Elektrische fietsen

Koophulp: elektrische fietsen

De e-bike: Een must tijdens een flinke fietstocht door de heuvels of een ritje met stevige tegenwind. Maar waar let je nu eigenlijk op bij de aanschaf van een elektrische fiets? Van type aandrijving, framemaat en actieradius tot aan de plaatsing van de motor: Zo vind jij de elektrische fiets vindt die bij je past.

Plaatsing van de motor

Een middenmotor geeft de meest natuurlijke fietsbeleving. Net als bij de plaatsing van een motor in het achterwiel vraagt dit wel iets meer pedaalkracht bij het inzetten van de trapondersteuning. Heb je extra ondersteuning nodig in heuvellandschap of rij je over vlaktes met wind tegen? Dan zijn achter- en middenmotoren het meest geschikt. Deze zijn iets krachtiger dan een voorwielmotor. Een elektrische fiets met voorwielmotor is daarentegen vaak iets goedkoper en prima geschikt als stadsfiets.

Plaatsing van de motor

riemaandrijving of kettingaandrijving?

Steeds meer fietsen zijn uitgerust met een riemaandrijving, ook wel beltdrive genoemd. Deze band is vaak gemaakt van carbon. Het is daardoor onderhoudsvriendelijker en lichter dan een kettingaandrijving. Daarnaast is een riemaandrijving een stuk stiller dan een traditionele fietsketting. Geen vieze handen of broek als je de kettingkast aanraakt, want je hoeft de riem niet in te smeren.

riemaandrijving of kettingaandrijving?

type remmen: v-brake of schijfrem

V-brakes zijn functioneel en eenvoudig. Ze zijn voordeliger dan schijfremmen en gemakkelijker te stellen. Eenmaal versleten is het plaatsen van nieuwe remblokjes een secuur karweitje. Schijfremmen daarentegen slijten niet. De schijfrem wordt veelal gebruikt op mountainbikes. Daarom werken ze goed in extreme omstandigheden zoals regen en modder.

accu en actieradius

Hoe groter de accu, hoe groter de actieradius. Dus hoe verder je kan fietsen met een volle accu. De capaciteit van de batterij wordt uitgedrukt in Wh (watt-uur) of Ah (ampère-uur). De actieradius is afhankelijk van een aantal factoren: de leeftijd van de accu, het gewicht van de fiets, het weer en de omgeving waarin je fietst. Wanneer je de elektrische fiets als stadsfiets gebruikt, kun je kiezen voor een kleinere accu. Zo is je fiets ook lichter.

framemaat

Om comfortabel te kunnen fietsen is het belangrijk dat je fiets de juiste hoogte heeft. Als je huidige fiets de juiste maat heeft, kun je de framemaat opmeten: de lengte van de stang die loopt van de trapas tot het punt waar de buis overgaat in de zadelpen. In andere gevallen kun je tegen een muur gaan staan en je voeten zo’n twintig centimeter uit elkaar zetten. Meet nu de binnenbeenlengte: de afstand van de grond tot aan kruishoogte en vermenigvuldig deze afstand met 0,68. In de tabel hiernaast kun je aflezen welke framemaat bij jouw binnenbeenlengte past. Kies bij twijfel altijd voor de kleinere van de twee framematen. Je kunt altijd het zadel en stuur bijstellen.

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.