Top teaser lite - wintertuin

Tips voor de perfecte wintertuin

Ook in de winter is je tuin een heerlijke plek om door te brengen. Mits je het een beetje warm en knus maakt. Maak van je tuin een uitnodigende plek met deze handige tips en geniet van gezellige avonden met vrienden en familie.

Hoe maak je je tuin winterklaar?

Je kunt natuurlijk tijdens de winter van je tuin genieten, maar je wilt ook dat je tuin de koude wintermaanden goed doorkomt. Daarom is het belangrijk om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen voor een sterke, winterklare tuin.

Tip 1: Bescherm je planten

Niet alle planten kunnen goed tegen de Nederlandse kou. Dat geldt vooral voor exotische planten. De vorst kan ervoor zorgen dat de plant sterft, waardoor je er na de winter niet meer van kunt genieten. Er zijn verschillende manieren om je planten te beschermen in de winter. Heb je een schuur of garage met wat extra ruimte? Vaak is het hier net warm genoeg voor overwinterende planten. Planten die je niet kunt verplaatsen, kun je het beste inpakken met speciale beschermhoezen.

Hoe maak je je tuin winterklaar?

Tip 2: Denk aan je bloempotten

Mooie bloempotten zorgen veel sfeer in je tuin, maar ze kunnen niet altijd goed tegen vrieskou. Controleer daarom altijd of iedere plantenbak winterhard is. Materialen zoals keramiek en terracotta zijn dat vaak niet, terwijl beton wel goed tegen de kou kan. Je kunt een bloempot beschermen tegen de vorst door hem in te pakken met noppenfolie, maar vaak is het makkelijker om je bloempotten gewoon naar binnen te verplaatsen.

Tip 3: Speel met verlichting

De wintermaanden zijn de donkerste maanden van het jaar. Dat is reden genoeg om eens naar goede tuinverlichting te kijken. Verlichting zorgt voor ontzettend veel sfeer en zo geniet je ook 's avonds van je tuin. Er zijn verschillende vormen van buitenverlichting, van mooie gaslantaarns tot sfeervolle verlichtingssnoeren met kleine lichtjes. Bedenk welke delen van je tuin je wilt accentueren en licht deze uit.

Tip 4: Zorg voor warmte

Het kan natuurlijk fris zijn in de winter, dus een beetje verwarming is welkom in de tuin. Je kunt natuurlijk voor een vuurkorf gaan, maar het stoken van een vuurtje kost vrij veel tijd en is niet ideaal wanneer je snel een kop koffie wilt drinken. Met een heater heb je wanneer je maar wilt meteen een warme buitenruimte. Je kunt kiezen voor terrasverwarmers die je ophangt, maar er zijn ook stijlvolle heaters die op de grond staan.

Tip 5: Maak het gezellig

Wat maakt een winterse avond in de tuin helemaal compleet? Comfortabele kussens en dekens! Mooie buitenkussens kleden de ruimte aan, maar zorgen ook voor comfort. Geef je tuinmeubels nog meer stijl door ze aan te kleden met kleedjes die je over de meubels drapeert. Zo heb je altijd een warme deken om onder te kruipen met een glas wijn of warme kop chocolademelk in de hand.

Tip 6: Zorg voor de vogels

Kijken naar vogels is een van de leukste dingen die je in je tuin kunt doen. In de winter hebben deze dieren het zwaar, want er is weinig eten te vinden en het is soms ijskoud. Maak je tuin daarom aantrekkelijk voor vogels door lekker vogelvoer op te hangen en vogelhuisjes te installeren. Zo heb je meteen een leuk uitzicht wanneer je in de winter van je tuin geniet.

Het hele jaar genieten van je tuin

Een mooie tuin is heel wat waard, dus je wilt er ook altijd van kunnen genieten. Dat kan gelukkig ook door goed voor je planten te zorgen en je tuin sfeervol aan te kleden met tuindecoratie. Vind de leukste accessoires voor je winterse tuin en zorg er meteen voor dat je de juiste beschermingsmiddelen in huis hebt om je planten en bloempotten door de winter heen te helpen. Zo heb je altijd een mooie tuin, wat het seizoen ook is.

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.