nieuwe energielabels

nieuwe energielabels

nieuwe energielabels

De energielabels van koelkasten, wasmachines, was-droogcombinaties en vaatwassers krijgen vanwege nieuwe richtlijnen in maart 2021 een nieuw uiterlijk. Vergeet de A+++, A+++-30% labels, we gaan weer terug naar de originele A t/m G schaal, zodat voor jou overzichtelijk blijft en je de meest duurzame keuze kunt maken.

waarom nieuwe energielabels

waarom nieuwe energielabels

Het energielabel is al ruim 20 jaar oud en had destijds een A t/m G indeling. Hierdoor zag je als consument vrij snel hoe energiezuinig een apparaat was en werden fabrikanten aangespoord hun producten te verbeteren en energiezuinige innovaties toe te passen.

In de loop van de jaren zijn er in het eenvoudige schema echter veel nieuwe labels toegevoegd zoals A+, A++ en A+++ (en variaties als A+++-30%) waardoor het er juist niet overzichtelijker van is geworden.

Vanaf maart 2021 verdwijnen deze A+, A++ en A+++ labels dan ook voor veel apparaten waaronder koelkasten, wasmachines, was-droogcombinaties en vaatwassers. De nieuwe indeling zal weer teruggaan naar de basis en de labels A t/m G hanteren.

De nieuwe regelgeving geldt voor heel Europa.

Nieuw label, wat zijn de wijzigingen

Nieuw label, wat zijn de wijzigingen

De belangrijkste verandering in de nieuwe energielabels is dus het wegvallen van de plusklassen voor de energie-efficiëntie: A+, A++ en A+++. Voortaan zal de classificatie van A tot en met G lopen. Daarnaast zullen nieuwe methodes worden gebruikt om het stroomverbruik te meten en de klasse te bepalen. Daarnaast zul je in staat zijn meer informatie over het product op te vragen via de QR code die is weergegeven op het energielabel. De QR code verwijst je vanaf 1 maart 2021 door naar een database van de EU, waar je specificaties kunt bekijken en downloaden voor alle apparaten die over het nieuwe energielabel beschikken. Deze database is ook via het internet te bereiken

Koop je voor die 1 maart een nieuwe koelkast, wasmachine, droger of vaatwasser? Tot die tijd worden deze producten tijdelijk geleverd met zowel het oude als het nieuwe energielabel.

De energielabels van koelkasten, wasmachines, was-droogcombinaties en vaatwassers krijgen vanwege nieuwe richtlijnen in maart 2021 een nieuw uiterlijk. Vergeet de A+++, A+++-30% enz. labels, we gaan weer terug naar de originele A t/m G schaal, zodat voor jou overzichtelijk blijft en je de meest duurzame keuze kunt maken.