15
februari
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Moederbedrijf wehkamp.nl start leerstoel ‘Leadership in online retail’ aan KU Leuven

Uniek onderzoek naar invloed leiderschap en organisatiecultuur op succesvolle transformatie naar online-retail

ZWOLLE, woensdag 15 februari 2012 – Om te kunnen vaststellen wat de invloed is van leiderschap, cultuur en HR op de transformatie naar een succesvolle online-retail-organisatie, start het moederbedrijf van wehkamp.nl, RFS Holland Holding bv, vandaag als eerste online-retailer van Nederland een leerstoel aan de KU Leuven. Steeds meer organisaties stappen over naar online-verkoopkanalen voor hun producten of diensten. Online-retail is hiermee een van de snelst groeiende bedrijfstakken. De leerstoel ‘RFS chair in Leadership in Online Retail’ biedt de KU Leuven de mogelijkheid om binnen RFS Holland Holding de overgang van Wehkamp naar wehkamp.nl te onderzoeken. Ook de drivers voor het succes van de andere online-retail-formats van RFS, Fonq.nl en Create2fit, zijn onderwerp van onderzoek.

“Wereldwijd zijn er nog niet veel succesvolle voorbeelden te vinden van volledige transformaties van een traditionele retailer naar een online-retailer. De overgang naar wehkamp.nl is voor ons een zeer leerrijke casus, waarmee we onze kennis kunnen vergroten. Binnen de leerstoel die wij beschikbaar stellen, kijken we met name naar de thema’s leiderschap, organisatiecultuur en -ontwikkeling. De KU Leuven is RFS Holland Holding bv erg dankvoor voor haar investering waardoor wetenschappelijk onderzoek naar leiderschap in online-retail mogelijk wordt gemaakt. De wetenschappelijk resultaten en inzichten dragen bij aan onze kennis over vernieuwing en leiderschap”, aldus prof. dr. Martin C. Euwema van de KU Leuven. 

Onder leiding van CEO Paul Nijhof streeft RFS Holland Holding bv naar een organisatie die op verschillende aspecten verrassend en grensverleggend is. De transformatie van wehkamp.nl naar grootste online-warenhuis van Nederland past hierbij. “Dat wij destijds zijn overgestapt naar een complete online-retail-organisatie, heeft een grote impact gehad op onze organisatie als geheel. De uitwisseling van kennis en ervaring tussen de werkmaatschappijen wehkamp.nl, Fonq.nl, Create2fit en Lacent bv heeft de afzonderlijke formats versterkt. Het vraagt om een nieuwe vorm van leiderschap. Wat je wilt uitstralen, moet je zelf ook zijn als organisatie, als het bijvoorbeeld gaat om cultuurwaarden. Maar ook het opnieuw vormgeven van je HR-beleid vervult hierin een sleutelrol. Wij zijn dan ook zeer vereerd dat wij als RFS Holland Holding deze leerstoel kunnen schenken en tegelijk kunnen dienen als succesvolle casus”, aldus Paul Nijhof.

De leerstoel start op 15 februari en valt binnen de onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie. Het onderzoek vindt plaats onder supervisie van prof. dr. Martin C. Euwema, coördinator van de onderzoeksgroep en tevens codirector van het Leuven Center for Collaborative Management. Het onderzoek vormt de basis voor een proefschrift, wetenschappelijke artikelen en andere publicaties in professionele media.

Over RFS Holland Holding
RFS Holland Holding B.V. (RFS) is de houdstermaatschappij van wehkamp.nl, Lacent B.V., Create2fit en Fonq.nl. De onderneming is marktleider op het gebied van online-winkelen in Nederland. RFS realiseerde met een omzet van 488 miljoen euro in het boekjaar 2010/2011, het beste resultaat in de geschiedenis van de onderneming. De strategie van RFS is gericht op het uitbouwen van haar leidende positie in online-winkelen in Nederland door organische groei van de bestaande formules, acquisities en het aangaan van strategische allianties met gerenommeerde retailers die actief zijn in Nederland.

Over KU Leuven
De KU Leuven, opgericht in 1425, is de grootste universiteit van België. Als vooraanstaande Europese onderzoeksuniversiteit biedt zij talrijke Nederlands- en Engelstalige academische programma’s aan, gevoed door interdisciplinair onderzoek van hoog internationaal niveau, zowel in de universiteit zelf als in haar universitaire ziekenhuizen. Meer dan 6.000 onderzoekers uit meer dan 120 landen leggen zich toe op zowel nieuwsgierigheidsgedreven en strategisch grensverleggend onderzoek, als gericht en vraaggedreven onderzoek. De interactie met externe partners is zeer intens. De KU Leuven biedt driejarige Bachelor- en één- of tweejarige Masterprogramma’s aan in praktisch alle wetenschapsdisciplines. Doctoral Schools organiseren de internationale PhD-programma’s voor bijna 3.500 doctorandi. Leuven is een veilige, aangename en internationale stad, met een bruisende studentengemeenschap, op een boogscheut van Brussel, Parijs en Londen.