Rookmelders

Per 1 juli 2022 wordt de rookmelder verplicht

Rookmelder verplichting uitgebreid

Sinds 2003 bestaat er al een verplichting om brand- of rookmelders in iedere nieuwbouwwoning te plaatsen. Deze verplichting is verder uitgebreid en vanaf 1 juli 2022 is de brandmelder ook verplicht in bestaande woningen. Hierbij wordt er overigens geen onderscheid gemaakt tussen koop en huur, en dus is de rookmelder ook verplicht in een huurwoning. Per 1 juli 2022 zijn brandmelders verplicht in iedere woning in Nederland. Maar hoe zit het nu precies met die verplichting en welke rookmelder is dan geschikt? Je leest er hier alles over.

Rookmelders verplicht in 2022 – dit is waarom

Jaarlijks vallen er vele slachtoffers door woningbranden. De meeste slachtoffers vallen door een brand in de nacht. Dit heeft niets te maken met het feit dat veel mensen overdag niet thuis zijn en 's nachts wel. Het komt vooral doordat we 's nachts slapen en wanneer we slapen werkt ons reukorgaan niet. Een brandlucht zal tijdens een diepe slaap dan ook niet worden opgemerkt.

Opvallend is dat de rookmelder al bijna 20 jaar verplicht is voor nieuwbouwwoningen, en niet voor bestaande bouw. Op advies van onder andere de brandweer en gemeente heeft er nu een aanpassing van het Bouwbesluit plaatsgevonden waarin staat dat alle woningen rookmelders dienen te hebben, ongeacht of ze nu nieuw, bestaand, koop of huur zijn. De eigenaar dient zelf voor rookmelders zorg te dragen en bij huurwoningen zal de verhuurder dit verzorgen. Wel dient de huurder voor onderhoud van de rookmelder zorg te dragen. Deze verplichting is verder doorgevoerd dan alleen het Bouwbesluit: een rookmelder is verplicht voor de brandverzekering. Breekt er brand uit en heb je geen rookmelder, dan kan de verzekering ervoor kiezen de schade niet te vergoeden. De koolmonoxidemelder is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Koolmonoxide is namelijk een stille sluipmoordenaar: je ruikt het niet, uiteindelijk raak je bewusteloos en kun je er zelfs aan overlijden.

De normen en eisen voor de verplichting van rookmelders

Je mag zelf kiezen welke rookmelders voor jou geschikt zijn, zolang je maar voldoende plaatst en deze voldoen aan bepaalde normen en eisen. In de eerste plaats dien je rookmelders te plaatsen op iedere verdieping met een verblijfsruimte en in besloten ruimtes met een vluchtroute. Verder dienen rookmelders te beschikken over het Europese EN 14604 certificaat. Kies je voor rookmelders die niet op batterijen maar op netstroom werken? Dan dienen deze ook over een NEN 2555 certificaat te beschikken. Deze normeringen tonen aan dat de rookmelder niet alleen rook detecteert, maar ook eenvoudig correct te plaatsen is en voldoende geluidssignaal geeft wanneer er rook gedetecteerd wordt. Verder is een CE-markering verplicht.

Verschillende soorten rookmelders

Toets eens de term 'rookmelder' in en je krijgt een eindeloos aanbod van verschillende modellen. Weet in ieder geval dat een rookmelder geen alarm geeft bij koolmonoxide en een koolmonoxidemelder detecteert geen rook. Kies je voor veiligheid en optimale bescherming tegen dergelijk onheil, dan plaats je ze beide op iedere verdieping in huis. Kijk goed naar de levensduur van de rookmelder. Sommige melders gaan maar kort mee, terwijl je bij andere rookmelders maar eens in de 10 jaar voor nieuwe exemplaren hoeft te kiezen. Houd je van slimme apparaten en is smart home jouw middle name? Dan mag een slimme rookmelder niet ontbreken in je huis. Naast het feit dat je deze rookmelder met je andere slimme apparaten kunt koppelen, krijg je op iedere locatie een melding op je telefoon wanneer er rook gedetecteerd wordt. Dit is nóg veiliger, aangezien de normale rookmelder enkel een geluidssignaal geeft dat je hoort wanneer je je in de woning bevindt.

Heb jij je al voorbereid en hangen er al een of meerdere rookmelders in jouw huis? Zorg dat je er klaar voor bent!

    Laat je verrassen

    Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.