Hoe kies je een matras?

matrassenwijzer

Hoe kies je een matras?

Lig je ’s nachts te woelen of sta je op met nek- en rugpijn? Dan is het tijd voor een nieuw matras! Maar hoe kies je zo’n matras? Wij vertellen je waar je op moet letten en welk matras bij welk type slaper hoort, zodat je languit kunt gaan genieten.

wat voor slaper ben jij?

wat voor slaper ben jij?

een zijslaper

Als zijslaper is het van belang dat je schouders en heupen voldoende kunnen wegzakken in het matras om je ruggengraat in een rechte lijn te houden. Daarom adviseren wij een soepeler matras voor zijslapers.

een rugslaper

Als rugslaper is het van belang dat je ruggengraad in een natuurlijke houding ligt. Wij adviseren hiervoor een medium tot stevig matras, afhankelijk van je gewicht en lengte.

een buikslaper

Buikslapen is de meest ongezonde slaaphouding voor je rug en nek. Je nek ligt namelijk in een draai, en je ontwikkelt een holle rug. Het is daarom van belang dat je niet te ver wegzakt in het matras. Ons advies voor buikslapers is daarom een stevig matras.

hard of zacht matras?

hard of zacht matras?

De keuze voor de hardheid van een matras wordt bepaald aan de hand van hoe je slaapt, maar ook op basis van je lengte en gewicht. In de basis geldt, hoe lichter je bent, hoe zachter je matras moet zijn omdat je voldoende moet kunnen wegzakken in je matras. In de tabel hiernaast zie je op basis van je lengte en gewicht voor welke hardheid matras je zou moeten kiezen. Hoe jij slaapt heeft ook nog invloed op de definiteve keuze voor de hardheid. Voor een zijslaper kies je als je in een tussencategorie valt de zachtste variant, dus val jij in soepel/medium, ga voor een soepel matras. Voor rug en buik slapers, kies als je in een tussen categorie zit voor de hardere/stevigere variant. Dit zijn richtlijnen, persoonlijke voorkeur speelt ook een belangrijke rol.

Voor de lengte van het matras adviseren wij een maat van je lengte + 20cm.

heb je het snel koud of warm in bed?

heb je het snel koud of warm in bed?

Ben je een koukleum of heb je het snel warm? De materialen van een matras hebben daar invloed op.

Als je het snel koud hebt, zijn er 3 opties: een latex-, polyether- of traagschuimmatras. Deze soort schuimen kan je ook gebruiken als afdeklaag op een pocketveermatras. Deze soorten schuim ventileren minder goed, waardoor je het sneller warm krijgt.

Heb je het snel warm? Dan adviseren wij een koudschuim matras of een matras met pocketvering met een koudschuim afdeklaag. Koudschuim heeft een open celstructuur waardoor dit goed ventileert en het dus niet snel warm aanvoelt.

welke soorten matrassen zijn er?

welke soorten matrassen zijn er?

Naast dat het type matras afhankelijk is van de manier waarop je slaapt, heb je ook nog keuze uit 6 soorten matrassen:

onderhouden van je matras

onderhouden van je matras

Om je bed en matras in een optimale conditie te houden adviseren wij om te beginnen het bed elke dag goed te luchten door het dekbed open te slaan. Vocht dat in je bedlinnen en matras zit door transpiratie heeft op deze manier de kans om te verdampen. Maak daarnaast gebruik van een molton tussen je hoeslaken en het matras om je levensduur van je matras te verlengen. Het matras blijft daarnaast ook schoner want een molton deken is eenvoudig uit te wassen op 60 graden.

Verder is het van belang om je matras een gestoffeerde bed of boxspring maandelijks te stofzuigen. Daarnaast adviseren wij om de meeste matrassen maandelijks om te draaien. Het matras wordt daardoor elke keer anders belast wat de veerkracht, en levensduur ten goede komt.

overig

overig

Waar kan jij nog meer opletten bij het kopen van een matras? Veel matrassen zijn uitgevoerd met handvaten waardoor je een matras eenvoudiger kan omkeren. Daarnaast zijn matrassen vaak uitgevoerd met een rits. Soms aan 1 zijde, soms aan 3 of 4 zijden. Als een rits aan 3 of 4 zijden van een matras zit, dan is het eenvoudiger om de hoes los te halen om deze uit te wassen.

Heb jij daarnaast bijvoorbeeld snel last van je gewrichten als je in je bed ligt, dan adviseren wij je om eens te kijken naar een traagschuim matras.