condooms.

Welke maten zijn er?

De maat van de condooms wordt niet gemeten in lengte, maar in omtrek. Dat heeft een belangrijke reden. Heb je namelijk een condoom dat te lang is? Dan kun je hem gewoon minder ver afrollen. Een te kort condoom kun je helemaal afrollen en zal je nog steeds beschermen. De diameter heeft veel meer invloed op de veiligheid en je comfort. Zo zal een te breed condoom makkelijk afglijden, terwijl een te strak condoom voor oncomfortabele knelling zorgt.

De maten van condooms worden weergegeven in de nominale breedte. Dat betekent de breedte die de doorsnede van het condoom heeft. Dit staat altijd op de verpakking vermeld en kan per merk en type verschillen. De drie categorieën hebben grofweg de volgende maten:

 • kleine condooms: maten tot en met 49 mm
 • gemiddelde condooms: maten tussen 50 en 60 mm
 • grote condooms: maten vanaf 61 mm

De meest verkochte condoom maat ligt rond de 54 of 56 mm. Gemiddelde condooms zijn voor de meeste mannen dus de juiste keuze.

Hoe meet je je condoommaat?

Je kunt je condoom maat bepalen door de omtrek van je penis op te meten. Het is dus niet nodig om de lengte op te meten. De makkelijkste manier om je maat te bepalen, is door een meetlint te gebruiken. Gebruik dit meetlint om de omtrek van je penis op te meten wanneer je een volledige erectie hebt. Meet dan altijd het breedste punt, zodat je zeker weet dat het condoom comfortabel zit. Wikkel het meetlint één keer om je penis en lees het af. Op basis van de omtrek kun je de perfecte maat voor je condooms bepalen.

 • omtrek van minder dan 10 cm: condoom van 47 mm
 • omtrek van 10-11 cm: condoom van 49 mm
 • omtrek van 11-11,5 cm: condoom van 53 mm
 • omtrek van 11,5-12 cm: condoom van 57 mm
 • omtrek van 12-13 cm: condoom van 60 mm
 • omtrek van 13-14 cm: condoom van 64 mm
 • omtrek van meer dan 14 cm: condoom van 69 mm

Welke soorten condooms zijn er?

Bij het uitzoeken van een condoom moet je niet alleen op de maat letten. Er zijn ook allerlei variaties die voor meer gemak, genot of comfort zorgen.

Condooms met een smaakje

Condooms met een smaak zijn ideaal voor orale seks. Ze hebben een lekkere smaak, maar ruiken vaak ook beter. Deze smaak komt van het glijmiddel dat op het condoom is aangebracht. Je kunt ze in verschillende smaken krijgen, van aardbei en sinaasappel tot chocolade en banaan.

Condooms met ribbels

De meeste condooms zijn gewoon glad, maar er zijn exemplaren met ribbels of nopjes. Deze zorgen vooral voor meer stimulatie. Dat kan prettig zijn voor jezelf, maar ook voor je partner. Deze condooms zijn verkrijgbaar in talloze varianten, van subtiele ribbels tot iets grovere texturen.

Thin feel condooms

Vind je het belangrijk om condooms te gebruiken, maar vind je het gevoel minder prettig? Dan kunnen thin feel condooms een uitkomst zijn. Dit zijn extra dunne condooms die daardoor natuurlijker aanvoelen. Ondanks het dunnere latex zijn ze wel net zo veilig als andere condooms.

Met stimulerende gels

Condooms zijn altijd voorzien van glijmiddel, maar sommige condooms zijn bedekt in speciale stimulerende gels. Deze gels kunnen heel warm of juist heel koud aanvoelen, maar ook voor een prikkelende sensatie zorgen. Ze komen in allerlei soorten en zijn ontworpen om je nog gevoeliger te maken.

Hoe doe je een condoom om?

Een condoom omdoen, doe je op deze manier het veiligste:

 1. Controleer of de condoom niet over datum is. De houdbaarheidsdatum staat op de verpakking.
 2. Scheur de verpakking voorzichtig open zonder je nagels te gebruiken.
 3. Rol het condoom niet af, maar zet het met de ring naar buiten op je penis.
 4. Knijp het topje dicht en rol met je andere hand de condoom over je penis.
 5. Rol het condoom zo ver mogelijk af.

Condoom maten voor iedereen

Of je nu op zoek bent naar een extra brede condoom of zeker wilt weten of een middenmaat wel goed bij je past: het is altijd goed om na te gaan welke maat condoom je nodig hebt. Zo weet je zeker dat het condoom goed aansluit en je optimaal beschermt tegen ongewenste zwangerschappen en soa's.

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.