Scanners

Met een scanner kun je afbeeldingen, foto’s, tekeningen en teksten digitaliseren en opslaan op je computer. Handig om bijvoorbeeld een plaatje of tekst uit een tijdschrift of krant op je PC te zetten. Na het inscannen kun je dan de beelden of teksten verder verwerken en eventueel doorsturen per mail.

Welke scanner

Flatbedscanners zijn de meest voorkomende soort scanner. Ze hebben een vlakke glasplaat waar je het in te scannen document op legt. Film- of fotoscanners zijn speciaal bedoeld voor het inscannen van dia’s en negatieven. De kwaliteit en de snelheid waarmee ze deze films of dia’s inscannen is beter en sneller dan via een transparantenadapter op een flatbedscanner.

Resolutie

De resolutie bij een scanner wordt uitgedrukt in dpi (dots per inch). Deze bepaalt grotendeels de kwaliteit van je scans. Hoe hoger de resolutie, des te beter de kwaliteit. Een optische resolutie van 600 tot 1200 dpi is voor normaal gebruik vaak voldoende. Naast de optische resolutie is er ook nog een digitale resolutie. Hierbij voegt de scanner pixels toe om de scan "op te blazen". Een scanner met een hoge optische resolutie zal echter meer kwaliteit opleveren dan een hoge digitale resolutie.

Aansluiting

De meest gebruikte aansluiting bij een scanner is de USB aansluiting die op je PC zit

Software

Vaak wordt er extra software met de scanner meegeleverd. Met deze software kun je de afbeeldingen die je hebt ingescand, bewerken. Voor het herkennen van gescande teksten wordt er vaak OCR-software (Optical Character Recognition) meegeleverd. Deze zet de gescande tekst van een afbeelding om naar tekst die je bijvoorbeeld in Word of een ander programma kunt bewerken.

Kleurdiepte

Hoe groter de kleurdiepte, hoe meer kleuren er kunnen worden onderscheiden. De meeste van de huidige scanners hebben een kleurdiepte van 48-bits, maar 24-bits is vaak al voldoende voor normaal gebruik.

Laat je verrassen

Ontvang de laatste acties, nieuwe mode en persoonlijke tips in je mailbox.