Sport: Hardloopschoenenwijzer

Hardloopschoenenwijzer

Wat zijn goede hardloopschoenen? Je bent van plan te gaan hardlopen of misschien ben je al begonnen. En nu wil je de juiste hardloopschoenen. Maar waar moet je dan precies op letten als je hardloopschoenen gaat kopen? We hebben alle tips voor je op een rijtje gezet. Ga je op de weg lopen of in het bos? Wat is de juiste lengte? En betekent pronatie precies?

Wat is het belang van goede hardloopschoenen?

Hardlopen is een belastende sport voor met namen je gewrichten. Bijvoorbeeld voor je knieën en enkels. Het is namelijk zo dat telkens als jij je voet neerzet op de grond je gewrichten een klap moeten verwerken. Goede schoenen helpen te voorkomen dat jij een blessure krijgt. Daarom is het belangrijk om te investeren in goede hardloopschoenen die passen bij jou.

Op welke ondergrond ga je hardlopen?

De baan Schoenen die je op een atletiekbaan draagt, hebben vaak spikes voor extra grip. De baan geeft al wat demping. Het is dus niet nodig om schoenen met extra demping te dragen. Wil je precies weten wat we met demping bedoelen? Dat leggen we je hieronder verder uit.

Het bos In het bos is het handig om schoenen te dragen met extra profiel. Als het nat of modderig is, zul je minder snel uitglijden. Ook is de ondergrond in het bos vaak wat zachter dan de weg, dus hoeven de schoenen geen extra demping te bieden.

De weg Deze ondergrond is vrij hard, maar wel vlak. Je zal niet snel uitglijden. Draag daarom schoenen die extra demping bieden. Een normaal profiel volstaat voor hardlopen op de weg.

Demping Zoals je hebt gelezen, is de demping van je schoen erg belangrijk. Mensen proneren op verschillende manieren en de demping van een schoen kan hierbij ondersteuning bieden. Zorg dus altijd dat jouw hardloopschoenen de juiste demping hebben voor de ondergrond waarop jij loopt. De demping van de schoen is ook belangrijk bij het type ondergrond waarop jij loopt. Loop je op de weg, dan heb je bijvoorbeeld meer demping in je schoen nodig dan wanneer jij in het bos gaat hardlopen.

Wat is jouw pronatie type?

Pronatie Misschien heb je er wel eens van gehoord: pronatie. Dit is een term die wordt gebruikt om een beweging in een gewricht te beschrijven. In het geval van hardlopen is dit de beweging in het enkelgewricht, dus de manier waarop je voet naar binnen draait tijdens het hardlopen. Sommige mensen proneren meer dan anderen (overpronatie) en sommigen minder dan anderen (onderpronatie). Op zich maakt het niet uit of je over- of onderproneert, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden als je hardloopschoenen wilt kopen.

Onderpronatie In het geval van onderpronatie draait de voet niet veel. De buitenkant van de hiel raakt de grond met een grotere hoek. Hierdoor ervaart het onderbeen een grote schok, wat op den duur erg oncomfortabel kan worden. Wanneer je hardloopschoen vooral aan de buitenkant (van de voorkant) versleten is, onderproneer jij waarschijnlijk. Neem in dit geval een hardloopschoen met extra veel demping.

Neutrale pronatie Bij een neutrale pronatie wikkelt je voet zich goed af en leun je dus niet te veel op de binnen- of buitenkant van je voet. Je schoenen slijten in dit geval in een S-vorm, van de buitenkant van je hiel naar je grote teen. Met een neutrale pronatie kun je vrijwel op elke schoen hardlopen. Wel is een gespecialiseerde neutrale schoen met extra demping en steun het meest geschikt.

Overpronatie Overpronatie betekent dat de voet extra of te ver naar binnen draait. Veel gewicht leunt op de binnenkant van de voet in plaats van op de bal van de voet. De voet raakt instabiel en dit kan leiden tot last van je knie en heup. Als jouw zool vooral aan de binnenkant van de hiel en voorvoet slijt, overproneer jij waarschijnlijk. Koop in dit geval een schoen met extra steun voor de binnenkant van de voet en enkel.

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.