Outdoor

Hoe kies je de juiste wandelschoenen?

De paden op, de lanen in... Ben jij veel buiten te vinden en trek je graag je schoenen aan om uren te wandelen en al het moois om je heen in je op te nemen? Wandelen is enorm gezond voor lichaam en geest. Wil je die lange wandelingen goed vol kunnen houden, zonder dat je je spieren en gewrichten te veel belast, dan heb je wandelschoenen nodig die bij jou en je wandeling passen. Wat voor jou de beste wandelschoen is, hangt af van enkele factoren, waaronder de omgeving waar je loopt. Denk daarbij aan schoenen voor:

  • een wandeling in een vlak landschap
  • een wandeling in een heuvelachtig landschap
  • een wandeling in een bergachtig landschap

We vertellen je graag waar je op let als je op zoek gaat naar een wandelschoen die bij jou past.

Wat zijn goede wandelschoenen?

Goede wandelschoenen zijn schoenen die in de eerste plaats ontwikkeld zijn om zonder te zware belasting flinke afstanden te kunnen wandelen. Voordat je een wandelschoen gaat kopen, is het belangrijk om eerst te bepalen in welk type landschap en op welke ondergrond je gaat wandelen. Op basis daarvan kan je ook het type wandelschoen vaststellen dat je nodig hebt, zoals een hoge of een lage schoen. En dan is het nog de overweging van welke materialen je schoenen gemaakt moeten zijn en welke eigenschappen ze daarbij dienen te bezitten. Kijken we naar het type wandelschoen, dan kennen we de volgende onderscheidende kenmerken:

  • Lage wandelschoen: Een goede wandelschoen voor langere tochten over verharde en onverharde paden door stad en bos.
  • Bergwandelschoen: Een stevige schoen die geschikt is voor korte wandelingen en lange trektochten via uitgezette paden of naast de paden.
  • Hoge bergschoen: Deze schoen heeft een grof profiel voor extra grip in de bergen en is stugger voor extra stevigheid.
  • Schoen voor in het hooggebergte: Dit is een hoge, stevige schoen die geschikt is voor ruige ondergronden. In tegenstelling tot de reguliere bergschoen kunnen hier ook stijgijzers onder bevestigd worden.

Schoenen van katoen zijn de lichtgewicht schoenen die een hoog ademend vermogen hebben. Schoenen van leer zitten soepel en zijn heel duurzaam. Synthetische schoenen ademen goed en drogen snel.

Op zoek naar goede wandelschoenen voor dames en heren

Het is een open deur, maar toch benadrukken we graag dat een wandelschoen voor de damesvoet een andere pasvorm heeft dan een wandelschoen voor heren. Voeten van vrouwen zijn, uitzonderingen daargelaten, vaak smaller en kleiner dan die van heren. De beste wandelschoenen voor heren zijn dan ook aangepast op de bredere en grotere vorm van herenvoeten. Heb je snel een zere rug tijdens het wandelen of ga je vaak op reis en neem je je wandelschoenen dan mee? Dan zijn lichtgewicht schoenen de meest geschikte wandelschoenen voor heren en dames. Ook daarbij geldt dat de beste lichtgewicht wandelschoenen voor dames en heren passen bij het terrein waar je gaat wandelen, en natuurlijk dienen ze de juiste maat te hebben. En als je dan wandelschoenen koopt, koop dan ook direct extra veters voor de wandelschoenen. Zo heb je altijd extra veters bij de hand wanneer gesleten veters onderweg knappen.

Waterdichte wandelschoenen

Wandelschoenen voor dames die waterdicht zijn, houden je voeten droog tijdens natte omstandigheden. Wandelen met natte voeten zorgt voor irritatie en uiteindelijk voor blaren. Loop je veel in drassige gebieden en ga jij een regenbui niet uit de weg, dan zijn wandelschoenen voor dames die waterdicht zijn een absolute must. Ook voor heren is de wandelschoen die waterdicht is verkrijgbaar. Ideaal wanneer je graag door natuurgebieden loopt, in weer of wind. Waterdichte schoenen ademen overigens niet goed, waardoor je er wel sneller zweetvoeten in krijgt.

Tips voor het passen van wandelschoenen

Ga je wandelschoenen passen, dan raden we je aan dit in de middag te doen. Dan zijn je voeten namelijk wat meer uitgezet. Pas je in de ochtend en passen de schoenen precies, dan is er een kans dat ze in de middag wat gaan knellen. Door 's middags te passen, loop je dit risico niet. Pas ook de schoenen met de sokken die je tijdens het wandelen draagt. Kies bij voorkeur voor ademende sokken die voorkomen dat je zweetvoeten krijgt, zeker wanneer je voor waterdichte schoenen kiest.

We wensen je veel wandelplezier. Met de juiste wandelschoenen moet dat zeker lukken!

Meer inspiratie?

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.