Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij en derden je internetgedrag. Op onze website en die van derden. Waarom? Zodat wij en derden je advertenties kunnen laten zien die bij jouw interesses passen, en zodat je informatie kunt delen op social media. Meer weten?     Sluiten

kies categorie
 • Dames
 • Heren
 • Kinderen
 • Baby
 • Wonen & Slapen
 • Tuin & Klussen
 • Huishouden
 • Elektronica
 • Speelgoed & Games
 • Sport & Vrije Tijd
 • Mooi & Gezond
 • Boeken, Films & Muziek
 • Merken
 • Sale
Home Sport & vrije tijd hardlopen Hardloopschoenen  
 • xxxxx

  wat zijn goede hardloopschoenen?

  Je bent van plan te gaan hardlopen of misschien ben je al begonnen. En nu wil je de juiste hardloopschoenen. Maar waar moet je dan precies op letten als je hardloopschoenen gaat kopen? We hebben alle tips voor je op een rijtje gezet. Ga je op de weg lopen of in het bos? Wat is de juiste lengte? En betekent pronatie precies?

  bekijk alle hardloopschoenen
  alttekst

  de baan

  Schoenen die je op een atletiekbaan draagt, hebben vaak spikes voor extra grip. De baan geeft al wat demping. Het is dus niet nodig om schoenen met extra demping te dragen. Wil je precies weten wat we met demping bedoelen? Dat leggen we je hieronder verder uit.

  alttekst

  het bos

  In het bos is het handig om schoenen te dragen met extra profiel. Als het nat of modderig is, zul je minder snel uitglijden. Ook is de ondergrond in het bos vaak wat zachter dan de weg, dus hoeven de schoenen geen extra demping te bieden.

  alttekst

  de weg

  Deze ondergrond is vrij hard, maar wel vlak. Je zal niet snel uitglijden. Draag daarom schoenen die extra demping bieden. Een normaal profiel volstaat voor hardlopen op de weg.

  de juiste hardloopschoenen

  #

  lengte van de schoen

  De lengte van de schoen is misschien wel het belangrijkste. Heb je een schoen die te groot of te klein is, dan gaan je schoenen op den duur irriteren en zul je niet fijn hardlopen. Loop je veel, dan zal je voet meer ruimte nodig hebben dan wanneer je minder loopt. Hoe meer je loopt, hoe meer je voet uitzet. Dan is het wel zo fijn als je voet genoeg ruimte heeft in de schoen. Pas de hardloopschoenen daarom niet alleen als je ze thuisbezorgd krijgt, maar ook ‘s avonds, omdat je voeten dan iets groter zijn. Pas ook altijd beide schoenen, zodat je zeker weet dat ze lekker zitten aan beide voeten.

  onderpronatie

  In het geval van onderpronatie draait de voet niet veel. De buitenkant van de hiel raakt de grond met een grotere hoek. Hierdoor ervaart het onderbeen een grote schok, wat op den duur erg oncomfortabel kan worden. Wanneer je hardloopschoen vooral aan de buitenkant (van de voorkant) versleten is, onderproneer jij waarschijnlijk. Neem in dit geval een hardloopschoen met extra veel demping.

  neutrale pronatie

  Bij een neutrale pronatie wikkelt je voet zich goed af en leun je dus niet te veel op de binnen- of buitenkant van je voet. Je schoenen slijten in dit geval in een S-vorm, van de buitenkant van je hiel naar je grote teen. Met een neutrale pronatie kun je vrijwel op elke schoen hardlopen. Wel is een gespecialiseerde neutrale schoen met extra demping en steun het meest geschikt.

  overpronatie

  Overpronatie betekent dat de voet extra of te ver naar binnen draait. Veel gewicht leunt op de binnenkant van de voet in plaats van op de bal van de voet. De voet raakt instabiel en dit kan leiden tot last van je knie en heup. Als jouw zool vooral aan de binnenkant van de hiel en voorvoet slijt, overproneer jij waarschijnlijk. Koop in dit geval een schoen met extra steun voor de binnenkant van de voet en enkel.

  jouw hardloopschoenen

  #

  demping

  Zoals je hebt gelezen, is de demping van je schoen erg belangrijk. Mensen proneren op verschillende manieren en de demping van een schoen kan hierbij ondersteuning bieden. Zorg dus altijd dat jouw hardloopschoenen de juiste demping hebben voor de ondergrond waarop jij loopt. De demping van de schoen is ook belangrijk bij het type ondergrond waarop jij loopt. Loop je op de weg, dan heb je bijvoorbeeld meer demping in je schoen nodig dan wanneer jij in het bos gaat hardlopen.

  hardlopen met kinderen

  Fit blijven samen met je kinderen? Ga hardlopen! Je wilt natuurlijk dat je kids plezier ervaren aan het hardlopen en dat begint met goede loopschoenen. Hoewel zij misschien minder snel last zullen krijgen van pijntjes, is het belangrijk dat hun schoenen ook voldoende demping bieden.

  hardloopschoenen voor kinderen