Smart Home

Smart Home informatie

Over smart home

In een Smart Home vind je allerlei apparaten en voorzieningen die aan elkaar gekoppeld zijn via bijvoorbeeld Wi-Fi en Bluetooth. Denk daarbij aan huishoudelijke apparaten, verlichting, klimaatbeheersing, televisies, (spel)computers, audiosystemen, beveiligingssystemen en camera’s. Al deze apparaten bedien je vanaf je smartphone, tablet of computer. Thuis, in elke ruimte, of op afstand. Je kunt zelfs tijdsschema’s instellen per apparaat.

domotica en smart home

wat is het verschil?

Smart home gebruikt het internet om apparaten met elkaar te laten verbinden. Een domotica systeem is niet noodzakelijk verbonden met internet. Smart home is dus de overtreffende trap van domotica. De mogelijkheden en toepassingen zijn veel uitgebreider doordat deze apparaten via het internet met elkaar verbonden zijn en meestal werkt alles daardoor een stuk sneller en makkelijker.

Met een slimme stekker maak je vrij eenvoudig je "domme" apparaat smart. De stekker is verbonden met internet en hiermee bedien je bijvoorbeeld je niet-smart lamp met een app of stembediening via een basisstation ook wel Smart Home hub genoemd.

slimme verlichting en verwarming

een warm welkom

Thuiskomen met de verwarming behaaglijk aan en de lampen op sfeerstand met een gezellig licht. Dat bereik je met een slimme thermostaat en smart lampen. Je koppelt het gemakkelijk aan je favoriete app zoals Google Home, Alexa of Apple Homekit. Op die manier kun je hele routines bepalen die zodra je thuiskomt in werking treden, of laten reageren op zon's op- of ondergang.

Je kunt ook met een stemcommando de thermostaat en lampen bedienen. De lampen van Philips Hue kun je ook geautomatiseerd hele kleurpaletten laten weergeven naar gelang jouw stemming of gekoppeld aan je (Ambilight) televisie.

  • slimme verlichting en verwarming

een veilig huis

met slimme camera's en deurbellen

Altijd weten wie er voor je deur staat, ook als je niet thuis bent. Een slimme deurbel maakt video's als er bij je wordt aangebeld. Je kunt zelfs antwoord geven via je smartphone. Of ontvang een melding als er gebeld wordt. Handig voor als je een pakketje verwacht of voor het afschrikeffect.

Je huis in de gaten houden is geen probleem met een ip-camera. Deze is verbonden via het internet en stuurt de beelden door naar smartphone of tablet app. Je kunt de camera's instellen dat ze op (bepaalde) bewegingen reageren en ze dan een melding laten doorsturen. Op die manier neem jij de nodige maatregelen.

automatiseer je huishouden

gemak dient de mens

Met een geautomatiseerd huishouden loopt alles op rolletjes. Terwijl jij weg bent stofzuigt de robotstofzuiger. De smart wasmachine en droger kun je ook vanaf elke plek via de app of je stem bedienen. Via de SmartThings app kun je je wasmachine optimaal instellen zodat je was perfect schoon wordt.

In de keuken roep je tegen je oven dat de lasagne op 180°C aan kan terwijl je de koffiemachine alvast opdracht geeft een vers kopje koffie te zetten. En je slimme koelkast geeft je alle informatie over de ideale temperatuur of klop even tegen de deur om zonder 'm te openen de inhoud te controleren.

smart entertainment

geniet van beeld & geluid

Op een smart tv draait een besturingssysteem. Hierdoor kun je je televisie voorzien van apps zoals je ook op je smartphone zou doen. Bijvoorbeeld de Netflix app of apps voor gemiste uitzendingen. Veel smart tv's ondersteunen ook het casten van beelden van apps op je smartphone of tablet naar de tv. Is je tv wat ouder en ondersteunt van zichzelf geen apps? Dan kun je ook een slimme mediaspeler zoals Google Chromecast of Apple TV gebruiken. Deze nemen dan het smart-gedeelte voor je tv over. Sommige tv's zijn zelfs al voorzien van voice control om met je stem de tv te bedienen.

Met een wifi speaker kun je muziek vanaf je smartphone, tablet of laptop streamen. Koppel je meerdere wifi speakers via je router aan elkaar dan kun je een multiroom systeem creëren. Met een draadloze soundbar en subwoofer maak je zo ook heel gemakkelijk een thuisbioscoop al dan niet i.c.m. draadloze achterspeakers.

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.