Bedrijfsinformatie

Over Wehkamp Retail Group

Als pure e-commerce speler is Wehkamp sterk verbonden met de Nederlandse samenleving. Dit komt mede door haar lange historie die 70 jaar terugvoert tot 1952 toen Wehkamp begon als een postorderbedrijf. Met 51% van Nederlandse gezinnen dat in 2021-2022 bij ons kocht is Wehkamp een bekend begrip. We onderscheiden ons van andere e-commerce bedrijven door het meest inspirerende, gecureerde en relevante aanbod aan te bieden. 

Wehkamp biedt meer dan 2.500 wereldwijde en lokaal bekende merken, naast het groeiende private-labelassortiment, aan een actief klantenbestand van 2,4 miljoen klanten. Zo’n 81% van de klanten van Wehkamp winkelt via mobiel. 

Wehkamp Retail Group nam kleertjes.com over in september 2021. Wehkamp en kleertjes.com bundelen hun krachten om de toonaangevende Nederlandse online retailer te zijn in kindermode. Dit versterkt de positie in de belangrijke kinderkledingmarkt en sluit perfect aan bij Wehkamp’s focus op het gezin. 

In 2022 lanceerde de Wehkamp Retail Group webshop Union River. De lancering is een logsiche keuze geweest binnen de multi-faciastrategie. Met de toevoeging van Union River heeft Wehkamp een merk dat zich exclusief richt op mannen. Naast mode is er een uitgebreid assortiment verzorging, accessoires, sportbenodigdheden en outdoorgear te vinden.

Wehkamp heeft in de afgelopen jaren aanzienlijk geïnvesteerd in infrastructuur, data en technologie, waaronder een gecentraliseerd distributiecentrum in Zwolle. De faciliteit beschikt over geautomatiseerde orderverzamellijnen, geautomatiseerde verpakkingslijnen en een ultramoderne creatieve fotostudio, waardoor Wehkamp een premium winkelervaring kan bieden inclusief de mogelijkheid om de bestelling de volgende dag bezorgd te krijgen als er voor 23:59 uur wordt besteld. Zelfs op zondag.

Wehkamp is gecommitteerd om haar CO2 voetafdruk te verkleinen en won, tijdens de Shopping Awards 2020, de Duurzaamheid Award, voor het bedrijf met de grootste duurzaamheidsverbetering in 2020. Dit was een erkenning voor het verduurzamen van de verpakkingen, waarmee de CO2-uitstoot met 64% werd verminderd.

Geschiedenis

In 1952 had Herman Wehkamp de leiding over een paar winkeltjes van zijn ouders in het noordoosten van Nederland. De winkels liepen goed en waren een begrip in de regio, maar Herman wilde meer. Hij wilde een groter bereik. Hij las over postorderbedrijven in Amerika en kreeg het idee om in Nederland hetzelfde te doen. Weinig mensen hadden er vertrouwen in, maar hij kreeg van zijn moeder één kans om het te proberen. Met een lening van zijn moeder, kocht Herman een stapel matrassen en investeerde duizend gulden in advertentiekosten. Het werd een groot succes. De advertenties bundelde Herman in 1955 in een catalogus. Dat sloeg aan en in de jaren erna werd de iconische Wehkamp-catalogus een begrip. In 1995 ging Wehkamp als een van de eerste bedrijven in Nederland voor een deel online en in 2010 stapte het bedrijf volledig over.

Wehkamp is onderdeel van de Britse private equity-onderneming Apax Partners.

Distributiecentrum Zwolle

In de zomer van 2015 opende Zijne Majesteit de Koning in Zwolle het grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor online retail ter wereld. Met het nieuwe centrum is Wehkamp in staat haar klanten een zeer snelle en betrouwbare bezorging te bieden. Binnen 30 minuten na plaatsing van een bestelling staat een pakketje klaar voor verzending.

Het geautomatiseerde magazijnsysteem heeft bijna 480.000 zogenoemde ‘picklocaties’ waar de diverse artikelen liggen opgeslagen. De artikelen worden opgehaald door 468 geautomatiseerde shuttles. Daarmee is het distributiecentrum het grootste geautomatiseerde ter wereld voor online retail.

Het gebouw heeft een BREEAM “Excellent” certificering voor duurzaamheid. Op het dak van het pand ligt een van de grootste zonnepanelenvelden van Nederland, dat 40% van de energiebehoefte voorziet. Daarnaast wordt er onder andere gebruik gemaakt van een warmte-koudeopslag en is een ecologische tuin aangelegd.

Op 22 maart 2019 werd het tweede nieuwe distributiecentrum in Zwolle geopend. Dit nieuwe pand is gekoppeld aan het huidige gebouw, waardoor een multifunctioneel en flexibel distributiecentrum is ontstaan van zo'n 110.000 m2.

In november 2022 is de eerste paal geslagen voor het derde deel van het distributiecentrum in Zwolle. Hiermee is nog eens 30.000 m2 toegevoegd aan het bestaande logistieke centrum van Wehkamp. Dit derde gedeelte is op duurzame wijze gebouwd en ingericht op de distributie van grote goederen zoals meubelen.

Raad van bestuur

Wehkamp wordt als onderneming bestuurd door: 

• Graham Harris, CEO, statutair bestuurder sinds 10 april 2019, Britse nationaliteit 

Raad van commissarissen

De Raad van Commissarissen bestaat uit vier leden en heeft een toezichthoudende functie.

• J.J. Browett (1963) - voorzitter en commissaris sinds 09-02-2018 - Britse nationaliteit
• T.N. Hall (1967) - commissaris sinds 09-09-2015 - Britse nationaliteit (Apax) 
• A.W. Slagt (1974) - commissaris sinds 01-01-2022 - Nederlandse nationaliteit 
• M. Bangma-Tjaden (1973) - commissaris sinds 01-05-2022 - Nederlandse nationaliteit

Wehkamp

Burgemeester Roelenweg 13
8021 EV Zwolle
KvK-nummer: 27109571
BTW-nummer: NL007414961B01

 

 

 

 

 

Waar vindt u ons

Wehkamp Retail Group
Burgemeester Roelenweg 13
8021 EV, Zwolle