Op maat gemaakte gordijnen

Op maat gemaakte gordijnen

Een gordijn is de sfeermaker in huis. Bij ons kan je je nieuwe gordijnen gratis op maat laten maken. Bekijk alle details over het opmeten, de verschillende soorten gordijnen en services die wij aanbieden.

Alle soorten op maat gemaakte gordijnen

Verschillende soorten op maat gemaakte gordijnen

Wil je je gordijn op maat laten maken? Wij hebben dan twee gordijnen die we aanbieden: vouwgordijnen en reguliere gordijnen. Binnen de reguliere gordijnen hebben we een aantal soorten: verduisterend, lichtdoorlatend, inbetweens en transparant. Ook kan je kiezen tussen verschillende plooien.

Plooien

Zoveel verschillende type gordijnen als er zijn, zoveel verschillende plooien zijn er. De plooi bepaalt de lichtdoorlatendheid, maar ook hoe het gordijn valt. Bij vitrages en inbetween gordijnen wordt er meer stof gebruikt. Het gordijn laat van zichzelf al minder licht door. Hieronder beschrijven we alle plooien die je bij ons kan kiezen.

Enkele plooi

De enkele plooi kan worden toegepast bij zwaardere of minder soepele stoffen. Ook staat het mooi bij stoffen met een patroon, omdat er minder van het dessin wegvalt in de plooi. Wanneer je een gordijn met enkele plooi openschuift is er minder ruimte naast het raam nodig, als je het vergelijkt met een dubbele plooi.

Een gordijn met een enkele plooi is eigenlijk het gordijn wat in de basis wordt aangeboden. Dit soort gordijnen is erg geschikt voor brede ramen waarbij je geen groot pakket stof naast het kozijn wilt hebben hangen, als jet het gordijn open hebt. Doordat er ook minder stof wordt gebruikt dan de andere plooitypes is dit de goedkoopste plooikeuze.

Dubbele plooi (vlinderplooi)

Deze plooi wordt ook wel de vlinderplooi genoemd. Het is de meest gebruikte plooi in Nederland en is in bijna alle stoffen te verwerken. Zowel bij ongevoerde als gevoerde gordijnen is deze soort plooi mogelijk. De dubbele plooi oogt luxer dan een enkele plooi en zorgt voor een val van de stoffen.

Heb je een iets stuggere of minder soepele stof gekozen? Dan kan het zijn dat dit met een dubbele plooi wijder uitvalt aan de onderkant. Het voordeel ten opzichte van een enkele plooi is dat het gordijn aanzienlijk voller lijkt door de extra stof. Je betaalt wel wat meer voor een dubbele plooi door de extra stof.

Wave

De naam zegt het eigenlijk al: een wavegordijn heeft een mooie golvende plooi. Met name soepele kamerhoge gordijnen zijn geschikt voor de waveplooi. De golfdiepte ligt tussen de 10 en 20 centimeter waarbij we bij minder soepele stoffen adviseren om minimaal 16 centimeter te gebruiken. Om het tonen van naden te voorkomen raden we aan om kamerhoge stoffen te kiezen. Bij een opengeschoven wavegordijn is de pakketdikte ongeveer een derde van de bestelde afmeting.

Een wavegordijn ontstaat door het gordijn aan de voor- en achterkant gelijkmatig te plooien waardoor er een golf ontstaat. Het gordijn wordt niet gelooid, maar wordt vastgemaakt aan waverunners. Deze houden de golven op een maximale standaard afstand van elkaar om te zorgen dat het gordijn gelijkmatig blijft verdeeld.

Ringgordijn

Ringgordijnen zijn gordijnen waarbij er zeilringen zijn bevestigd bovenaan de gordijnstof. Deze ringen worden gebruikt om de gordijnen aan op te hangen. De gordijnen vallen prachtig door de voor- en achterwaartse beweging van de stof. Ringgordijnen zijn erg geschikt voor dikke en stuggere stoffen en kunnen in verschillende interieurstijlen worden gebruikt. Ringgordijnen kunnen tot een klein pakket worden opengeschoven waardoor je overdag veel lichtinval kan hebben.

Een ringgordijn hangt niet aan een rails maar aan een roede. Houd er rekening mee dat een ringgordijn minder soepel open en dicht schuift. Om dit te verbeteren kan je voor inlegringen kunnen kiezen waardoor de ringen soepeler over de roede glijden. Zulke inlegringen zijn te koop bij speciaalzaken. De ringen welke wij meeleveren bij ringgordijnen op maat hebben een doorsnede van 4 centimeter.

Fournituren op maat gemaakte gordijnen

Naast de gordijnen zijn er een aantal extra opties die je bij ons kan toevoegen aan je gordijn: een trekstang, loodveter en rails / roede. Per onderdeel leggen we uit wat het is en waarvoor het wordt gebruikt.

