Slavernij (DVD)

  Slavernij (DVD)

  10.99
  voor 20:00 besteld, morgen in huisverzending door onze partner

  Slavernij (DVD)

  Slavernij is van alle tijden, tot aan de dag van vandaag, maar de slavenhandel in de koloniale periode onderscheidde zich door het welhaast industriële karakter ervan. Roué Verveer en Daphne Bunskoek gaan op zoek naar het meest verzwegen onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis: het Nederlandse aandeel in de internationale slavernij.

  Aflevering 1 : Een wereld vol slaven Roué gaat onderzoeken uit welk Afrikaans land zijn voorvaderen stammen en naar Suriname werden verscheept en doet hiervoor zelfs DNA-onderzoek in de VS. Daphne reist door Marokko en vertelt het verhaal van de blanke christenslaven die door Noord-Afrikaanse kapers werden verhandeld. Een achter-, achterneef van Gerrit Met Zon, een Nederlandse christenslaaf, leest voor uit het dagboek dat zijn oudoom schreef als slaaf.

  Aflevering 2 : Hollandse geweren, Afrikaanse tranen De slavenhandel bracht de Nederlanders naar de kust van West Afrika. Daar kochten ze honderdduizenden slaven om ze in zeilschepen naar Amerika te transporteren. Hoe kwam de West Indische Compagnie (WIC) aan die slaven en wie waren zij?

  Aflevering 3 : Een slaaf komt niet in de hemel Met de ruimen volgestouwd met mannen, vrouwen en kinderen staken Hollandse schepen de oceaan over op weg naar de Nieuwe Wereld. In totaal werden 12.500.000 Afrikanen door kolonialen als slaven naar ‘de Amerika’s‘ getransporteerd. Nederland nam daarvan 600.000 mensen voor haar rekening.

  Aflevering 4 : Industrie in de tropen De Afrikaanse slaven worden in Suriname te werk gezet en verbouwen op plantages producten voor de Europese markt. Ondanks de onderdrukking heerst er een wankel evenwicht tussen de slaven en hun eigenaren en ontwikkelen slaven en meesters een vorm van samenleven.

  Aflevering 5 : Ketens van de geest
  Het zwarte verzet grijpt in het Caribische gebied om zich heen en op Curaçao komen de slaven in opstand. In 1863 schaft Nederland de slavernij in de West-Indische koloniën
  af, maar zijn de voormalige slaven werkelijk vrij of werkt het slavernijverleden door tot op de dag van vandaag?
  lees meer

  Specificaties