Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij en derden je internetgedrag. Op onze website en die van derden. Waarom? Zodat wij en derden je advertenties kunnen laten zien die bij jouw interesses passen, en zodat je informatie kunt delen op social media. Meer weten?     Sluiten

Home Uitgerekende datum berekenen  
  • Je uitgerekende datum berekenen

   Hoera, je bent in verwachting! Natuurlijk wil je dan graag weten hoe lang je eigenlijk al zwanger bent en belangrijker nog: wanneer je uitgerekend bent. Want zeg nou zelf: het is wel zo fijn om de komst van je kleintje een beetje te kunnen plannen.

   Hoe bereken je je uitgerekende datum?

   Stap voor stap je uitgerekende datum berekenen, begint bij het bepalen van je cyclus. Weet je hoe lang je cyclus is, dan kun je hieronder berekenen wanneer je uitgerekend bent.

   De eerste dag van je laatste menstruatie:
   Het aantal dagen van je cyclus:

   Uitgerekende datum:

   • Begin bij de eerste dag van je laatste menstruatie.
   • Tel daar 280 dagen (40 weken) bij op.
   • Heb je een cyclus van 28 dagen, dan heb je nu je uitgerekende datum.
   • Trek er een dag vanaf voor iedere dag dat je cyclus korter is dan 28 dagen.
   • Tel er een dag bij op voor iedere dag dat je cyclus langer is dan 28 dagen.
   Je uitgerekende datum berekenen

   is het zover!

   Dat lijkt misschien nog ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt! Terwijl jij de uitzet bij elkaar shopt, je hersens breekt over een mooie naam en je verdiept in kinderkamerstyling, neemt je kindje rustig de tijd om te groeien. Als hij of zij dan rond tevoorschijn komt, lijkt het alsof de voorgaande negen maanden om zijn gevlogen. Geniet van je zwangerschap!


   Hoe lang ben je zwanger?

   Vaker een jongen dan een meisje

   Historisch gezien worden er meer jongens geboren dan meisjes op 28 februari. Dit zijn gemiddeldes van de afgelopen x aantal jaren. Voorbeeld tekst. Betere tekst volgt. Drie tot vijf regels.

   “Er worden 7% meer jongens dan meisjes geboren op


   Populariteit geboortes door het jaar heen

   De meeste geboortes vinden plaats in de zomer: in augustus en juli worden de meeste kinderen geboren. In februari - logisch, vanwege de korte maand - maar ook in maart en april worden doorgaans de minste geboortekaartjes verstuurd. De kans op een dinsdaggeboorte is nét iets groter dan op een woensdag of donderdag. Op zondag en zaterdag worden de minste kinderen geboren.

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
  • maa
  • din
  • woe
  • don
  • vrij
  • zat
  • zon

  • Hoe lang ben je zwanger?

   Sterrenbeeld Vissen

   Je Vissenkindje leeft in een sprookjeswereld en lijkt zelf wel een toverfee met zijn betoverende lach en verrukkelijke gebaartjes. Hij is een geboren toneelspeler en kan maar moeilijk met regels overweg. Regels verstoren namelijk zijn fantasie, belemmeren hem er zelfs in. Hij wil graag zelf bepalen hoe of wat. Een Vissenkind kan bijvoorbeeld makkelijk de dag naar de nacht verhuizen, daar hoef je natuurlijk niet blij mee te zijn. Maar een Visje eet graag als hij honger heeft en slaapt als hij moe is. Probeer schema’s en regels een beetje aan te passen aan zijn regelmaat en behoefte, om alle touwtjes nog een beetje in handen te houden. Je Visje zal niet snel gillen of stampvoeten om zijn zin door te drijven, maar langs slinkse wegen zal hij toch zijn doel bereiken.


   Hoe lang ben je zwanger?

   De baby in je buik

   Omschrijving per maand over de ontwikkeling van de baby. Omschrijving per maand over de ontwikkeling van de baby. Omschrijving per maand over de ontwikkeling van de baby. Omschrijving per maand over de ontwikkeling van de baby. Omschrijving per maand over de ontwikkeling van de baby. Omschrijving per maand over de ontwikkeling van de baby.

   “Je baby reageert op aanrakingen. De oogleden, vinger- en teennagels beginnen te groeien. Ook zijn oogbewegingen zichtbaar.”


