Topteaser - Anne-Marie

Geld besparen op eten? Foodprepping, lunch to go en weekmenu!

Geschreven door Wehkamp&Co ambassadeur Anne-Marie | Nu alles duurder is geworden kan het geen kwaad eens te kijken naar je dagelijkse uitgaven aan eten en drinken. Want daar kun je – zonder in te leveren op kwaliteit – namelijk best veel op besparen. Hoe? Door bijvoorbeeld te doen aan foodprepping, weekmenu’s te maken en eten en drinken te bereiden om mee te nemen naar school of werk.

Latte factor

Ken je de term ‘latte factor’? De Amerikaanse finance goeroe David Bach stelde dat wanneer je dagelijks een latte buiten de deur koopt bij je favoriete koffietentje, je heel veel geld weggooit. Het zijn namelijk juist die steeds terugkerende kleine bedragen die ertoe doen. Dus investeer vandaag nog in een mooie thermosbeker en neem voortaan die latte (of thee of smoothie) van thuis mee. Goed voor je portemonnee en het milieu!

Latte factor

Lunch to go

Natuurlijk is het verleidelijk om even snel wat in de kantine te halen. Of in dat lunchtentje om de hoek. Zo’n saaie bruine boterham met kaas kan natuurlijk niet op tegen een heerlijke sushi bowl. Mijn oplossing hiervoor? Noodles! Je kunt vrijwel overal wel beschikken over een waterkoker. En wanneer je in een apart bakje extra toppings meeneemt pimp je je supermarkt noodles snel tot een lekkere en volwaardige lunch. En het is de ideale manier om restjes uit je koelkast op te maken!

Waar ik mijn noodles mee aankleed? Denk bijvoorbeeld aan:

 • Restjes vlees, vis of tofu
 • Restjes groente en kruiden (taugé, bosui, wortel, broccoli)
 • Gekookt eitje
 • Gedroogde gebakken uitjes
 • Noten
 • Nori of furikake

Ook heel makkelijk om mee te nemen: soep in een thermoskan. En in zo’n handige lunchpot met extra ruimte in de deksel neem je gemakkelijk yoghurt en granola mee. Of je noodles! De pot is lekvrij en zowel geschikt voor warme als koude gerechten.

Foodprepping

Foodprepping is een hip Engels woord voor wat je ook zou kunnen omschrijven als: de betere voorbereiding. Je bereidt op je vrije dag of in het weekend tijdrovende maaltijden of onderdelen van maaltijden voor, zodat je op werkdagen sneller het eten op tafel hebt staan. In de praktijk vaak binnen 15 minuten!

Bedenk sowieso: met de hoge gasprijzen kun je – als je toch rijst, pasta of aardappelen kookt – net zo goed een dubbele portie koken. Bewaar de extra portie in goed afsluitbare bewaardozen in de koelkast of vries ze in. Kook bijvoorbeeld extra rijst voor nasi (gaat sowieso een stuk beter met afgekoelde rijst) of een snelle curry op drukke dagen. Kook extra aardappelen om ze de volgende dag te bakken. Maak in het weekend – wanneer je meer tijd hebt - stoofschotels zoals suddervlees of rendang, grote pannen soep of een voorraad basis pastasaus. Vries in porties in.

Weekmenu maken

Het meest efficiënt is het maken van een weekmenu. Ga bijvoorbeeld op zondagavond even samen met je gezin aan tafel om de agenda’s naast elkaar te leggen zodat je weet wanneer wie aanschuift voor het eten. Ga vervolgens aan de slag met het maken van het weekmenu.

Ik laat me hiervoor door meerdere ‘bronnen’ inspireren:

 • De reclamefolders van de supermarkt. Wat is er in de aanbieding bij mijn favoriete supermarkt en wat kan ik daar mee maken?
 • Het gezin. Je hoeft natuurlijk niet altijd zelf te bedenken wat er gegeten gaat worden. Laat ook de andere gezinsleden meedenken. Zo kom je nog eens op gouden oude favorieten of een nieuw idee.
 • Het seizoen. Fruit en groente uit het seizoen zijn niet alleen veel lekkerder, maar ook stukken goedkoper.
 • De voorraad: wat ligt er nog in de vriezer en voorraadkast? Let ook op de houdbaarheidsdata!
 • Recepten op blogs, Instagram of TikTok.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met gastblogger Anne-Marie.

Over Anne-Marie

Ik ben Anne-Marie (54), al meer dan 30 jaar samen met de liefde van mijn leven en trotse moeder van een zoon van 17. Op mijn blog www.myhappykitchen.nl deel ik mijn passie voor koken, eten, reizen en beauty. Eigenlijk alles wat het leven net wat leuker en sprankelend maakt. Je vindt er lekkere recepten, handige tips en reviews van restaurants en producten. Ik ben dol op alles wat nieuw is en tegelijkertijd gefascineerd door de geschiedenis. Niet omdat vroeger alles beter was, maar om het verhaal van een merk of product te vertellen!

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.

Tot 40% korting

Categorieën

Mijn account
Help