Bedrijfsinformatie

over Wehkamp


Het meest verrassende online warenhuis van Nederland

Wehkamp is het meest verrassende online warenhuis van Nederland. Wehkamp heeft ruim 2,7 miljoen vaste klanten, meer dan 500.000 bezoekers per dag en verstuurt ongeveer 11 miljoen pakketten per jaar. En steeds meer vrouwen weten hun weg naar Wehkamp te vinden. Het assortiment bestaat uit ruim 300.000 verschillende artikelen van zo’n 2.000 merken, voornamelijk in de categorieën mode, wonen, beauty en baby/kind. Wehkamp verkoopt grote internationale merken, lokale merken, kleine merken en exclusieve merken. Daarnaast produceert Wehkamp collecties onder private label. Wehkamp gelooft erin om mode en lifestyle op een slimme manier te combineren met online technologie en een fijne shopervaring, om zo een relevant en overtuigd platform te kunnen bieden aan haar klanten en partners. Inmiddels shopt zo'n 75% van de klanten mobiel en dan voornamelijk via de app. Voor bijna het hele assortiment geldt vandaag besteld, morgen in huis met gratis verzending én gratis retour. De missie van Wehkamp is simpel: het leven van alle gezinnen in Nederland mooier en makkelijker maken.

Geschiedenis

In 1952 had Herman Wehkamp de leiding over een paar winkeltjes van zijn ouders in het noordoosten van Nederland. De winkels liepen goed en waren een begrip in de regio, maar Herman wilde meer. Hij wilde een groter bereik. Hij las over postorderbedrijven in Amerika en kreeg het idee om in Nederland hetzelfde te doen. Weinig mensen hadden er vertrouwen in, maar hij kreeg van zijn moeder één kans om het te proberen. Met een lening van zijn moeder, kocht Herman een stapel matrassen en investeerde duizend gulden in advertentiekosten. Het werd een groot succes. De advertenties bundelde Herman in 1955 in een catalogus. Dat sloeg aan en in de jaren erna werd de iconische Wehkamp-catalogus een begrip. In 1995 ging Wehkamp als een van de eerste bedrijven in Nederland voor een deel online en in 2010 stapte het bedrijf volledig over. Vandaag de dag is Wehkamp hét online warenhuis voor gezinnen en shopt meer dan de helft van de klanten mobiel.

Wehkamp is onderdeel van de Britse private equity-onderneming Apax Partners. Er werken ruim 1.000 mensen bij Wehkamp, verdeeld over verschillende vestigingen: het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Zwolle, waar ook de fotostudio is ondergebracht.

Distributiecentrum Zwolle

In de zomer van 2015 opende Zijne Majesteit de Koning in Zwolle het grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor online retail ter wereld. Met het nieuwe centrum is Wehkamp in staat haar klanten een zeer snelle en betrouwbare bezorging te bieden. Binnen 30 minuten na plaatsing van een bestelling staat een pakketje klaar voor verzending.

Het geautomatiseerde magazijnsysteem heeft bijna 480.000 zogenoemde ‘picklocaties’ waar de diverse artikelen liggen opgeslagen. De artikelen worden opgehaald door 468 geautomatiseerde shuttles. Daarmee is het distributiecentrum het grootste geautomatiseerde ter wereld voor online retail.

Het gebouw heeft een BREEAM “Excellent” certificering voor duurzaamheid. Op het dak van het pand ligt een van de grootste zonnepanelenvelden van Nederland, dat 40% van de energiebehoefte voorziet. Daarnaast wordt er onder andere gebruik gemaakt van een warmte-koudeopslag en is een ecologische tuin aangelegd.

Op 22 maart 2019 werd het tweede nieuwe distributiecentrum in Zwolle geopend. Dit nieuwe pand is gekoppeld aan het huidige gebouw, waardoor een multifunctioneel en flexibel distributiecentrum is ontstaan van zo'n 110.000 m2.

Raad van bestuur

Wehkamp wordt als onderneming bestuurd door:

  • Graham Harris, CEO, statutair bestuurder sinds 10 april 2019, Britse nationaliteit
  • Frank van Valderen, CFO, statutair bestuurder sinds 1 januari 2021, Nederlandse nationaliteit


Raad van commissarissen

De Raad van Commissarissen bestaat uit zes leden en heeft een toezichthoudende functie.

  • T. Hall (1967) - voorzitter RvC en commissaris sinds 09-09-2015 - Britse nationaliteit (Apax)
  • E.J.J. Schenk (1949) - commissaris sinds 09-09-2015 - Nederlandse nationaliteit
  • J.J. Browett (1963) - commissaris sinds 09-02-2018 - Britse nationaliteit
  • G.A. Ribbink (1964) - commissaris sinds 09-02-2018 - Nederlandse nationaliteit
  • M.L. Tannemaat (1971) - commissaris sinds 26-10-2018 - Nederlandse nationaliteit
  • H. Knaapen (1958) - commissaris sinds 29-10-2020 - Nederlandse nationaliteit


Directie van Wehkamp

De directie van Wehkamp bestaat uit:

  • Graham Harris - CEO
  • Frank van Valderen - CFO


Wehkamp

Meeuwenlaan 2
8011 BZ Zwolle
KvK-nummer: 27109571
BTW-nummer: NL007414961B01