   Hoe lang ben je zwanger?

   Beroemde verjaardagen op

   Welke popsterren, BN'ers en andere bekende mensen vieren hun geboorte op dezelfde dag als je kind? Deze celebrities zijn ook jarig op


   Populairste namen in

   Zoek je nog inspiratie voor een leuke naam? Volgens de database van Het Meertens Instituut voor onderzoek en documentatie van de Nederlandse taal en cultuur zijn dit de afgelopen jaren de populairste namen van jongens en meisjes die in dezelfde maand geboren zijn als waarin jouw kindje verwacht wordt. Of je nu de populariteit wilt volgen, of juist iets unieks wilt: doe er je voordeel mee.

   Jongensnamen

   Populaire baby namen

   Meisjesnamen   Hoe lang duurt de zwangerschap?...

   Vanaf de bevruchting duurt een zwangerschap 38 weken. Maar vaak wordt de uitgerekende datum berekend op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie. Die is ongeveer twee weken voor de bevruchting. Vandaar dat er op dat moment met 40 weken wordt gerekend. Je vruchtbare periode is afhankelijk van de lengte van je cyclus.

   Weet je je cyclus niet precies?

   Je uitgerekende datum berekenen is betrouwbaar wanneer je een regelmatige cyclus hebt. Heb je een onregelmatige cyclus of een cyclus die veel langer of korter dan 28 dagen is? Of weet je eigenlijk niet hoe lang je cyclus is? Dan is het het beste om je uitgerekende datum door de verloskundige of gynaecoloog te laten berekenen.

   Hoe lang ben je precies zwanger?

   Weet je eigenlijk niet wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was? Of wanneer je eisprong was? Dan is het moeilijk om te berekenen hoe lang je zwanger bent, om daarmee achter je uitgerekende datum te komen. Gelukkig zijn er ook hulpmiddelen voor. Clearblue heeft een zwangerschapstest ontwikkeld die niet alleen aangeeft of je zwanger bent, maar ook hoeveel weken.


   Hoe lang ben je zwanger?

   Waarom je uitgerekende datum berekenen...?

   Natuurlijk wil je het liefst dat je nieuwe aanwinst precies volgens schema arriveert. Makkelijk, want dan kun je een beetje rekening houden met de noodzakelijke voorbereidingen. Zorgen dat de babykamer er klaar voor is en dat je alle spulletjes in huis hebt.

   Je kleintje bepaalt

   Maar wanneer je ook uitgerekend bent: je kindje bepaalt natuurlijk altijd zelf wanneer hij of zij het tijd vindt om zich aan te kondigen!


   Wat is gebruikelijk?

   Over het algemeen bevallen de meeste vrouwen tussen de drie weken vóór en twee weken na de uitgerekende datum. Best een grote afwijking dus. Minder dan 5% van de dames bevalt precies op haar uitgerekende datum.

   De ontwikkeling

   Dan vraag je je misschien af, waarom wil je dan weten wanneer je uitgerekend bent? Omdat het voor de verloskundige of gynaecoloog belangrijk is om te weten of je kindje goed groeit. Zij weten namelijk precies welke ontwikkelingen je baby’tje rond welke week zou moeten doormaken. En je wilt natuurlijk wel graag weten of alles goed gaat.

   De bevalling

   Daarnaast is het aan het einde van je zwangerschap van belang om te weten hoe lang je al zwanger bent. Als je veel te vroeg of ver over je uitgerekende datum bevalt, dan moet daar rekening mee gehouden worden. Te vroeg of te laat bevallen kan risico’s met zich meebrengen. En dan is het wel zo fijn om daar goed op voorbereid te zijn.


   Je zwangerschap berekenen

   Interessante links

   Als je zwanger bent, gebeurt er heel veel. Niet alleen in je lichaam, maar er gaat straks ook veel in je leven veranderen. Daar wil je natuurlijk een beetje goed op voorbereid zijn. Wij proberen je daarmee te helpen. Hieronder vind je links die je alvast een goede basis geven voor de komst van je kleintje!

   Baby-uitzetlijst
   Clearblue zwangerschapstesten
   Zwangerschapstesten
   1 Zwangerschapstest met conceptie-indicator
   2 Zwangerschapstesten met conceptie-indicator
   3 Zwangerschapstesten met conceptie-indicator