Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij en derden je internetgedrag. Op onze website en die van derden. Waarom? Zodat wij en derden je advertenties kunnen laten zien die bij jouw interesses passen, en zodat je informatie kunt delen op social media. meer weten? sluiten

overzicht
Eisenstein collection (DVD)
 • Uitverkocht

  Eisenstein collection (DVD)

  62.99
  uitverkocht

  mail mij als dit product weer beschikbaar is

  bekijk alle DVD's

  Eisenstein collection (DVD)

  In 1958 werd op de wereldtentoonstelling in Brussel de film Pantserkruiser Potjomkin (1925) van de Sovjetrussische regisseur Sergej Eisenstein uitgeroepen tot ‘ beste film aller tijden’. ‘Potjomkin’ was Eisensteins tweede lange film. De muiterijverfilming werd vrijwel geheel opgenomen aan boord van een gepensioneerd, afgemeerd oorlogsschip in een haven aan de Zwarte Zee. Enkele journaalbeelden van een eskader suggereerden dat de muiterij op de ‘Vorst Potjomkin’ in open zee werd opgenomen. Regisseur Eisenstein speelde zelf de kleine rol van scheepspriester.

  Sergej Eisenstein (1898-1948), zoon van een beroemde architect in Riga, was een buitengewoon erudiete, veelzijdig artistieke, meertalige regisseur, die tijdens de Russische burgeroorlog in de agitatiepropaganda (‘agitprop’) werkte en ook bij andere revolutionaire theatervormen (‘Proletkult’) actief was. Hij werd beïnvloed door het radicale theater van Meyerhold in Moskou en door de excentrieke tropee van de absurdistische, excentriek expressionistische theatergroep FEX (o.l.v. Kozintsev & Trauberg en Joetkevits) in Petrograd (Leningrad).
  Vanaf 1923 werkte Eisenstein met film. In 1925 voltooide hij eerst Staking, over de wantoestanden in de zware industrie vóór de Russische revolutie, direct daarna gevolgd door Potjomkin. Daarna werkte hij aan Oktober, een hommage aan de Russische Revolutie van 1917.

  Eisenstein was zeer muzikaal. Hij verlangde bij zijn (nog) zwijgende film Pantserkruiser Potjomkin originele muziek, zodat de Berlijnse theatercomponist Edmund Meisel zijn eerste filmmuziek schreef voor Eisensteins muitersdrama Potjomkin (1926). In 1950 werd daarvan een nieuwe geluidsversie uitgebracht met muziek van de Russische componist Nikolaj Krjoekov. In 1975 verscheen een editie met een selectie uit de orkestwerken van Sjostakovitsj als soundtrack. Eisenstein werkte graag samen met Sergej Prokofjev, waardoor films en partituren van wereldformaat ontstonden, zoals Aleksandr Nevski (1938), en Ivan de Verschrikkelijke (1945/’46).  Staking (1925), 80 min.
  Pantserkruiser Potjomkin (1925), 71 min.
  Oktober (1928), 99 min. / extra: Het Dagboek van Gloemov (1925), 5 min.
  De Generale Lijn (1929), 131 min. / extra: Eisenstein in Nederland (1930), 7 min.
  Que Viva Mexico! (1932/79), 86 min. / extra: De Weide van Bezjin (1937/67) 30 min.
  Aleksandr Nevski (1938), 103 min.
  Ivan de Verschrikkelijke deel I (1944), 95 min. & deel II* (1946/58), 81 min.

  Extra's:

  24 pag. booklet
  Alternatieve soundtracks
  Beeld: zwart/wit & kleurfragment
  Kortfilms
  lees meer

  Specificaties

  GenreDrama
  SubgenreDrama
  Speelduur810
  LeeftijdLet op met kinderen tot 12 jaar
  Gesproken talenRussisch
  OndertitelingEngels, Nederlands
  GeluidDolby Stereo, Mono, Stereo
  bekijk alle Specificaties

  Reviews

  Dit artikel heeft nog geen reviews

  checktoegevoegd aan winkelmand