Trekstang: Een trekstang is een dunne stang die je aan het gordijn bevestigd om het gordijn te kunnen openen en sluiten. Door het gebruik van een trekstang voorkom je slijtage of vlekken op de gordijnen.

Loodveter: Een loodveter is een koord die onderaan het gordijn wordt bevestigd. Zo wordt de stof zwaarder en laat je het gordijn mooier vallen. Tegenwoordig zit er geen lood meer in de veter en is de nieuwe term verzwaringskoord. Toch wordt de term loodveter nog vaak gebruikt.

Rails: Een rails is een ophangsysteem om je gordijnen op te kunnen hangen. Wij bieden rails in verschillende kleuren. De rails zijn zowel te gebruiken voor het ophangen met een plafondsteun als met een wandsteun.

Roede: Een roede wordt gebruikt voor ringgordijnen. Een roede is simpelweg een ronde roede waar ringen overheen schuiven. Het schuiven over de roede gaat standaard niet heel soepel, maar hier zijn oplossingen voor zoals runners die kan kopen bij speciaalzaken.

Op maat gemaakte gordijnen bestellen?

Een op maat gemaakt gordijn online bestellen is natuurlijk spannend. Maar met onderstaande uitleg moet het goedkomen. Mocht je toch twijfels hebben dan kan je gebruik maken van onze meetservice. Lees snel verder en ontdek hoe makkelijk het is!

Opmeten gordijnen met enkele of dubbele plooi

Wanneer je kiest voor een gordijn met enkele of dubbele plooi dan zijn er twee opties om het gordijn op te hangen. Dit kan namelijk voor de rail en onder de rail. Bij beiden moet je op een andere manier opmeten.

Houd er ook rekening mee dat wanneer er een vitrage en overgordijn wordt opgehangen het aan te raden is om het vitrage 1 centimeter korter te bestellen dan het overgordijn.

Ophangen voor de rail

Bij gordijnen die je ophangt voor de rail, zie je geen rail. Hierbij is het belangrijk dat je meet vanaf de bovenkant van de rail tot op de vloer, vensterbank of erwarming. Meet op meerdere punten en noteer de kortste afmeting. Trek van deze afmeting nog 2 centimeter af bij zachte ondervloeren en 1,5 centimeter bij bij harde ondervloeren. Wil je dat het gordijn op de vloer ligt? Tel er dan juist iets bij op. Gebruik deze afmeting in de configurator bij gewenste hoogte.

Voor het meten van de breedte kan je de breedte van de rail gebruiken. Bestel je een stel gordijnen? Dan raden we aan om 10 centimeter extra bij de breedte op te tellen om zo de gordijnen goed te laten sluiten.

Ophangen onder de rail

Wanneer je een mooie, opvallende rail hebt, kan je het gordijn onder de rail laten hangen. Meet hiervoor vanaf de onderkant van de rail tot aan de vloer, vensterbank of verwarming. Ook hierbij is het noodzaak om op meerdere plekken te meten, waarbij je het kortst gemeten aanhoudt. Trek hier weer 2 centimeter af bij ondervloeren, 1,5 centimeter bij harde vloeren of tel er wat extra centimeters bij wanneer je het gordijn op de vloer wilt hebben liggen. Bij een gordijn onder de rail heb je geen hoofdje van het gordijn. Wil je de breedte meten? Meet dan ook hierbij de breedte van de rail. Wil je hier ook een stel gordijnen? Reken er dan 10 centimeter bij op per gordijn om zo het gordijn goed te laten sluiten.

Het opmeten van gordijnen met waveplooi

Gordijnen met een waveplooi hebben de makkelijkste meetinstructie. Meet vanaf de onderkant van de rail tot op de vloer, vensterbank of verwarming. Meet weer op meerdere punten gezien het kan voorkomen dat de plek niet waterpas is. Trek van deze afmeting 2 centimeter af bij zachte vloeren en 1,5 centimeter bij harde vloeren. Wil je dat het gordijn op de vloer ligt, reken er dan extra centimeters bij. Voor de breedte bereken je de breedte van de rail.

Hoe meet je een ringgordijn op?

Voor ringgordijnen geldt eigenlijk hetzelfde als wat hierboven al is benoemd. Meet vanaf de bovenkant van de roede tot aan de vloer, de vensterbank of de verwarming. Doordat een ringgordijn een standaard hoofdje heeft van 2 centimeter komt deze automatisch vrij te hangen waardoor je dit er niet bij hoeft te berekenen. Voor de breedte van het gordijn kan je de breedte van de roede aanhouden.

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.

Mijn Wehkamp