12 november 2019

Met nieuwe verpakking reduceert Wehkamp 64% CO2


Vanaf het nieuwe jaar zijn de koraalrode Wehkamp pakketten verleden tijd en kiest de online shop voor nieuwe duurzamere verpakkingen. Alle nieuwe verpakkingen zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal en bevatten minder inkt, waardoor ze aanzienlijk minder CO2 opleveren en dus veel minder impact hebben op het milieu.

Verpakken in plastic zakken
Per jaar verstuurt Wehkamp zo’n 11 miljoen pakketten, waarvan ongeveer 70% in plastic zakken wordt verpakt. De nieuwe zakken zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal, waarmee de bekende koraalrode kleur wordt ingewisseld voor een neutrale zak met minimale kleurpigmenten. Met de overstap naar deze nieuwe verpakkingen, reduceert Wehkamp 64% CO2. Wehkamp kiest bewust voor het verzenden in zakken. Deze bevatten minder lucht dan dozen, waardoor bestelbussen efficiënter beladen kunnen worden, wat ook weer zorgt voor minder CO2 uitstoot.

Duurzame kartonnen verpakkingen
Als het niet mogelijk is om producten in een plastic zak te versturen, kiest Wehkamp voor een duurzame kartonnen doos. De dozen zijn gemaakt van FSC®-gecertificeerd en gerecycled karton, zodat zeker is dat de materialen een verantwoorde oorsprong hebben. Hierdoor groeien elk jaar meer nieuwe bomen aan dan er worden geoogst. Het karton is bovendien 100% hernieuwbaar, 100% recyclebaar en 100% afbreekbaar. Ook deze dozen krijgen een nieuw uiterlijk; van koraalrood naar basic karton. Doordat er minder inkt wordt gebruikt, hebben de verpakkingen bovendien nog minder impact op het milieu.

Duurzamer verzenden
Maarten Tibosch, COO bij Wehkamp: “De afgelopen jaren hebben we al veel stappen gezet in het verduurzamen van onze verpakkingen. Zo worden kartonnen dozen al sinds 2015 op maat ingesneden en gebruiken we in nog geen 1% van onze pakketten opvulmateriaal. Waar mogelijk, gebruikt Wehkamp helemaal geen verpakking meer, zoals bij het verzenden van stofzuigers of koelkasten. Met deze aanpassingen slagen we in onze ambitie, om in 2020 alleen nog verpakkingen te gebruiken die voor 100% uit gerecycled materiaal bestaan of herbruikbaar zijn. Binnenkort starten we dan ook een pilot met herbruikbare verpakkingen. Daarnaast wil Wehkamp in 2025 geheel klimaatneutraal zijn. ”